10 tipp, amivel megóvod családodat a betegségektől

10 tipp, amivel megóvod családodat a betegségektől

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 tipp, amivel megóvod családodat a betegségektől

Az ételek okozta különböző betegségek, ételmérgezések megelőzése már a bevásárlásnál kezdődik.

1. Jelek a csomagoláson
Figyelj oda a becsomagolt ételekre és konzervekre. Csak olyan konzerves vagy üveges termékeket tegyél kosaradba, melyeken nincs nyoma horpadásnak, repedésnek és nincsenek felpuffadva. Ezek jelezhetik, hogy a csomagoláson belül veszélyes baktériumok növekednek.

2. Lejárati idő
Mindig keresd meg a csomagoláson, hogy az adott termék meddig őrzi meg minőségét. Soha ne vegyél lejárt terméket. Hasonlóképpen, válassz olyan tejtermékeket – túró, sajt, joghurt – melyek frissességüket még hosszú ideig megőrzik hűtőszekrényedben.

3. Tojások
Figyelj oda a tojásra is. Csak olyan tojást vásárolj, melyet az üzletben is hűtőben tartanak. Mielőtt kosaradba tennéd a tojásokat, ellenőrizd, hogy tiszták-e, nincsenek-e összetörve vagy megrepedve.

4. Húsok
A nyers hús, a szárnyasok, a halak és a tenger gyümölcsi néha csöpögnek. A kicsöpögött lé pedig baktériumokat tartalmazhat. Vigyázz, hogy ne csorogjanak rá más élelmiszerekre. Mielőtt ezeket a termékeket beletennéd a bevásárlókosárba, csomagold őket nejlon zacskókba. A húsokat sose tedd a zöldségek, gyümölcsök mellé és a hűtőben is tárold őket külön.

5. Halak
Ne vedd meg az olyan fagyasztott tengeri halat, melynek ki van nyitva, csomagolása sérült vagy tönkrement. Kerüld el az olyan csomagokat, melyek a hűtőszál fölött helyezkednek el a hűtőszekrényben. Ha a csomagolás átlátszó, vizsgáld meg nincs-e a halon fagynak vagy jégkristálynak jele. Ez azt jelentheti, hogy a halat túl rég óta tárolják vagy pedig kiolvadt és újra fagyasztották.

6. Tisztaság
Mindig ügyelj a hús, hal és zöldség részlegek tisztaságára. Ha a főtt rák és a nyers hal ugyanazon a jégágyon fekszik, fertőző lehet.

7. Kagylók, rákok, tenger gyümölcsei
Ha kagylót vagy rákot szeretnél venni, csak az állam által engedélyezett helyekről szerezd be azokat, nem pedig egy teherautó hátuljából. Mindig figyelj oda a beszerzési helyek tisztaságára.

8. Válaszd külön
Bevásárlás alkalmával a tejet, a fagyasztott és romlandó ételeket (hús, szárnyasok, halfélék) hagyd utoljára. Ezeket a termékeket mindig csomagold külön zacskókba, nehogy a belőlük kicsorgó lé megfertőzze a többi ételt a bevásárló kocsiban.

9. Hűtés
Az üzletből egyenesen haza menj. Így a hidegen tárolt vagy fagyasztott termékek nem melegednek fel mielőtt haza érnél. Ha a bevásárlóközpont több, mint 30 percre van otthonodtól, vigyél magaddal egy hűtőtáskát és helyezd bele a romlandó termékeket.

10. Melegen tartás
A sült csirkét és egyéb forró termékeket is hagyd a bevásárlás végére. Így azok nem hűlnek ki amíg haza érsz. A kihűlve fogyasztott zsíros ételek már nem biztos, hogy jól fognak esni.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!