Több ezer kincsesláda van Magyarországon! – Geocaching, a modernkori kincskeresés

Több ezer kincsesláda van Magyarországon! – Geocaching, a modernkori kincskeresés

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Több ezer kincsesláda van Magyarországon! – Geocaching, a modernkori kincskeresés

A geocaching (kiejtve geokessing) egy világszerte ismert szabadtéri kincskereső játék, amit GPS-képes eszközök segítségével lehet játszani. Nem is hinnéd, hogy talán néhány méterre tőled is van egy geoláda, amit valaki azért tett oda, hogy mások megtalálhassák. És meg is találják. A forgalmasabb helyeken naponta többször is kézre kerül ugyanaz a láda. Én is jártam már úgy nem egyszer, hogy az erdőben botorkálva, GPS-szel a kezemben belebotlottam egy „kesser” társamba. Ilyenkor jót mosolygunk magunkon, dicsekszünk a megtalált ládáink számával és további jó keresgélést kívánunk egymásnak. Okostelefonnal vagy autós GPS-készülékkel is kereshetsz, persze igazán profi és drága eszközök is kaphatóak már a ládázáshoz.

A ládajáték 2000. májusában indult útjára, amikor is Dave Ulmer elhelyezte az első dobozt az amerikai Oregon állam egyik városában (N 45° 17.460 W 122° 24.800). A koordinátákat egy műholdakat kedvelő közösség oldalán megosztotta, ennek eredményeképpen néhány napon belül egyre többen találták meg a ládát. A következő héten a megtalálók is elrejtették  a saját dobozkáikat és rendkívül gyorsan terjedni kezdtek geoládák szerte Amerikában. Hamarosan a világ más részeire is eljutott a játék híre, másfél évtized alatt a világ szinte minden országában megjelent a geoládázás, jelenleg több mint 3 millió aktív taggal bír a közösség. Nagy szerepe volt ebben az okostelefonok elterjedésének és annak, hogy ez egy egészségvédő, aktív, környezetbarát, szórakoztató kikapcsolódás kisgyermekes családoknak, természetkedvelő turistáknak, nyugdíjasoknak, bárkinek.

Másfél évtized alatt a világ szinte minden országában megjelent a geoládázás, jelenleg több mint 3 millió aktív taggal bír a közösség.

A játékhoz le kell töltened az applikációt vagy regisztrálnod kell a geocaching.com oldalon. Ha rábukkansz az első geoládádra, akkor ezt jelezheted (logolhatod) az alkalmazásban. Minden láda logolásakor egy mosolygós fej jelenik meg a térképeden, így láthatod, merre keresgélsz aktívabban. Ez általában a kesserek saját lakókörnyezete. Emellett a ládában lévő kis füzetbe is beírhatod a dátumot és a neved, de ha nagyon megkedveled a játékot, hamarosan úgyis venni fogsz egy bélyegzőt magadnak. A találatról az online naplóba is illik írni valamit, legtöbben az időjárást említik meg és megköszönik a rejtést. A láda elrejtője ugyanis minden egyes logolásról e-mailt kap, így ha valaki jelzi, hogy a logbook elázott vagy eltűnt a láda, hamarosan pótolni fogja.

Ki rejthet ládát? 

A nemzetközi oldal szabályai szerint bárki, aki képes betartani az alapvető szabályokat. Például, hogy megfelelő helyet választ, karbantartja az egyébként vízhatlan ládáját és elkészíti hozzá a leírást, tehát röviden bemutatja a környezetet, a hely nevezetességeit. Érdemes angolra is lefordítani a történeti leírást, mert a hazai ládákat is ugyanúgy keresik a világ más pontjairól érkezők, mint ahogy a magyarok is kutatnak a külföldi ládák után. Fontos azonban tudni, hogy a GPS-ek nem tökéletesek, a mobiltelefonos alkalmazásokban használt koordináta keresők akár métereket is tévedhetnek, főleg felhős időben. Az alkalmazás jelzi, ha a ládától 10 méteres távolságú körben tartózkodsz, ilyenkor már érdemes a saját szemedre hagyatkoznod és úgy befejezni a keresését.

A legtöbben azt a módszert választják, hogy ha elutaznak valahová kirándulni, munkával kapcsolatos feladataik miatt vagy családi program kapcsán, akkor a helyszínen elindítják az applikációt és megnézik, van-e kereshető láda a közelben. Magyarországon több ezer láda várja lelkes megtalálóját. Vannak települések, erdők, mezők, patakok, ahol csak egy láda bújik meg, de egyes helyszíneken pár száz méteren belül szinte nyüzsögnek a ládák. Ott vannak kerítéseken, villanyoszlopokon, jelzőtáblákon, ezek általában a mágneses ládák. Megbújnak fák odvában, kövek között, bokrok alatt, templomok falában, padok réseiben.

Rejtőznek egészen kicsi mikroládák és vannak méretes dobozok, melyek ajándékot rejtenek a megtalálók számára. Ezek az ajándékok úgy cserélnek gazdát, hogy ha egyet kiveszel a dobozból, cserébe bele kell tenned valami hasonló értékűt. Minden korosztály rejt és keres ládákat, úgyhogy gondold végig, mielőtt beraksz valamit egy ládába. Élelmet, erős illatú dolgot tilos! Az állatoknak jobb az orruk, mint az embereknek, és néhány ládát megrágtak, megsemmisítettek, mert étel volt bennük.

Magyarországon több ezer láda várja lelkes megtalálóját. Vannak települések, erdők, mezők, patakok, ahol csak egy láda bújik meg, de egyes helyszíneken pár száz méteren belül szinte nyüzsögnek a ládák.

A Hozz egy ládát, vidd el a szemetet!

A geoládász közösség által támogatott környezetvédelmi kezdeményezés, fő célja a környezet megtisztítása és megőrzése. Ezek az események geoládászok nagyobb összejövetelei, amiken a középpontban a szemétszedés, az idegen fajok eltávolítása, fa- és növényültetés és turistaút-építés áll. A legnagyobb közösségi összejövetelekre évente kerül sor, ezek a Gigaesemények, ami több napig tartanak és ahová több mint 5000 résztvevő érkezik a világ minden tájáról.

Ne lepődj meg, ha úgy érzed, a ládászok egy másik nyelvet beszélnek. A geoládász szakzsargon rövidítésekből vagy furcsa fordításokból áll, melyeket csak azok ismernek, akik a játék aktív részesei. Ez a sajátos nyelvhasználat megkönnyíti a kommunikációt és a közösséghez tartozás érzését erősíti.

Kisszótár a geoládázáshoz:

Aláírás tárgy: egy adott geoládász egyedi tárgya, amit hátrahagy a ládákban, hogy jelezze, felkereste ezt a ládát. Ezek gyakran személyes geoérmék, jelzők, kitűzők, kézműves tárgyak vagy névjegyek. 

Archív: az archiválás véglegesen eltávolítja az adott geoládát a rendszerből. A geoláda tulajdonosa archiválhatja a saját ládáját, de nem aktiválhatja újra azt. Az archiválás helyett a geoláda ideiglenesen letiltható (betegre állítható), ha karbantartás vagy a doboz cseréje várható a közeljövőben. 

Bogár: más néven travel bug. Egyedi kóddal rendelkező érmék, amelyek felbukkanása és vándorlása a logolásoknak köszönhetően online követhető.  Emberről emberre és ládáról ládára vándorolnak, néhány év alatt bejárhatják az egész világot. 

EarthCache: egy speciális hely, amit az emberek felkereshetnek, hogy tanuljanak valami különleges földtani érdekességet a Földünkről. EarthCache oldal tartalmaz egy adag oktatási jegyzetet a ládakoordináták mellett. Az EarthCache látogatói megnézhetik, hogy a földtani folyamatok hogyan alakították a bolygónkat, hogyan használjuk az erőforrásait és a tudósok hogyan gyűjtenek adatokat hogy tanulhassunk a Földről. 

Előforma: műanyag doboz, hasonló egy kémcsőhöz, de menetes nyaka van, legtöbbször ilyenekkel találkozhatsz. Általában üdítőspalackot csinálnak belőlük, formába helyezve és nagynyomású levegőt préselve beléjük. Az előformák tartósak és vízállóak, ami tökéletes geoláda dobozzá teszik őket. 

FTF: “First to Find” (“Első megtaláló”). Rövidítés, amit a geoládászok büszkén írnak a logbookba vagy az online logba, amikor logolnak egy ládatalálatot, hogy jelezzék, ők az új geoláda első megtalálói. Az STF rövidítés  a “Second To Find” (“Második megtaláló”). A második személy, aki megtalálta a geoládát az elhelyezés után. Ez is nagy dicsőség ám. 

LN: “Left Nothing” (“Semmit sem hagytam”). Szokásos kifejezés arra, amikor egy geoládász nem hagy semmit a geoládában, csak egyszerűen aláírja a logbookot. 

Mugli: egy nem geoládász ember a közelben, aki láthatja, mit csinálsz. A Harry Potter sorozat “Mugli” kifejezésén alapul, ami a nem varázsló személyt jelenteti. A mugliveszély arra figyelmezteti a ládázókat, hogy vigyázzanak, ne lássák meg olyan személyek a ládát, akik esetleg szándékosan kárt tehetnek benne. 

Nano: a legkisebb a Mikrók közül, a legkisebb nem hivatalos geoláda méret. A nanok kb. ceruzavégi radír méretűek. 

Rejtvényláda: meg kell fejteni egy rejtvényt a végső koordináták meghatározásához, melyhez a ládaoldalon megjelentetett információk adnak segítséget. 

Signal: Signal a béka a geocaching.com hivatalos kabalaállata.

Kép forrása: androidapps.com, hopebc.ca

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást