Életmód / Egészség

Ez történik az ételeddel, amikor rászállnak a legyek: lehet, hogy nem akarod megenni utána

Itt a nyár, itt a piknikezés, a grillezés és a strandon majszolás ideje. De amikor a szabadban eszünk – vagy akár csak a lakásban, nyitott ablakok mellett – szinte elkerülhetetlen, hogy néhány szemtelen légy ne jelenjen meg az étel körül. Ha egy zümmögő potyaleső a rántott húsodra száll, valószínűleg elhajtod, és folytatod az ebédet. De vajon mennyire kell aggódnod a baktériumok miatt?

Legalább 100 különféle kórokozó van, amelyet a házi legyek hordozhatnak, például baktériumok, vírusok és parazitatojások – mondja dr. Thomas J. Daniels, tudós és a Fordham University vektortökológiai laboratóriumának igazgatója a Louis Calder Központban.

Nem a piszkos kis lábuk a legveszélyesebb

Ha egy légy egyszer találkozott a kórokozóval, számos módon terjesztheti azt. A vírusok és baktériumok hozzátapadhatnak a légy testéhez vagy beleragadnak a lábán lévő apró szőrszálakba, amikor a légy egy fertőzött területre száll – és tudva, hogy milyen helyek vonzzák a legyeket -, szinte bizonyos, hogy a szendvicseden landoló rovar aznap már járt egy olyan helyen is, ami minden volt, csak nem higiénikus.

Amikor a légy a fertőzött területről egy másikra – például az ételedre – száll, átviheti a testén a kórokozókat, így potenciálisan kitehet a fertőzés veszélyének, még akkor is, ha egy pillanatnyi landolás esetén ennek az esélye viszonylag kicsi, és szinte bizonyosan minimális mennyiségű szennyeződést hagy maga után a rovar. 

– mondja Daniels. A valódi aggodalomra az ad okot, ha a légy hányást hagy maga után, ami igen, pontosan annyira gusztustalan, mint amilyennek hangzik.

Amikor egy légy a tányérodra száll, nem kezd el magának apró falatkákat leharapni az ételedből, ehelyett egy emésztőszervi folyadékot öklendezik fel, ami lebontja az ételt, és így egy olyan folyadékot hoz létre, ami már a légy számára is fogyasztható. És ez még csak nem is a legrosszabb rész.

A felöklendezett folyadék tele van különféle kórokozókkal abból a táplálékból, amit a légy utoljára fogyasztott, ami, figyelembe véve, hogy a legyek nem válogatósak, akármi is lehetett.

Ráadásul a kórokozók a légy testében tovább életben maradnak, mint a lábaira tapadva, így sokkal nagyobb az esélye, hogy az így a tányérodra került baktériumok vagy vírusok még fertőzőképesek, és az étellel a te szervezetedbe jutva akár meg is betegíthetnek.

Dan Kb/unsplash.com

Milyen betegségeket terjeszthetnek a legyek?

Néhány betegség, amiről tudjuk, az ételre szálló legyek is terjeszthetik, egészen ijesztő: ilyen például az E.coli, a rotavírus, a szalmonella vagy a hepatitisz A.

Dr. Daniels szerint mégsem kell feltétlenül mindent kidobni, amihez hozzáért egy légy. A fertőzés kockázata ugyanis nagyban függ attól, hogy milyen tiszta a konyhád – talált-e itt valami fertőzőt a légy, amire rárepülhetett, mielőtt az ételedre szállt – hány légy repült rá az ételre, mennyi időt töltött ott és neked mennyire erős az immunrendszered. Ha a konyhádban egy árva légy rárepült az ételre, akkor nagy valószínűséggel továbbra is biztonságos annak az elfogyasztása.

Különös figyelmet az olyan helyek érdemelnek, ahol hemzsegnek a rovarok, például egy piknik alkalmával.

A szakértők szerint ilyenkor érdemes letakarni az ételt, hogy távol tartsd a legyeket, ha pedig azt látod, hogy az elöl hagyott ételt körbezsongják a rovarok, akkor jobb biztosra menni, és azt már meghagyni inkább.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást