Életmód / Táplálkozás

5 tipp, hogy örökre leküzdd a stressz-evést

5 tipp, hogy örökre leküzdd a stressz-evést

Kétfajta ember létezik: akinek egy falat sem megy le a torkán a feszültség hatására, és aki kieszi a hűtőt a rázósabb szituációkban. A döntő többség – sajnos vagy nem sajnos – az utóbbi kategóriába tartozik. Ha te is szeretsz bespájzolni a kalóriákból, amikor valami baj ér, a következő tanácsok megfogadásával végre kiléphetsz az önértékelési zavar és az idegesség jelentette ördögi körből!

Vezess étkezési naplót!

Írd össze gondosan, hogy mit és mennyit eszel, amikor nyomás alatt vagy. Azt is jegyezd fel, hogy mi volt a feszültség oka.

Már maga a naplóírás is előmozdítja a tudatos táplálkozást – hiszen jó eséllyel visszateszed a polcra a harmadik tábla csokit, ha a nap végén úgyis színt kell vallanod saját magad előtt róla.

Itt viszont az a lényeg, hogy a stresszforrások és az élelmiszerek párhuzamba állításával rájöhetsz a saját indulatevési mintáidra.

Az új információk birtokában pedig nem egy kiszámíthatatlan, farkaséhes szörnyetegnek fogod látni magad a legközelebbi evésroham alkalmával – így könnyebben kordában tarthatod az étvágyadat.

Ne hagyj ki egy étkezést sem!

Sokkal nagyobb eséllyel jelentkezik nálad falásroham, ha 4-5 óránál hosszabb periódusokat töltesz evés nélkül.

A rostban gazdag csemegék, a gyümölcsök, a zsírszegény joghurt és túró, illetve a nyers zöldségek egytől egyig gondoskodnak róla, hogy akár kétóránként magadhoz vegyél valamit, így soha ne legyél iszonyatosan éhes.

Ha mégis megtámadod a hűtőt, már tisztában leszel vele: nem a korgó gyomrod kínját csillapítod, hanem csak az ízek kedvéért torkoskodsz.

A stresszevés egyik legfőbb hátulütője, hogy utána éhezéssel kompenzálna az ember, amit jó néhány óra múlva újabb falásroham követ.

Ne ess bele ebbe a hibába, rendszeres étkezéssel pörgesd fel az anyagcserédet!

Voksolj az alacsony glikémiás indexre!

A glikémiás index határozza meg, hogy egy étel vagy ital feldolgozása során milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszinted.

Ha ez az érték magas, tehát gyorsan felszabadul az energia, akkor sajnos hasonló tempójú zuhanás következik utána. Ez a hullámvasút felel azért, hogy hiába ettél nemrég, már megint zabálhatnékod támad.

Válassz köretnek barna rizst, hüvelyeseket vagy édesburgonyát a saláta mellett, a pattogatott kukoricát pedig túlsózás és vaj nélkül kóstold meg!

A neten rengeteg olyan táblázatot találsz, ami elárulja, melyik élelmiszernek mekkora a GI-je.

Tervezz előre!

Legyen otthon egészséges és ízletes nassolnivalód! A csokival és chips-szel van tele a kamra, nem csoda, hogy csak rosszul választhatsz.

A friss gyümölcs, a tojás, a kétszersült, a teljes kiőrlésű kenyér, a zsírszegény túróból készült krém mindig mennyei, mint ahogy egy hatalmas bögre tea is gondoskodhat a teltségérzetről – főleg, ha az érzékeidet kényeztető fahéjjal vagy gyömbérrel ízesíted.

Érdemes a főétkezéseket is előre megtervezni, ha lehet, hiszen így tudatosul benned, hogy az extrém éhségérzet jelentkezésének ellenére sem hagyod éhen pusztulni a testedet.

Ha 2-3 óránként betervezel valamilyen kajálást, értelmét veszti a fiókba rejtett csoki meg az esti hűtőnyitogatás!

Lazíts!

A stressz káros hatásait úgy győzheted le a legkönnyebben, ha nem is a feszültség ellen harcolsz, hanem a testi-lelki harmónia eléréséért állsz ki!

A rendszeres testmozgás akár séta, akár edzés formájában csodákat tesz, akárcsak egy masszázs vagy egy tartalmas beszélgetés a szeretteiddel. Akár új hobbiba is belevághatsz, ami leköti a jelenleg evésben levezetett energiáidat.

A lényeg, hogy a nap minél nagyobb részében érezd kiegyensúlyozottnak magad. Amint sikerül ezt elérni, mindenfajta stressz-cselekvés értelmét veszti, beleértve az amiatti evést is.

Ha pedig úgy gondolod, hogy egyedül képtelen vagy megvalósítani a célt, bátran fordulj szakemberhez!

Egy pszichológus hatékonyan rámutat majd, hol csúszik el a stresszkezelési mechanizmusod, és mit tehetsz az előrelépés érdekében.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást