Tízezreket spórolhatsz a konyhai gépekkel

Tízezreket spórolhatsz a konyhai gépekkel

Címlap / Otthon / Háztartás / Tízezreket spórolhatsz a konyhai gépekkel

Úgy tűnik, hogy egy átlagos háztartásban nem lehet eleget spórolni. Persze ha nem vagy rákényszerítve, hogy minden forintot megszámlálj, akkor nem is kell kiemelten odafigyelned. De azt ekkor sem szabad elfelejtened, hogy ha képes vagy bárminemű megtakarításra, akkor az olyan, mintha valahonnan extra-bevételed lenned.

Főzés közben, a tűzhelynél

Amikor főzöl, akkor mindenképpen érdemes fedőt használnod, függetlenül attól, hogy milyen ételt készítesz. Mivel a fedő által a hő nem tud távozni az edényből, az étel gyorsabban el fog készülni.

Előmelegített sütőt csak akkor használj, ha a recept kifejezetten kéri, egyébként teljesen felesleges.

Egyszer szánd rá az időt, hogy megnézd, mikor melegszik a sütő az ideális hőmérsékletre. Az adatokat írd ki egy papírra, és vedd figyelembe, amikor legközelebb használnod, hiszen így is spórolhatsz az energián.

A nagy edényeket csak akkor vedd elő, ha tényleg sok ételt készítesz, különben jóval több energia kell azok átmelegedésére, mintha a megfelelő méretet választanád. Ugyanígy ügyelni kell arra is, hogy a nagyobb méretű lángra a nagy edényeket, kisméretűre a kisebbeket tedd. Ellenkező esetben a lángok kicsapnak az edény mellett, és egy csomó energiát elpazarolsz.

Bő vízben csak azokat az ételeket főzd, amik összeragadhatnak (pl. tészta), az egy-két adagnyi, mirelit zöldségeket teljesen felesleges liternyi folyadékban párolni.

Érdemes időnként vízforralót is használnod, főleg akkor, ha kismennyiségű (1-2 liter) forró vízre van szükséged. Ennek a hasznos eszköznek a használatánál arra kell ügyelned, hogy mindig annyi folyadékot tegyél bele, amennyit fel is használsz a későbbiek folyamán.


Hűtőszekrény használat

Amikor új hűtőt veszel, érdemes „A+” típusút választanod, ám ekkor is figyelembe kell venned néhány dolgot. Bár a pluszjelek azt mutatják, mennyire környezetbarát és energiatakarékos az adott készülék, ha több tízezer forinttal drágább, akkor nem feltétlenül térül meg az ára még azelőtt, hogy tönkremenne. Úgyhogy csak óvatosan, az eladó és a fórumozók véleményét figyelembe véve válassz.

Ügyelj arra is, hogy ne vásárolj nagyobb hűtőt, mint amire szükséged van. Minél nagyobb a készülék, annál több energiát igényel, s ha nem éri meg fenntartani, akkor pénzkidobás az egész.

A hűtő elhelyezésekor figyelj rá, hogy ne süsse a Nap a készüléket, valamint távol legyen a konyhában levő hőforrásoktól.

Bár az új hűtőket nem kell olyan gyakran leolvasztani, azért időnként nem árt, ahogy a rendszeres tisztítás sem (hátulról is!), hiszen így fokozható a készülék hatékonysága.

Magasabb fokozatra a hűtőt csak a nyári hőségben kell feltekerni, egyébként teljesen felesleges.

Sose tegyél be olyan ételt a hűtőbe, ami még meleg, esetleg párolog. Így rontod a készülék hatásfokát, ráadásul a gyorsabb jégképződést is elősegíted.

Tanítsd meg gyermekeidet is, hogy nem „ülünk a hűtőajtóban”, hiszen a gyakori és túl hosszú nyitogatás ugyancsak elősegíti a nagyobb mennyiségű energiafogyasztást.

Mosogatógép és mosogatás

A leginkább pénztárcabarát mosogatási módszer, ha a mosogató egyik felét megtöltöd forró, mosogatószeres vízzel, a másik oldalát pedig hideg öblögetővel, majd a régi, nagyanyáinknak is jól bevált technikájával tisztítod meg az edényeket. Így garantált, hogy a legkevesebb vizet és energiát használnod el.

Ha van mosogatógéped, akkor azzal ugyancsak spórolhatsz, de csak akkor, ha mindig teljesen tele van a készülék, amikor elindítod. Ellenkező esetben nem csak a gép ára, hanem a vízfogyasztás sem térül meg.

Extra tippek

A mikrót csak akkor használd olvasztásra, ha feltétlenül szükséges. Jobban jársz, ha előző éjszakára kiveszed a mélyhűtőből az ételeket, így lesz idejük felolvadni.

Mivel hazánk jelentős részében meglehetősen kemény a víz, érdemes rendszeresen megtisztítani azokat a készülékeket, amik vízkövesedhetnek. Így garantáltan növeled a teljesítményüket, miközben az energiafogyasztásuk csökken, vagy nem változik.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást