11 tipp hogyan legyen sikeres iskolás gyermekünkből

11 tipp hogyan legyen sikeres iskolás gyermekünkből

Címlap / Életmód / Család / 11 tipp hogyan legyen sikeres iskolás gyermekünkből

Mit tehetünk azért, hogy gyermekünk iskolai évei sikeresek legyenek? A következő tippek segítenek pozitív tapasztalattá változtatni az iskolai éveket, miközben a hangsúly a gyermek egészségén és boldogságán van.

Legfeljebb két plusz tevékenységet végezzen iskolán kívül

Szép dolog a gyermeket táncra, sportra, zenére vagy templomba küldeni. De van szegénynek ideje és kedve egyáltalán mindenre járni? A változatos tevékenységek sokat jelentenek, de két iskolán kívüli tevékenység éppen elég egy gyermeknek.
Az igazság az, hogy könnyen stresszesnek és túlterheltnek érezhetik magukat, ha túl sok foglalkozást erőltetünk rájuk, azt pedig nem szeretnénk ha idő előtt megtapasztalnánk gyermekeink a stresszes életvitelt.

A kis- és középiskolás gyermekeknek napi legalább 10 óra alvásra van szükségük

Az időben való lefekvésre minden szülő rá kell szoktassa gyermekét. Az egész családnak az az érdeke, hogy a gyerekek kipihenve induljanak el reggel, ettől ők is és a szülők is boldogabbak lesznek.
Ha kialudta magát, a gyermek jobban tud koncentrálni és kiegyensúlyozottabb élete lesz neki és a szüleinek is. Ha kialakult a napi lefekvési és felkelési rutin, mindenki megszokja és ahhoz fogja tartani magát.  

Heti legalább 3-szor étkezzen együtt a család (nem a TV előtt)

Az együtt elfogyasztott vacsorák/reggelik hangulata összehasonlíthatatlan. Egy jó alkalom a családnak beszélgetni és egymás napjáról érdeklődni.
A legnagyobb prioritás ilyenkor a gyermekkel beszélgetni, érdeklődni a napja felől és kellemes, stresszmentes időt eltölteni a családdal.

Készítsd elő este

Amíg a gyermek óvodás vagy kisiskolás, a szülőnek kell este előkészítenie másnap reggelre a tízórait, ebédet, iskolai öltözetet (beleértve cipőt és zoknit), illetve leellenőriznie, hogy semmi se hiányozzék az iskolai tanszerek közül. Ahogy nő a gyerek fokozatosan rá lehet szoktatni, hogy egyedül tudjon elkészülni.
Ezzel minimizálni lehet a reggeli őrületet, ráadásul a szülőnek is több ideje marad reggel saját magára, nem kell a gyerekek zokniai után kutatnia.

Használjatok naptárat a menetrend elkészítéséhez

A napok valóságos káosszá változhatnak, ha nincs minden megszervezve. Ezért legyen a konyhában vagy nappaliban jól látható helyen egy ún. eseménynaptár, ahol mindenki beírhatja teendőit és az elkövetkezendő eseményeket, így a család időben eltervezheti következő napjait.
Ha még nem tud írni a gyermek, rajzoljon egy jelet arra a napra, amikor iskolai rendezvényre kell mennie, vagy amikor zeneórái vannak.

A gyermekeknek legyen saját “dolgozósarkuk”

Fontos megszoktatni a kicsit, hogy egy bizonyos helyen következetesen minden nap végezze el iskolai feladatait, és csak az után jöhet a játék és a kikapcsolódás.
Legyen ez az ő univerzuma, tegyük vonzóvá színes ceruzákkal, papírral és kedvenc taneszközeivel.

Válasszátok ki együtt a tanfelszerelést

Nincs nagyobb öröm a gyerkeknek, mint mikor azt kaphatják meg az áruházból, amit szeretnének. Szerencsére a tanszerek mindig a gyermekek számára vonzó “arculattal” rendelkeznek, eléggé színesek és ötletesek ahhoz, hogy kedvet csináljanak a tanuláshoz.
Hagyd, hogy elmondja milyen tolltartót és iskolástáskát szeretne, és ha belefér a költségvetésbe, akkor engedj az ő akaratának, elvégre neki kell hordania nap mint nap.

Tanítsd meg a tanulás szeretetére

Mutasd meg, hogy a tanulásnak értéke van. Meséld el mi mindent lehet elérni, ha az ember okos és tanult. Fogalmazd meg, hogy az egyetemet végzett emberek előtt milyen csodás lehetőségek rejlenek.
Hogy ki tudjon alakulni a gyermek érdeklődési köre, látogassatok el állatkertbe, múzeumokba, planetáriumokba, ez nagyszerű módja a tanulásnak és Te is megtudhatod mi az, ami különösen érdekli őt. Mutass neki érdekes könyveket, hátha megismeri az olvasás szeretetét is. Az internet maradjon számára tudásbázis, ne egy szórakzási lehetőség.

Ellenőrizd a házi feladatot

Főként az első iskolás években muszáj ellenőrizni a kicsi házi feladatait. Ha nem végzi el, vagy ha helytelenül elnagyolva készíti el, az bizony baj. Meg kell értetni vele, hogy helytelen amit csinál és meg kell mutatni neki milyen az, amikor egy házi feladat szépen kidolgozott.
Ilyenkor lehet megtanítani, hogy pontosan rajzoljon, szépen írjon, ne váljon belőle a szamárfüles, pacás füzetű gyerek, akit mások kinevetnek.
Ráadásul a házi feladatok ellenőrzése nagyszerű módja annak, hogy figyelemmel kísérjük a gyermek fejlődését, és hogy megérti-e a tanult fogalmakat vagy sem.

Beszélj a tanárokkal/tanítóval

Beszélgess el szülőértekezleteken a tanárokkal, tudakozódj hogyan viselkedik gyermeked az osztályban, mert sokszor olyan dolgokra hívhatja fel a tanár a figyelmed, amire magadtól soha nem jönnál rá.
Tudd meg, milyen tantárgyak okoznak neki nehézséget, és melyekben jó, így tudod miben kell még képezned, hogy sikeres tudjon lenni.

Beszélj a gyermekkel

Azt hinnéd, ha minden eszközt megadsz számára a tanuláshoz, akkor boldogulni fog. Pedig a tanszerek, az olvasósarok és a napi rutin nem elég.
Beszélj gyermekeddel hetente arról, mi történt az iskolában, hogyan érzi magát a többi gyermekkel. Érdeklődj barátairól és az órákról. Hagyd, hogy meséljen.
Ez a leghatásosabb módja annak, hogy figyelemmel tudd kísérni fejlődését, és helyes útra tudd terelgetni.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást