7 tipp, hogy kedvvel egyen a válogatós gyermek

7 tipp, hogy kedvvel egyen a válogatós gyermek

Címlap / Életmód / Család / 7 tipp, hogy kedvvel egyen a válogatós gyermek

Szeretnél minél változatosabb táplálkozást biztosítani a csemetédnek, de ő csupán néhány jól bevált ételt fogad el szívesen? Az egyoldalú étkezést örökre elfelejtheted, ha megfontolod a következő tippeket a válogatós csöppség „kicselezésére”!

A nyolcas szabály

Bár a kicsik látszólag már elsőre határozott véleményt alakítanak ki, valójában nyolc alkalom kell nekik, hogy eldöntsék, szeretnek-e valamit. Mielőtt rávágnád, hogy ez butaság, gondolj bele, hányszor hangzik el a „de hiszen múltkor még szeretted!” mondat.
A lényeg, hogy teremts ennyi alkalmat a gyermekednek egy-egy élelmiszerrel vagy itallal való találkozásra.

Csak színesen!

A gyerekek szeretik az élénk, színes dolgokat, úgyhogy próbálj minél látványosabb megoldásokat csempészni a tányérjukra!
Ehhez nem feltétlenül kell órákat a konyhában töltened, hiszen egy szendvicset vagy gyümölcssalátát akár néhány perc alatt is összedobhatsz, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ebből a szempontból a zöldségekkel nagy szerencséd van.

Játék az étellel

A mondás ugyan tiltja, hogy játsszunk az étellel, pedig a picik igencsak örömüket lelik ebben. Márpedig ha pozitív tapasztalat kapcsolódik a harapnivalóhoz, nagyobb kedvet éreznek majd a kóstolásra is.
Ha olyan kaját teszel eléjük, amelyet morzsolgathatnak az ujjaik között, illetve krémesen olvad a szájukban, meglátod: sokkal szívesebben fogyasztják majd.

Te is egyél!

A példamutatás az elsőszámú dolog, amivel elősegítheted a gyermeked egészséges táplálkozását.
Ha egy asztalhoz ülve, közösen esztek ugyanabból az ételből, és esetleg még egy egészen picit rá is játszol, mennyire finomnak találod, tuti, hogy a kismanót legyőzi a kíváncsiság, és a szájába tesz majd egy falatot!

Légy határozott!

Biztos nagyon cuki látvány a konyhában akadékoskodó porontyod, de ne add a tudtára, hogy mindjárt elolvadsz a magatartásától! Ha látja, hogy mosolyra fakaszt, valószínűleg még inkább ragaszkodni fog az akaratosságához.
Tisztán és világosan közölnöd kell vele, hogy nem tűröd a fölösleges hisztit, ezzel csalódást okoz neked, úgyhogy lesz szíves normálisan viselkedni.

Le az egészségtelen nasikkal!

Amennyiben úgy érzed, hogy a babád alapvetően kevés étel iránt mutat lelkesedést, könnyen meglágyulhat a szíved, ha éppen valamilyen nasit kér.
Néha egy kis csoki vagy chips még simán belefér, de heti háromnál többször már kifejezetten soknak számít! Próbáld meg zöldség és gyümölcs ropogtatására ösztönözni, mégpedig vidám tálalás segítségével.

Vond be a sürgés-forgásba!

Biztosan észrevetted már, hogy érdeklődő természetű gyermeked legszívesebben mindenben segítene. Valójában talán hátráltat a folyamatban, mégis érdemes hagynod, hogy alkosson valamit a konyhában.
Az általa is készített étel ugyanis értékesebb lesz számára, szóval biztosan nem fogja érintetlenül félretolni maga elől a tányért. Ha aggódsz a csemetéd vitamin- és ásványianyag-utánpótlásáért, egyeztess a gyermekorvossal, hogy ajánlja-e valamilyen étrend-kiegészítő szedését!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást