7 tipp a mindennapok olimpiájához

7 tipp a mindennapok olimpiájához

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tipp a mindennapok olimpiájához

A londoni játékok láttán megjött a kedved egy kis mozgáshoz, de eltévedtél a tanácsok tengerében? Ha ezt a hét szabályt betartod, hamarosan sikerélmények kopogtatnak majd az ajtódon!

Kezdj kis célokkal!

Ne feledd: a sportolók sem a döntővel indítanak! Számos selejtezőn és előválogatón vesznek részt, mire eljutnak az olimpiai stadionig. Ha most kezded a mozgást, egy 20 perces fitnesz DVD-program teljesítése is óriási teljesítmény – nem szégyen, ha már a negyedénél patakokban folyik rólad a víz!
Kocognál, de az első kilométer után úgy érzed, véged? Minden teljesített ezer méter után veregesd meg a vállad gondolatban. A legfontosabb, hogy a saját tempódban haladj, és ne erőltesd túl magad!

Legyél gyermek újra!

Ha láttad az olimpiai megnyitót, talán tátott szájjal figyelted a brit mesékkel fűszerezett epizódot, ahol a gyerekek láthatóan élvezték, hogy egy világméretű eseményen vehetnek részt. Nem tudod, milyen mozgásforma illene hozzád?
Csak gondolj vissza a kiskori énedre! Imádtál a strandon pancsolni? Irány az uszoda! A túrázás volt a kedvenced? Sétálj nagyokat! A labdajátékok vonzottak? Hívd fel a barátaidat és vegyétek be a pályát!

Hajts az aranyra!

Michael Phelps lehagyna úszás közben? Rá se ránts, versenyezz inkább az ismerőseiddel, vagy tegyél szert hasonló érdeklődési körű új barátokra!
Tűzzetek ki egy időpontot jó előre, amikor összeméritek az erőtöket, s eddzetek rá közösen! Meglátod, szuper móka lesz, ráadásul fittebbé, feszesebbé és csinosabbá válsz majd közben.

Váltogasd a mozgásformákat!

A sportolók idejük nagy részét felkészüléssel töltik, és bizony nehezen viselnék, ha örökké ugyanazokat a mozdulatokat kellene végezniük hosszú órákon át. Éppen ezért saját sportáguk gyakorlása mellett erőnléti edzéseken is részt vesznek, illetve trénereik igyekeznek változatosságot csempészni a programjukba.
Legyél nyitott, egyszerre űzz legalább kétféle sportot! Ha az egyik aerob, a másik pedig kardió mozgást garantál, tutira bomba lesz a formád!

Egyél jót és jól!

A mozgás kalóriákat éget és felpörgeti az anyagcserédet. Naponta négy-öt alkalommal kell enned, a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok egészséges arányára figyelve.
Fontos tudnod, hogy tulajdonképpen mennyi a napi energiaigényed, és nem árt, ha tisztában vagy néhány trükkel, amellyel kedvenc ételeidet diétabaráttá teheted. A legjobb, ha dietetikushoz vagy személyi edzőhöz fordulsz a kérdéseiddel!

Igyál sok vizet!

A sportitalokat felejtsd el, mert a benne található adalékanyagok lényegében csak a profi sportolók számára szükségesek. A szénsavmentes víz tökéletes, olcsó és praktikus.
Ha megiszol naponta három litert, a csodát nemcsak az izmaidban, hanem a bőrödön, a hajadon és a körmeiden is érezheted. Edzés előtt és után különösen fontos a folyadékpótlás!

A ruházat fontos!

Nagyot dobbanhat a szíved, ha eláruljuk: a hatékony edzés egy kis vásárlással kezdődik. Lényeges ugyanis, hogy megfelelő nadrágot, pólót, fehérneműt és cipőt viselj sportoláskor. Enyhén elasztikus pamutruhákra lesz szükséged, amelyek nem szívják magukba a verejtéket.
A cipőd pedig a mozgásformától függjön: amennyiben betonon szeretnél futni, különleges talp kell, ami nem hagyja, hogy a talajjal való kemény találkozások során roncsolódjanak az ízületek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást