Tippek, hogy minél hamarabb megtörténjen a fogantatás

Tippek, hogy minél hamarabb megtörténjen a fogantatás

Címlap / Életmód / Család / Tippek, hogy minél hamarabb megtörténjen a fogantatás

Babát szeretnél? Készülj rá tudatosan! A kései párválasztás, a házasságkötés időpontjának kitolódása, a meggondolatlan, helytelen életmód; többek között a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás nem tartozik a fogantatás ideális feltételei közé, gyakran megnehezíti a babavárók dolgát.

Az alábbiakban megosztunk Veled néhány természetes „praktikát”, melyek segítenek, hogy ne kelljen sokat várnotok a gólyára! Ráadásként azt is eláruljuk, hogy ha már úton van a kicsi, mivel teheted könnyebbé megérkezését, vagyis, a szülést! Természetesen, az életmód-vezetési szokások „revíziója” nem csak rád, hanem párodra is kell, hogy vonatkozzék. Először is, egy pár jó tanács az étrenddel kapcsolatban: 

Étrend

Zöldség/gyümölcs: Nem véletlenül botlasz bele majd mindenhol az unalomig – bár úgy tűnik, nem elégszer – ismételt zöldség-gyümölcsevés előnyeinek felsorakoztatásába: a természet színes, ízletes ajándékai telis tele vannak olyan vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal, amelyek a termékenységhez, az ivarsejtek termelődéséhez és aktivitásához elengedhetetlenül szükségesek!

Cink: A cink például, amely az anyagcsere-folyamatok szabályozásának, az enzimek, az izmok működésének, vagy éppen a sebgyógyulás aktív „résztvevője”, a nemi szervek egészséges működésében is szerepet játszik. Befolyásolja a hormonrendszer munkáját, férfiaknál segíti a spermatermelődést, és a szexuális teljesítőképesség romlása, potenciazavarok, sőt, szabálytalan menstruáció esetén is segítséget nyújthat. A húsok, a tojás, a zabpehely, a dió és a tökmag kitűnő cinkforrások.

Omega-3: Ilyenkor nyáron, sokszor jobban esik egy finom halfogás, mint egy nehezebb húsos étel, s ez nem is baj, hiszen a tenger gyümölcsei, főként pedig az olajos halak omega 3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek a kutatások szerint javítják a nemzőképességet mind a férfiak, mind pedig a nők esetében. Az alacsony spermaszám, és a spermák „lomhasága” is kapcsolatba hozható ennek a zsírsavnak az alacsony szintjével.

Folsav: Jól teszed, ha étrendedbe csempészed a brokkolit, a lencsét, a zöldsalátát, ezek ugyanis gondoskodnak arról, hogy szervezetedben elegendő folsav álljon rendelkezésre- biztosan tudod, hogy a baba fejlődéséhez elengedhetetlen, azt viszont talán nem, hogy a termékenységre is jó hatással lehet!

Gyógynövények: Egyes gyógynövények is jó szolgálatot tehetnek, például a női nemi szervek vérkeringésének javításával, a hormonrendszer működésének kiegyensúlyozásával. Fontos azonban, hogy ha a gyógynövények mellett döntesz, szakembertől kérj tájékoztatást, és döntésed beszéld meg az orvosoddal!

Káros szenvedélyek

A dohányzás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, azon kívül, hogy az egész szervezetedet megkínozza, a babád megfoganását is igen megnehezíti, férfiaknál például a spermiumok számának és mozgékonyságának csökkenését eredményezi. Akkor sem vagy biztonságban, ha „csak” a párod dohányzik, mert a belélegzett cigarettafüst nagymértékben rontja a termékenységhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok felszívódását!

Ha káros szenvedélyetek van, keressetek olyan elfoglaltságot, amely örömmel tölt el benneteket, ennélfogva alkalmas arra, hogy kiváltsátok vele a korábbi rossz szokás okozta örömérzetet. Ott van például a sport! Amellett, hogy boldogsághormonnal áraszt el tetőtől talpig, még a fogantatást is megkönnyítheti, nemcsak azért, mert egész tested – így természetesen a nemi szervek – vérkeringését serkenti, hanem mert az esetleges plusz kilókat is segít eltüntetni, márpedig, a túlsúly gátat vethet a baba érkezésének; felboríthatja a hormonrendszer működését, sőt, szexuális étvágyad csökkenésében is szerepe lehet. Ha egészségtudatosságra törekszel, és lépésről-lépésre a testi-lelki jólétedet szolgáló szokásokat alakítasz ki, szervezeted nem marad hálátlan, egy egészséges testben pedig babád is könnyebben megfogan!

Végezetül még egy jó hír; nemcsak a fogantatás, hanem a szülés is könnyebbé válhat, ugyanis a svájci nőgyógyászok által kifejlesztett speciális, a szülés közben a baba feje és a hüvely között fellépő súrlódást nagymértékben csökkenteni képes szülészeti gél két éve hazánkba is megérkezett, és azóta sok-sok édesanya és kisbaba közös élményét tette biztonságosabbá és kevésbé fájdalmassá mindkettőjük számára! Ha többet szeretnél megtudni a gélről, keresd fel a www.dianatal.hu weboldalt!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást