Pénz és hivatás

7 tipp, hogy sikeres legyél gyakornokként

7 tipp, hogy sikeres legyél gyakornokként

A gyakornokság napjainkban szitokszót jelent, hiszen sok esetben az ingyen munka szinonimájaként tekintenek rá. A megfelelő helyen és módon megszerzett gyakornoki tapasztalatok azonban felbecsülhetetlen értékűek a karrierépítés során. Íme, néhány tanács, hogy semmiképpen se verjenek át!

Ne jelentkezz bárhova!

Eszedbe ne jusson bármilyen céghez vagy bármilyen szakterületen gyakornoknak jelentkezni! Csak olyan tapasztalatokért cserébe érdemes meghozni ezt az idő- és energiabefektetést igénylő áldozatot, amelyeknek valóban hasznát veheted a későbbiekben. 

Inkább várd ki türelmesen az álomcég válaszát, minthogy holnap kezdj bármelyik másiknál!

Tudd, mit akarsz!

Az ideális gyakornoki pozíció elnyeréséhez muszáj pontosítanod az érdeklődési körödet. Nem elég tisztában lenned vele, hogy a pénzügy, az informatika vagy a média érdekel-e. 

Nézz utána, milyen szakterületekre bontható a leendő hivatásod, aztán válaszd ki közülük a hozzád legközelebb állót. Kizárólag akkor van értelme az egésznek, ha szívvel-lélekkel tudod csinálni!

Nézz utána a cégeknek!

Jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre olyan weboldal, ahol kifejezetten gyakornoki lehetőségek közül választhatsz, bár az oktatási intézményed talán szolgálhat egy aktuális listával. 

Mégis akkor jársz a legjobban, ha te magad nézel utána a környezetedben található kisebb-nagyobb vállalatoknak. Ne várd, hogy a sült galamb berepüljön a szádba!

Figyelj a részletekre!

Miközben az ideális gyakornoki pozíciót keresed, nem árt nyitott szemmel lenned a többi részletre sem. Előfordulhat, hogy olyan cégbe botlasz, ahol egyáltalán nincs gyakornoki program, viszont szívesen dolgoznál ott a későbbiekben. 

Az ilyeneket bátran jegyezd meg – akár írásos formában, hogy biztosan emlékezz rá –, és térj vissza rájuk egy-két év múlva!

Használd a közösségi médiát!

Senkinek nem ajánlottak még gyakornoki pozíciót szorgalmas lájkolásért, de a közösségi média mégis kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy felvedd a kapcsolatot az adott céggel, továbbá figyelemmel kísérd a jelenlegi projekteket. 

A kommenteléssel, a retweeteléssel, valamint a LinkedIn csoporthoz való csatlakozással tudathatod a jelenléted, ami egy interjú során hasznos lehet.

Frissítsd az önéletrajzod!

A CV-dnek esztétikusan és áttekinthetően tartalmaznia kell a képzettséged és az eddig szerzett szakmai tapasztalatokat. Ha utóbbiból még egy sincsen – hiszen valószínűleg ezért jelentkezel gyakornoknak –, akkor részletezd egy picit az iskolai gyakorlatokat és tantárgyakat! 
Ne bocsátkozz azonban mélyreható elemzésbe, mert a legjobb önéletrajzok mindössze 1-2 oldalasak.

Elő a motivációs levéllel!

A motivációs levél látszólag semmi sem jó közhelygyűjtemény. Ahelyett, hogy letöltenél a netről egy kész mintát, és csak a kulcsszavakat fogalmaznád át az aktuális pályázatnak megfelelően, írj inkább egy teljesen sajátot, amit a cégnek megfelelően módosítasz, mielőtt beadod! 

Az önfényezés itt nem ciki, elvégre kifejezetten erről szól az egész. Bár a gyakornoki program lényege a tapasztalatszerzés, fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a legkorrektebb vállalatok honoráriumot fizetnek érte – még ha jelképes összeget is. Ne hagyd magad kihasználni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást