Életmód / Egészség

9 tévhit a dohányzás és a tüdőrák kapcsolatáról

9 tévhit a dohányzás és a tüdőrák kapcsolatáról

Ha évek óta cigizel, már mindegy?

Valójában sosem késő leszokni. A szervezeted már néhány órán belül javuló vérkeringéssel és légzéssel fog reagálni a bűzrudacskáktól történő megszabadulásra, és idővel a tüdőrák kockázata is csökken majd. Kutatások szerint tíz év alatt egészen pontosan a felére. Hagyd, hogy győzzön az életkedved a cigi iránti vágy helyett!

A „light” cigi nem olyan káros?

Light, ultra light, csökkentett kátránytartalmú… A gyártók ilyen megjelöléssel próbálják azt sugallni, hogy nem teszel annyira rosszat a testeddel, ha ezeket választod. Valójában azonban orvosilag nem bizonyított a feltételezés. A mentolos változat ugyanakkor tényleg károsabb lehet a többinél, mivel mélyebb belégzésre ösztönöz.

Tablettákkal helyrehozható a kár?

Számos, antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítőt reklámoznak úgy, hogy mérsékeli a dohányzás okozta kárt a szervezetben. Sőt, egyes terméktájékoztatók attól sem riadnak vissza, hogy tüdőrák-kockázat csökkentő hatást említsenek. Ehhez képest sokkoló kutatási eredmények születtek: az antioxidánsban gazdag pirulák valójában növelik a tüdőrák előfordulásának esélyét a cigizők körében, bár a szakértők egyelőre nem tudják, miért.

A pipa és a szivarka nem káros?

Ezek a dohányfajták használati mechanizmusuk révén a száj-, a torok- és a légcsőrák veszélyét is fokozzák, tehát semmiképpen sem nevezhetők egészségesebb választásnak a cigarettánál.

Csak a dohányzás tehet a tüdőrákról?

Tény, hogy a cigaretta a rosszindulatú légzőszervi daganatok kialakulásának vezető oka, ám második helyen egy szagtalan radioaktív gáz, a radon áll. Ez környezetszennyezés eredményeként a talajban és a kövekben található meg, innen pedig az otthonok falai közé is beszökhet.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást