Izzad a lábad? Ez a nagyszerű trükk segíteni fog

Izzad a lábad? Ez a nagyszerű trükk segíteni fog

Címlap / Életmód / Egészség / Izzad a lábad? Ez a nagyszerű trükk segíteni fog

Ugye te is jártál már úgy, hogy egy meleg nyár napon felvettél egy kényelmes lábbelit, majd a kedvező időjárási viszonyok közepette az izzadság miatt csúszkálni kezdett a lábad? A testünk többi részéhez hasonlóan a lábunk is jobban izzadhat nyáron, ami egyrészt nem is túl komfortos, gyakran pedig rossz szaggal is társul. Szerencsére azonban van egy egyszerű, de nagyszerű trükk, ami téged is megszabadíthat az izzadt lábaktól.

Miért izzadunk erőteljesebben nyáron?

Dr. Jacqueline Sutera lábszakorvos is felhívta nemrégiben a figyelmet arra a jelenségre, hogy ahogyan a környezetünk hőmérséklete emelkedik, úgy a testhőmérsékletünk is magasabb lesz. Ilyenkor pedig izzadunk, hogy megfelelően szabályozzuk a testhőmérsékletünket. Fontos tehát, hogy az izzadás normális és természetes dolog, amikor viszont túlzott méretű, és kellemetlen szagunk lesz tőle, akkor érdemes komolyan foglalkoznunk vele.

Nem mindegy, milyen anyagú lábbelit viselsz

A fokozott izzadságtermelés mellett számolnunk kell azzal is, hogy sokan gyakran hordunk nyáron olyan anyagokból, például gumiból készült lábbeliket, amelyek nem szívják fel az izzadságot. Így pedig pillanatok alatt is előfordulhat, hogy a saját izzadságunk pocsolyájában találjuk magunkat. Ami a lábbelit illeti, természetesen segíthet, ha egy olyan flip flopot vagy szandált viselsz, amelynek texturált talpbetétje van, ugyanis a tartásának köszönhetően szinte biztos, hogy kevésbé fog csúszkálni benne a lábad.

Dima Berlin/istockphoto.com

Mit tehetsz, ha a te lábad is túlságosan izzad?

Ha úgy gondolod, hogy a te lábad is túlságosan izzad, több olyan lépés is van, amit érdemes lehet megtenned. Először is, fontos, hogy egyes izzadás- és szagproblémák orvosi ellátást igényelnek, például ha fertőzést is tapasztalsz a lábadon. Ha azonban a normális izzadságtól szenvedsz, érdemes például a régi cipődet újra cserélni, mert ha a jelenlegi lábbelid már kopott, erős táptalaja lehet a lábszagot okozó baktériumoknak.

Dr. Sutera arra is felhívja a figyelmet, hogy a lábszag sokszor azért fordul elő, mert amikor a lábunk izzad, például egy tornacipő belsejében, az felszívja az izzadságot, majd a baktériumok elkezdenek táplálkozni az izzadságból. A szag pedig valójában a baktériumok mellékterméke. Ezekből egy régi cipőben rengeteg lehet, amelyek tovább súlyosbíthatják az izzadt láb problémáját.

A fekete tea is segíthet

Ha kiszelektáltad a régi, kellemetlen szagú cipőidet, de a lábad még mindig erőteljesen izzad, akkor Dr. Sutera egy természetes, otthon is könnyen elvégezhető gyógymódot ajánl: a fekete teás lábfürdőt. A fekete teában van ugyanis egy csersav nevű anyag, amely képes hatni a verejtékmirigyekre, és csökkenti azok aktivitását. Így a fekete teás lábfürdő gyakorlatilag természetes izzadásgátlóként funkcionál.

A csersav hatására a verejtékcsatornák átmenetileg összezsugorodnak, ezáltal a lábunk nem termel és bocsát ki annyi izzadságot, ami a kellemetlen szag megszüntetésében is segít. Fontos azonban, hogy valóban erős fekete teát használj. Amikor pedig elkészíted, főzd legalább ötször erősebbre és jóval sötétebbre, mintha arra szánnád, hogy megidd. Ezután tedd a kádba vagy egy lavórba, és áztasd benne esténként körülbelül 10 percet a talpadat.

Alina Shilova/istockphoto.com

Hogyan lesz hatásos?

Dr. Sutera azt is hangsúlyozza, hogy a fekete teás lábfürdő után az eredmények nem lesznek azonnaliak, néhány napot kell várnunk, mire hatni kezd. Emellett fontos az is, hogy ez egy rövid távú megoldás. Így amint abbahagyod a rendszeres áztatást, a mirigyek ismét a megszokott módon fogják termelni az izzadságot. De időszakosan abszolút megéri bevetned, vagy hosszabb távon egy komplexebb lábápolási rutin részeként is alkalmazhatod. 

Dr. Sutera tapasztalatai szerint a fekete tea hámlasztóként is működik. Így néhány illóolajjal kiegészítve, majd egy minőségi hidratáló krémmel bekenve a lábad nagyszerű ápoló lehet. Utóbbinál érdemes olyat választanod, amely tejsavat is tartalmaz, így segítve a hámlasztást és puhítva az esetleges bőrkeményedéseket. Összességében pedig egy remek öngondoskodási rutin is lehet, amivel legalább a nyári hónapokban érdemes megajándékoznod magad.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!