A titokzatos és rettegett HPV – Mit kell tudni erről a vírusról?

A titokzatos és rettegett HPV – Mit kell tudni erről a vírusról?

Címlap / Életmód / Egészség / A titokzatos és rettegett HPV – Mit kell tudni erről a vírusról?

Egy vírus, amelyről egyre gyakrabban hallunk, ám alig ismerjük. Egy újabb védőoltás, amellyel nem tudjuk, mit kezdjünk. Egy ideje már elérhető a HPV elleni vakcina legújabb változata, ennek apropóján járjuk körbe a témát.

A humán papillomavírus (HPV) rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphámfelületein, a kézen, a lábon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. Jóindulatú és rosszindulatú megbetegedéseket gerjeszthet: a szexuális életet megmérgező nemi szervi szemölcsök kialakulása mellett a rákos megbetegedések 5 százalékáért tehető felelőssé. Ám ha a HPV-ről beszélünk, akkor valójában vírusok egész családjáról van szó – a HPV-nek eddig több mint 130 ismert típusát azonosították.

Házunk táján

A mindenkori betegségek elkerülésére a vitamindús, egészséges táplálkozás, a testmozgás és a lelki harmónia elérése ajánlott általában.

– Az orvostudomány mai állása szerint ezek a praktikák a HPV ellen nem elégségesek – magyarázza dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet igazgatója. – Szervezetünkben a sok millió sejt között jó pár daganatos sejt is van, amelyet a „hibajavító mechanizmusok” folyamatosan korrigálnak. A kérdés az, tudjuk-e az immunrendszerünket ezekkel a káros sejtekkel szemben kellően aktivizálni – hogy hosszú távon az egészséges sejt győz-e, vagy a daganatos. Mindenképp nézzünk körül a házunk táján, mit tudunk tenni az egészségesebb életért akár életmódváltással, akár a stressz visszaszorításával vagy a táplálkozásunk egészségesebbé tételével, mert a fertőzés mögött gyakran az immunrendszer gyengesége áll. Szomorú tény, hogy a magyarországi méhnyakrákdaganat-statisztikák nagyon rosszak – évente ezer új megbetegedést diagnosztizálnak. Megdöbbentő adat, hogy míg Finnországban tavaly egy nő halt meg ebben a betegségben, addig nálunk több mint 400 – ez a népesség arányában átszámolva az EU-átlag kétszerese. Ebben nagy valószínűséggel az is közrejátszik, hogy a magyar nők csupán 20 százaléka jár szűrővizsgálatokra.

Védekezni, de hogyan?

Szőnyi doktor szerint a prevenció alappilléreit kell átvizsgálni, ennek legelső lépcsője az, hogy a nők évente menjenek el rákszűrésre. A HPV életciklusa olyan, hogy ha rendszeresen kontrolláljuk, akkor a méhnyakrákot megelőző állapotok nagyon jól kiszűrhetőek, ez ugyanis az egyik leghatékonyabb szűrővizsgálat a világon.

A legtöbb nőgyógyász a rendszeres ellenőrzés mellé ajánlja a HPV elleni védőoltást is, hiszen ennek a vírusnak egyértelmű szerepe van a méhnyakrákban – ezt a felismerést 2008-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Az oltóanyag tíz éve elérhető, egyre fejlettebb változatokban. Ám a HPV-vel kapcsolatban is jócskán hallani oltásellenes véleményeket: az oltás utóéletét, hatóidejét a felfedezés fiatalságából adódóan még nem teljesen térképezhették fel, illetve egy sor vélt vagy valós mellékhatást is tulajdonítanak a vakcinának.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 áprilisi számában olvashatod el!

Szerző: Békési Erika

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást