6 tipp a friss és a szárított fűszerek tárolásához és felhasználásához

6 tipp a friss és a szárított fűszerek tárolásához és felhasználásához

Címlap / Otthon / Háztartás / 6 tipp a friss és a szárított fűszerek tárolásához és felhasználásához

A friss vagy a szárított fűszerektől finomabb az étel? Hol és hogyan állnak el legtovább a fűszereid? Hogyan száríts otthon fűszereket? Milyen bánásmódot igényel a chili? A válaszokat megtalálod cikkünkben.

Tárolás

A fűszeres tégelyeket ne a tűzhely feletti polcra tedd, inkább a konyhaszekrényben, szemmagasságban legyenek, vagy egy fiókban. Ezeken a helyeken tovább is elállnak, mert nincsenek kitéve a tűzhelyről felszálló meleg levegőnek és párának.
Ha alacsonyan tartod a fűszeres üvegcséket, és mindegyik egyformán néz ki, akkor a címkét a tetejük helyett az oldalukra ragaszd, hogy ne kelljen főzés közben maszatos kézzel mindet végigtapogatnod, amikor valamelyiket keresed.

Maradék friss fűszerek

Ha vásároltál egy csokor friss fűszert, de a főzés után megmaradt belőlük néhány szál, akkor a következőképpen járhatsz el: Önts egy pohár aljára kétujjnyi vizet. Csipkedd le az alsó leveleket, és a növényeket állítsd bele vízbe. 2-3 napig még frissek maradnak.
A cserépben levő gyökeres, vagy a vágott, hosszú szárú fűszernövények (pl. bazsalikom, oregánó, menta, kapor) hűvös helyen elállnak még egy hétig. A rövid szárú, friss fűszereket csomagold be vízzel átitatott konyhai törlőpapírba, és egy műanyag zacskóban tedd be a hűtőszekrénybe ‒ 2-3 napig még elállnak.

Frissen, szárítva, pirítva

Friss állapotban sokkal ízletesebb a petrezselyem, a kapor, a bazsalikom, a metélőhagyma, a koriander, a gyömbér és a citromhéj. Szárítva legalább olyan jó, mint frissen az oregánó, a kakukkfű és a fahéj.
A kömény, a római kömény, a koriander, a chili és a fás fűszerek jobban kiadják az ételben az aromájukat, ha közvetlenül a felhasználás előtt egészben, zsiradék nélkül megpirítod, majd mozsárban összetöröd őket.

Szárítás házilag

Így száríthatsz zöldfűszereket otthon: Köss laza csokrokat, majd a fűszernövények egy részét tedd bele egy kilyuggatott papírzacskóba, hogy ne érje a por és a fény. A csokrok végére köss szalagot, és lógasd fel őket.
2-3 hétig legyenek szellős, árnyékos helyen. Száradás után csavaros üvegben vagy fagyasztótasakban lesznek a legjobb helyen.

Chili

Az őrölt chili nem veszít az erejéből, de megdohosodhat, ezért nem érdemes egyszerre sokat tartani belőle. Légmentesen bezárva, száraz helyen tartsd, de ne tedd a hűtőszekrénybe. Viszont az egész, szárított chilit inkább napos helyre tedd.
Ha pedig magad termeszted, gondoskodj róla, hogy sok fényt kapjon. Borús napokon kevés vizet önts rá.

Felhasználás főzéskor

Nem mindegy, hogy a friss és a szárított fűszerek mikor kerülnek bele az ételbe. A friss fűszerek intenzívebb aromájúak, de érzékenyebbek is, ezért a főzés vége felé, enyhén szétnyomva tedd őket az ételbe. A szárított és fás szárú fűszereket korán kell az ételhez adni, hogy puhára ázzanak, és kioldódjanak belőlük az ízek.
A grillezés előtt a húsba bedörzsölt fűszereket nem kell eltávolítani, még tálalás előtt sem. Viszont a friss fűszerekkel készült pácok megéghetnek és befeketedhetnek, ha nem kenegeted folyamatosan a sülő húst.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást