20 tipp, hogy abbahagyd a dohányzást

20 tipp, hogy abbahagyd a dohányzást

Címlap / Életmód / Egészség / 20 tipp, hogy abbahagyd a dohányzást

A következő tippek segíthetnek leszokni a dohányzásról és elindulhatsz egy egészségesebb, füstmentes élet felé. Csupán akarnod kell.

Azok számára, akik egy szál cigit se szívtak el, valószínűleg érthetetlen, hogy képesek egyesek kockáztatni egészségüket egyetlen szokás kedvéért. Hiszen a dohányzás drámaian megnöveli a szívbetegség, a stroke, a rák, a magas vérnyomás és egyéb betegségek kockázatát. Megéri? És az anyagi veszteséget még nem is említettük. Miért dohányoznak mégis milliók? Egyik oka a nikotinfüggőség, a másik pedig, hogy a dohányzás megnyugtatja őket, illetve a leszokás nagyon nehéz.

Ha dohányzol, gondolj arra mennyi előnyöd származhat abból, ha abbahagyod és mennyi hátrányod, ha folytatod. Ha eldöntötted, szeretnél felhagyni a dohányzással, gondold végig melyik a számodra legjobb módszer és kérd szakértő segítségét. Mi is szeretnénk neked segíteni a következő 20 tippel.

1. Készíts egy őszinte listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretsz a dohányzásban. Húzz mellé függőlegesen egy vonalat, majd írd le azokat amelyek zavarnak, például, hogyan hat egészségedre, munkádra, családodra, stb. idővel gondold át a listát és változtass rajta nyugodtan. Ha elég bátor vagy kérj visszajelzést családodtól, barátaidtól, hogy őket mi idegesíti a te dohányzásodban. Amikor a negatív oldal kibillen, készen állsz a lemondásra.

2. Ezután készíts egy listát a lemondás nehézségeiről. Légy alapos, még akkor is, ha a lista hosszú lesz és elbátortalanít. A legfontosabb: minden bejegyzés mellé írj legalább egy lehetőséget a nehézség leküzdésére. Például: „A nikotin egy függőséget okozó drog”. Megoldás: „Próbálj ki egy helyettesítési alternatívát”. Vagy: „A dohányzás segít megnyugodnom”. Helyette: „Sétálj 5 percet”. Minél inkább szembe nézel a kihívással, annál jobb esélyeid lesznek, hogy abbahagyd ezt a káros szenvedélyt.

3. Tűzz ki egy dátumot, amikor felhagysz káros szenvedélyeddel.

4. Egy lapra írd fel miért akarsz lemondani a cigizésről. Ezt a lapocskát tartsd mindig kéznél. Íme hogyan kezdd: „A lányom, az unokám, a férjem, a feleségem…”

5. Ha elkezded abbahagyni a dohányzást, ne vásárolj egész karton cigarettákat, inkább egyszerre csak egy csomagot, és 2-3 szálat hurcolj magaddal.

6. Készíts egy listát arról, hogy mikor dohányzol, mit csinálsz közben, valamint jegyezd le azt is mennyire sóvárogsz a cigaretta után, a nap melyik periódusában és melyek azok az aktivitások, melyek fokozzák ezt az érzést. Ezután, próbálj meg más dolgokat csinálni, melyek felszabadítanak és nem kell a cigaretta csomag után nyúlnod.

7. Készíts elő egy listát, amely mindig kéznél van, ha úgy érzed rágyújtanál. Például: sétálj, igyál egy pohár vizet, játssz a kutyáddal, mosd le az autót, tisztítsd meg a konyhaszekrényt, tegyél rendet a ruhák között, rágj egy rágógumit, szundíts egyet, igyál egy csésze teát vagy kávét, vegyél pár mély levegőt, stb.

8. Amikor eljön az utolsó nap, amikortól nem gyújtasz rá, dobj ki mindent, ami a dohányzásra emlékeztetne: megmaradt cigaretta, gyufa, öngyújtó, hamutárca, cigaretta tartó, stb.

9. A munkahelyeden a cigi szünet helyett, játssz egy kártyapartit a számítógépeden. Körülbelül ugyanannyi időbe telik, de sokkal szórakoztatóbb. Vigyázat ez is függőséghez vezethet! Ha a cég nem engedélyes hasonló játékokat, keress más, öt perces elfoglaltságot. Hívj fel valakit, járj egyet vagy egyél meg egy gyümölcsöt, persze ne ott, ahol a dohányosok gyülekeznek.

10. Abban a néhány percben, amikor eddig dohányoztál, most fogyassz egy csésze gyógynövény teát. Ez lehet reggeli után, délelőtt vagy ebéd, esetleg vacsora után. A lényeg, hogy lassan kortyolgatva ugyanazt a nyugtató hatást kelti akár egy adag nikotin.

11. Cigaretta helyett, válaszd inkább a diót. A legjobb, ha héjában van, így használni fogod a kezeidet és a szádat is, ugyanazt az élményt nyújtva akár a cigarettázás.

12. Kérj időpontot egy akkupunkturistától. Bizonyított ugyanis, hogy a fül-akkupunktúra sikeresen elvágja a dohányzás utáni sóvárgást.

13. Gondolj azokra a nehéz dolgokra, melyeket a múltban kellett megtenned. Kérd meg azokat a személyeket, akik jól ismernek téged, hogy emlékeztessenek arra, hogyan jutottál túl a nehéz időszakokon. Ez megadja neked a szükséges önbizalmat a folytatáshoz, hogy sikeresen lemondj a cigiről.

14. Ha megváltoztatod a rutinos dolgokat, csökkenhet a cigaretta utáni vágyad. Reggelinél, ülj egy másik széknél, vagy menj másik úton munkába. Ha munka után szeretsz beülni valahova, meginni valamit és elszívni egy szál cigit, ezentúl sétálj egyet helyette. A reggeli kávé mellé szívott cigit, váltsd fel teára, vagy élvezd inkább a friss kávé aromáját.

15. Ha mérges vagy, vagy felidegesítenek inkább mondd el mi bánt és mi a véleményed a dologról, ahelyett, hogy egyből rohannál rágyújtani. Ha unatkozol, keress valami elfoglaltságot magadnak, amivel javíthatsz a közérzeteden.

16. Ha mégis visszaesnél, kezd újra. Nem vallottál kudarcot, hiszen a sikerhez szükséges a botlás is, amiből tanulhatunk és erőt meríthetünk.

17. Amit megspórolsz a cigarettán, tedd egy nagy befőttesüvegbe, így láthatod mennyit költöttél eddig rá. A megtakarított pénzt tedd félre egy olyan dologra, amiről eddig csak álmodoztál, mert nem engedhetted meg magadnak, legyen az akár egy utazás.

18. Ne engedd meg, hogy otthonodban vagy autódban bárki is cigarettázzon. Ha kell akassz ki „Dohányozni tilos” táblákat.

19. Válts koffeinmentes kávéra, amíg el nem telik 2 cigimentes hónap. A lemondás alatti túl sok koffein bizony idegessé tehet és arra késztet, hogy újra cigaretta után nyúlj.

20.
Cigi helyett válassz egy egészséges rágcsálnivalót, hogy csillapítsd a dohányzás utáni sóvárgást: pisztácia, napraforgó, cukormentes nyalóka vagy rágó, répa vagy zeller pálcikák. Az utóbbiak még a fogyásban is segítenek.

Tehát, válassz egy nyugodt időszakot a lemondásra, hiszen ha stressz hatása alatt vagy, vagy depresszióval küszködsz nem biztos, hogy sikerülni fog. Írd össze a dohányzás káros hatásait és akaszd ki, hogy mindig szem előtt legyen. És a legfontosabb, igazán kell akarnod. Sok sikert!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást