A magyar konyha nem kimondottan a kalóriaszegény, könnyű fogásokról híres, ám néhány hozzávalót kicserélve könnyedén diétássá varázsolhatod őket, anélkül, hogy lemondanál a finom ízekről.
VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
1/3 Palacsinta
A palacsinta nem kifejezetten a diétás ételek közé tartozik, pláne jó vastagon megkenve nutellával. Ha diétád során szeretnéd elkerülni a túl sok cukrot és zsírt, mégis nagyon kívánod, van egy jó hírünk: a palacsintát igazán sokféleképp lehet variálni, hogy kalóriaszegény és egészséges legyen. A hagyományos palacsinta alapja a fehérliszt, és általában kerül bele tej és olaj is bőven. Ha ezeket az összetevőket lecseréled, az ízvilágot tekintve nem lesz akkor a változás, mint amennyivel diétásabb desszertet kapsz.
A finomliszt helyett használj teljes kiőrlésű búza– vagy tönkölylisztet, de a zabpehelyliszttel is kiválóan működik – ha nincs otthon zabpehelyliszted, daráld le a zabpelyhet, az eredmény ugyanaz. Az étolaj helyett használj kókuszolajat, a tej helyett pedig vizet vagy valamilyen növényi tejet – esetleg felesben a kettőt. Ha magát a tésztát is édesen szereted, tegyél bele egy kis steviát a cukor helyett, és a töltelék esetében is így édesíts. A mogyorókrémnek is létezik cukormentes változata, ahogyan a lekvároknak is, a túrókrémet pedig könnyedén elkészítheted magad is, és feltétlen próbáld ki, hogy reszelt almát összekeversz egy kis őrölt fahéjjal, és azt töltöd a palacsintába.
A hagyományos rakott krumplit általában mindenki szereti, tipikus magyar fogás, a magyar konyha közkedvelt hozzávalóival – gondolunk itt a házi kolbászra, a krumplira és a tejfölre. Ahogy a palacsinta esetében, úgy a rakott krumplinál is a tojás az egyetlen összetevő, amit nem kell lecserélni, ha diétásabb, egészségesebb verziót szeretnél készíteni.
A krumpli helyett használj édesburgonyát vagy zellert. Mindkét zöldség esetében hasonlóan kell eljárni, mint a hagyományos burgonyánál, annyi különbséggel, hogy nem szükséges előzetesen megfőzni őket, hiszen viszonylag hamar megpuhulnak, így tisztítás, hámozás után szeletelheted őket nyersen egyből abba a tepsibe. A kolbász helyett használj jó minőségű, magas hústartalmú virslit, a tejfölt pedig cseréld le natúr joghurtra – utóbbinak sokkal alacsonyabb a zsírtartalma. Ha szoktál a tetejére sajtot reszelni, a trappista helyett használj light mozzarellát, hogy egy a diétádba könnyen beilleszthető, az eredetinél jóval kalóriaszegényebb fogást kapj, mely ráadásul nagyon finom is.
A bundás kenyérnek kevesek tudnak ellenállni, és természetesen nem is kell, még akkor sem, ha épp szeretnél néhány kilótól megszabadulni, hiszen egy kis változtatással akár még vacsorára is nyugodt szívvel megehetsz belőle egy-két szeletet. Az eredeti bundás kenyér általában szinte tocsog az olajban – hisz épp ettől olyan finom, mondhatnánk, pedig zsiradék nélkül is nagyon ízletes.
Próbáld ki te is, és forgass meg néhány szelet szikkadt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret a felvert tojásokban, majd sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és mehet is a sütőbe. Amikor látod, hogy a teteje már pirul, fordítsd át a kenyereket, 20 percnél biztosan nem kell neki több, és bár kicsit tovább tart, mintha serpenyőben, olajban sütnéd, cserébe nagyjából fele annyi kalóriát tartalmaz így, olaj nélkül.