Hogyan találjuk meg a tökéletes kaput? Tippek és tanácsok

Hogyan találjuk meg a tökéletes kaput? Tippek és tanácsok

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Hogyan találjuk meg a tökéletes kaput? Tippek és tanácsok

Egy új kerítés megtervezése már önmagában is nagy dilemmát tud okozni, és akkor még nem beszéltünk az olyan – ugyancsak nem elhanyagolható – tényezőkről, mint a kapuk kérdése. (x)

Az ugyanis egyértelmű, hogy az udvarból való ki- és befelé közlekedést valahogy meg kell oldani, méghozzá két helyen is, így kelleni fog egy kis-, illetve egy nagykapu. 

Milyen típusú legyen a nagykapu?

Egyértelmű, hogy nagykapura minden családi háznál szükség van, még akkor is, ha nincs autónk vagy a garázs közvetlenül az utcára nyílik. A kérdés már csak az, hogy milyen fajtát választunk. A Nívónál kapható gurulókapu, úszókapu, valamint a klasszikus kétszárnyú változat is. Önmagában mindegyik típus kiváló, ám a telek adottságai nagyon is beleszólhatnak abba, hogy kinek melyik az ideális. 

A kétszárnyú változat ott előnyös, ahol a nyitás sugara nem foglal el sok helyet az udvarból. Ha ugyanis a kapu miatt át kell telepítenünk a kerti bútorokat, a gyerekek játszóterét vagy bármi mást, az már rég rossz. Ilyen esetben érdemesebb lemondani erről a típusról és inkább guruló- vagy úszókaput választani, mert ez párhuzamosan mozog a kerítéssel, így sokkal kisebb a helyigénye, és nem szükséges miatta átrendezni a kertet.

Ráadásul e kettő egy modernebb megoldás, ami sokaknak eleve jobban tetszik, így ne habozzunk bármelyiket választani, ha nyilvánvalóan jobban járunk vele. A gurulókapu esetében viszont figyelni kell arra, hogy a sínt mindig tisztán tartsuk, nehogy a görgők károsodjanak, a szerkezet szoruljon, vagy a nyitás akadozzon. Ez hatványozottan igaz akkor, ha automata nyitószerkezettel szereltük fel. 

Hogyan válasszunk kiskaput?

Szerencsére itt egyszerűbb dolgunk van, hiszen az oldalra csúszó kiskapuk elég ritkák, így főleg a normál, befelé nyíló változat jellemzőbb. Csupán arra kell ügyelni, hogy a kapunyílás elég széles legyen, hogy adott esetben még csomagokkal megpakolva, esernyőt kézben tartva vagy egy biciklit tolva is könnyen átférjünk rajta. 

Az elhelyezést illetően pedig érdemes a kerítésnek arra a szakaszára telepíteni, ami a legközelebb van a ház bejárati ajtajához. Ez voltaképpen logikus is, hisz nem túl előnyös, ha a kiskapun belépve az egész udvart és házat meg kell kerülni, hogy végre odaérjünk a bejárathoz. 

Továbbá gondoskodni kell a biztonságról is: a külső oldalra kilincs helyett nyitógombot célszerű felszerelni, mert így kintről csak kulccsal lehet bejutni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene használni a zárat, de ezzel voltaképpen dupla védelmet kapunk.

Ügyeljünk az összhangra!

Akár gurulókaput, akár más típust választunk, mindenképp fontos, hogy a kis- és a nagykapu megjelenése is harmonizáljon a kerítéssel. Ideális esetben teljesen egyformák (panel- vagy léckerítésnél ez nem okoz gondot, hiszen a kapu is elkészíthető ebből az anyagból), vagy legalábbis hasonló stílust képviselnek.

Nyilvánvalóan egy tömör beton- vagy téglafalból álló kerítésnél nem megoldható, hogy ugyanolyanok legyenek a kapuk is, de ebben az esetben is lehet találni egymáshoz remekül passzoló összeállításokat.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!