Több időt töltünk az okostelefonunkkal, mint a párunkkal!

Több időt töltünk az okostelefonunkkal, mint a párunkkal!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Több időt töltünk az okostelefonunkkal, mint a párunkkal!

Az okostelefonok sok területen egyszerűbbé tették az életünket, de az is tény, hogy sokan kissé túlzásba esnek és nem tudnak elszakadni az állandó információfrissítéstől – legalábbis ezt mutatja egy friss kutatás.

Telefon vagy párkapcsolat?

Egy friss felmérés szerint a britek egy átlagos napon több időt töltenek a telefonjukkal, mint amennyi időt aktívan töltenek a párjukkal. Egy átlagos felnőtt összesen közel két órát, 119 percet tölt a telefon nyomkodásával, míg a partnerükkel mindössze 97-et. Tény, hogy az eredményekhez az is hozzájárult, hogy a párunkkal ellentétben a telefon egész nap velünk van, munka és utazás közben is, de a számok még így is elgondolkodtatóak.

A kutatás azt is kimutatta, hogy egy átlagos brit napi 24 percet tölt internetezéssel – ez pedig hosszabb idő, mint amit bármilyen más telefonos tevékenységre fordítanak.

A hívás és az SMS az ötödik és hatodik helyre szorult

Az okostelefon tulajdonosok a böngészés után a leggyakrabban közösségi oldalak felkeresésre használják a telefonjukat, erre átlagosan napi 16 percet fordítanak. Ezt követi gyakorisági sorrendben a zenehallgatás 15 perccel és a játékok játszása 13 perccel. Meglepő módon csak ez után jön a telefonálás szintén 13 perccel és az SMS írás átlagosan napi 11 perccel.

Okostelefonunkat a kutatás szerint még napi 9 percben e-mailezésre, 8 percben könyvolvasásra, 7 percben film- vagy tévénézésre, három percben pedig fényképek készítésére használjuk.

Megváltozott szokások

Az okostelefonok az utóbbi években megváltoztatták a szokásainknak: az alternatív kommunikációs módszereknek és az állandó internetkapcsolatnak köszönhetően a telefonhívások száma évente 12 százalékkal, a SMS-forgalom pedig 13 százalékkal csökkent.

57 százalékunk ma már egyáltalán nem használ ébresztőórát, és karórát is csak minden második ember visel, hiszen mindig nálunk van a mobiltelefonunk. Az emberek 46 százaléka pedig fényképezésre sem használ mást, csak az okostelefonját.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal nagyjából 10 évente végez felmérést arról, mivel tölti egy átlag magyar a napját. A legutóbbi, 2009-2010-es adatok szerint napunk legnagyobb részét, 8 és fél órát alvással töltjük, intim együttlétre azonban mindössze 4 percet szánunk.

A szabadidőnk 57 százalékát a képernyő előtt töltjük, tehát körülbelül két és háromnegyed órán át tévézünk vagy szörfölünk, a gyerekkel azonban az átlag napi fél órát foglalkozik – beszélgetéssel, fürdetéssel, etetéssel együtt.
Bár az okostelefonok kapcsán még nem készült hasonló hazai felmérés, a KSH adataiból az látszik, hogy a tévézés itthon még jóval megelőzi az internetezést, igaz, ez az aránykülönbség a fiatalabb korosztályokban csökken. Barátainkra, társas kapcsolatainkra napi háromnegyed órát szánunk, igaz, ebben például a kocsmázás is benne van.

Míg átlagban három percre ugrunk be ide egy felesért, addig a statisztikai adatok szerint a legtöbben elkeserítően keveset, napi 4 percet fordítanak a családi tevékenységre – amiben a már fentebb említett intim együttlétek is tartoznak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást