A jellegzetes édesség receptje a ’60-as években jelent meg először szakácskönyvekben. Érdekes, hogy az egyik fő alapanyaga, a likőr eredetileg nem is szerepelt a receptben.
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
15 dkg babapiskóta
4 db tojás
4 ek cukor
1 csipet só
2 pohár erős főzött kávé
½ dl rum vagy amaretto
5 dkg kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mascarponét és alapos keveréssel összedolgozzuk a krémet.
2. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd ezt óvatosan hozzákeverjük a mascarpónés krémhez és beletesszük az amarettot is. Fontos, hogy óvatosan, lassú mozdulatokkal keverjük, nehogy összeessen a krém.
3. A babapiskótát áztassuk az előzőleg lefőzött erős kávéba és egy üvegtál aljára helyezzük őket szorosan egymás mellé.
4. A piskótarétegre rákenjük a mascarponés krémet, majd erre egy újabb, kávéba áztatott babapiskóta réteget teszünk. A rétegeket a mascarponés krémmel zárjuk.
5. A tetejét megszórjuk kakaóporral majd kb. 1órára a hűtőbe tesszük. Miután lehűlt, tálaljuk.