A törpe szépség: Bonsai

A törpe szépség: Bonsai

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A törpe szépség: Bonsai

A bonsai nevelése közel sem egyszerű feladat. Nagy figyelmet igényel, hiszen egy alapvetően a természetben, szabadon növő, és nem utolsó sorban hatalmas növény szobai, kicsinyített tartásáról van szó. Ráadásul ezek a szépségek egy cseppet sem olcsóak, így valóban nem árt, ha az ember nem felkészületlenül vág bele a bonsai beszerzésébe és nevelgetésébe, hiszen így akár több százezer forintot is kihajíthat az ablakon.

Származás

Bár ezeknek az apró csodáknak a nevelése vitathatatlanul Japánban csúcsosodott ki, eredetileg Kínából származnak. Ott már nagyjából 2000 évvel ezelőtt is miniatürizáltak növényeket, vagy legalábbis próbálkoztak vele.
Jó 800 évvel később 1200évvel ezelőtt jutott el a szigetországba ez a technika a buddhista szerzetesek közvetítésével, majd az itteni kultúrában művészetté, sőt, komoly üzletté nőtte ki magát. Nyugat-Európába nagyjából 40, hazánkba pedig csupán 20 éve jutott el, ám azóta rengeteg fajtát lehet beszerezni, kinek – kinek ízlésétől és pénztárcájától függően.

Mi kell hozzá?

Ha szeretnénk mi magunk bonsait létrehozni, azt is könnyedén meg tudjuk tenni. Ehhez szükségünk lesz egy lapos tálra, lehetőleg olyanra, melyet kifejezetten ezekhez az apró fákhoz szoktak használni, mivel a méretük igazodik a fácska méreteihez.
Ezenkívül nem árt beszerezni bonsai-földet is, bár ezek nélkül is kivitelezhető a művelet. Persze nem utolsó sorban szükségünk lesz hosszá egy facsemetére is.

Milyen fákat lehet bonsai-á nevelni?

Mi szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a hazai fák többsége tökéletesen alkalmas erre a műveletre. Azt kell csupán eldönteni, hogy egy örökké zöldellő szépséget szeretnénk a családba fogadni, esetleg vállaljuk a lombhullatást a tavaszi virágtengerért cserébe.
Azok, akik nem szívesen szakítanának ki facsemetéket természetes közegükből, azok nevelhetnek magról is, bár itt a csíráztatás, és a kezdeti életben tartás nem egyszerű – igaz távolról sem lehetetlen.

Miért ilyen kicsi?

A válasz nagyon is egyszerű, bár sokan nem erre gondolnak: azért, mert kevés a földje és a rendelkezésre álló tápanyaga.
Természetesen ahhoz, hogy a bonsaiunk szép legyen rendszeresen metszeni kell, de nem ez az a művelet, amitől ilyen aprócska marad. Mivel a tál lapos, és kevés benne a föld, a fának nem is nagyon van lehetősége hatalmas méretet elérni.

Metszés

Amikor megvan már a kis fánk, akkor sem ér véget a munka. Ahhoz, hogy olyan formát öltsön, amilyet mi szeretnénk, ahhoz bizony folyamatosan metszeni kell.
Persze attól függően, hogy milyet szeretnénk, előfordulhat, hogy egyes ágakat hosszabbra hagyunk nőni, és csak ezután vágjuk vissza. A növekedés irányát is megszabhatjuk, ha egy olyan rügy felett metsszük vissza az ágat, amely abba az irányba fordul, ami nekünk tetszik.

Drót

Ha a metszéssel nem érjük el azt a formát, amit szeretnénk, vagy biztosabban akarjuk alakítani a fánkat, akkor drótozni is tudjuk. Ez azt jelenti, hogy egy rézhuzal segítségével állítjuk be a kívánt irányt. A drótot az ágra tekerjük kb. 45°-os szögben, szellősen, és ezzel igazítjuk formára.
Nagyon kell azonban figyelni, hogy nehogy megsértsük a fát, illetve nem szabad, hogy a drót a növekedésben akadályozza a növényt. Ha az ág már magától is megáll a kívánt irányban, akkor a drót levágható.
 
Sokan szeretik a különleges növényeket. Számukra a bonsai igazi kincs lehet, de mielőtt beszerzünk egyet tudnunk kell, hogy fokozott odafigyelést és ápolást igényel, csak akkor lesz a szoba egyik legszebb élő dísze.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást