6 tévhit a női egészségről, amit felejts el minél előbb

6 tévhit a női egészségről, amit felejts el minél előbb

Címlap / Életmód / Egészség / 6 tévhit a női egészségről, amit felejts el minél előbb

Harmincöt fölött már szinte nincs is esélyed a gyermekáldásra? A mellrák csak azokra csaphat le, akiknél már jelentkezett a családban? A hőhullám mindig a klimax előfutára? Csokorba szedtük a leggyakrabban hangoztatott női egészséggel kapcsolatos tévhiteket, hogy alaposan megcáfoljuk őket!

A termékenység 35 éves kor után mindenkinél hanyatlik

Semmi szükség nincs arra, hogy a petesejtjeidre szép kis csomagolást vizualizálj, vészjósló szavatossági idővel ellátva, ami a 35. születésnapodat tűzte ki utolsó pillanatnak.
Egy nemrégiben készült kutatás szerint ugyanis, amelyet az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai végeztek Dr. Anne Steiner vezetésével, azon 38-39 évesek, akik korábban már voltak várandósak, 80%-os sikerrel esnek teherbe újra a próbálkozás első hat hónapjában. Ez nem azt jelenti, hogy az ivarsejtek minősége ne hanyatlana – csupán azt támasztja alá, hogy a változás egyénenként igen széles skálán mozoghat.

Ha a családodban nem volt mellrák, nem vagy veszélyben

Mivel a családi mellrákos kórtörténet növeli a rettegett betegség kialakulásának kockázatát, törvényszerűnek tűnik ezen összefüggés ellenkezője is. Tény, hogy a rosszindulatú emlődaganattal diagnosztizáltak egytizedénél anya vagy lánytestvér is érintett, másik tizedénél pedig a családfa egy távolabbi tagja – a maradék 80%-nál azonban semmilyen nyilvánvalóan öröklött hajlam nincs a pakliban.
Dr. Debbie Saslow, az Amerikai Rák Társaság nőgyógyásza szerint a dokik azért érdeklődnek annyira a családi kórtörténet iránt, mert a többi tényezőt sajnos még nem sikerült feltárni.

A hőhullám feltétlenül klimaxot jelent

A menopauzán áteső nők 85%-a tapasztal hőhullámokat. Mégsem kell feltétlenül erre gondolnod, ha hirtelen kedved támad kigombolni a blúzodat – akkor sem, ha éppen abban a korban vagy! A szorongás és a stressz ugyanis sokkal gyakoribb oka a hirtelen forróságérzetnek, mint a klimax.
A 40 éves kor előtti menopauza egyébként a nők mindössze századát érinti, tehát pláne semmi szükség rá, hogy fiatalabb éveidben ettől rettegj. Tény viszont: hőhullámok estén mindenképpen érdemes felkeresned a háziorvosod.

Az áfonya(lé) hatékony a húgyúti fertőzés ellen

Az áfonya természetes savtartalma valóban hozzájárul ahhoz, hogy meg tudd előzni a kórokozók megtapadását a húgyhólyagon. Amennyiben viszont már kész tünetekkel találod szemben magad, például égő érzést vagy gyakori vizelési ingert tapasztalsz, a gyümölcs önmagában semmiképpen sem képes a húgyutak „megtisztítására”.
Éppen mostanában hasonlították össze 24 korábbi e témában készült tanulmány eredményeit, így kiderült, hogy az áfonya vagy a belőle készült étrend-kiegészítők nem sokat számítanak, pontosabban semmi mérhető eredménnyel nem járnak ilyen problémák esetében.

A nők szívinfarktusa enyhébb, mint a férfiaké

Mondjuk ki: volt már olyan, hogy egy kis késő éjjeli guglizás keretein belül rákerestél a legnagyobb egészségügyi félelmeidre – vagy éppen azokra, amelyeket a kedvenc kórházas sorozatot legutóbbi epizódjában tekintettél meg.
Nos, ami az infarktust illeti, nincsenek jó híreink: a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban nemrég megjelent kutatás szerint a tünetek nagyon hasonlóak a férfiaknál és a nőknél, ráadásul utóbbiaknál baj esetén magasabb a halálozás veszélye. Mellkasi fájdalom jelentkezésekor tehát ne nagyon kísérletezz aszpirinnel: tárcsázd inkább a mentőket!

Forró vízben nem terjednek sem a spermiumok, sem a betegségek

Tény, hogy a forró víz nem kedvező közeg a hímivarsejtek számára, s néhány másodpercen belül elpusztulnak, ha belekerülnek. Amennyiben viszont ilyen helyszínen támad kedved a légyottra, számolj vele, hogy a védekezés elmulasztása esetén nem biztos, hogy a spermiumok kikerülnek a testedből – ne vedd biztosra, hogy a gravitációnak köszönhetően kifolynak!
Ahhoz pedig a nagyjából százfokos víz lenne elég forró, hogy a kórokozókkal is leszámolj – márpedig ennyire egyetlen fürdő sem gőzölög… Te találkoztál már olyan gyakori női egészségügyi tévhittel, aminek tudomásod szerint semmi alapja nincsen? Várjuk kommentben!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!