Életmód / Egészség

6 tévhit a női egészségről, amit felejts el minél előbb

Harmincöt fölött már szinte nincs is esélyed a gyermekáldásra? A mellrák csak azokra csaphat le, akiknél már jelentkezett a családban? A hőhullám mindig a klimax előfutára? Csokorba szedtük a leggyakrabban hangoztatott női egészséggel kapcsolatos tévhiteket, hogy alaposan megcáfoljuk őket!

A termékenység 35 éves kor után mindenkinél hanyatlik

Semmi szükség nincs arra, hogy a petesejtjeidre szép kis csomagolást vizualizálj, vészjósló szavatossági idővel ellátva, ami a 35. születésnapodat tűzte ki utolsó pillanatnak.
Egy nemrégiben készült kutatás szerint ugyanis, amelyet az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai végeztek Dr. Anne Steiner vezetésével, azon 38-39 évesek, akik korábban már voltak várandósak, 80%-os sikerrel esnek teherbe újra a próbálkozás első hat hónapjában. Ez nem azt jelenti, hogy az ivarsejtek minősége ne hanyatlana – csupán azt támasztja alá, hogy a változás egyénenként igen széles skálán mozoghat.

Ha a családodban nem volt mellrák, nem vagy veszélyben

Mivel a családi mellrákos kórtörténet növeli a rettegett betegség kialakulásának kockázatát, törvényszerűnek tűnik ezen összefüggés ellenkezője is. Tény, hogy a rosszindulatú emlődaganattal diagnosztizáltak egytizedénél anya vagy lánytestvér is érintett, másik tizedénél pedig a családfa egy távolabbi tagja – a maradék 80%-nál azonban semmilyen nyilvánvalóan öröklött hajlam nincs a pakliban.
Dr. Debbie Saslow, az Amerikai Rák Társaság nőgyógyásza szerint a dokik azért érdeklődnek annyira a családi kórtörténet iránt, mert a többi tényezőt sajnos még nem sikerült feltárni.

A hőhullám feltétlenül klimaxot jelent

A menopauzán áteső nők 85%-a tapasztal hőhullámokat. Mégsem kell feltétlenül erre gondolnod, ha hirtelen kedved támad kigombolni a blúzodat – akkor sem, ha éppen abban a korban vagy! A szorongás és a stressz ugyanis sokkal gyakoribb oka a hirtelen forróságérzetnek, mint a klimax.
A 40 éves kor előtti menopauza egyébként a nők mindössze századát érinti, tehát pláne semmi szükség rá, hogy fiatalabb éveidben ettől rettegj. Tény viszont: hőhullámok estén mindenképpen érdemes felkeresned a háziorvosod.

Az áfonya(lé) hatékony a húgyúti fertőzés ellen

Az áfonya természetes savtartalma valóban hozzájárul ahhoz, hogy meg tudd előzni a kórokozók megtapadását a húgyhólyagon. Amennyiben viszont már kész tünetekkel találod szemben magad, például égő érzést vagy gyakori vizelési ingert tapasztalsz, a gyümölcs önmagában semmiképpen sem képes a húgyutak „megtisztítására”.
Éppen mostanában hasonlították össze 24 korábbi e témában készült tanulmány eredményeit, így kiderült, hogy az áfonya vagy a belőle készült étrend-kiegészítők nem sokat számítanak, pontosabban semmi mérhető eredménnyel nem járnak ilyen problémák esetében.

A nők szívinfarktusa enyhébb, mint a férfiaké

Mondjuk ki: volt már olyan, hogy egy kis késő éjjeli guglizás keretein belül rákerestél a legnagyobb egészségügyi félelmeidre – vagy éppen azokra, amelyeket a kedvenc kórházas sorozatot legutóbbi epizódjában tekintettél meg.
Nos, ami az infarktust illeti, nincsenek jó híreink: a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban nemrég megjelent kutatás szerint a tünetek nagyon hasonlóak a férfiaknál és a nőknél, ráadásul utóbbiaknál baj esetén magasabb a halálozás veszélye. Mellkasi fájdalom jelentkezésekor tehát ne nagyon kísérletezz aszpirinnel: tárcsázd inkább a mentőket!

Forró vízben nem terjednek sem a spermiumok, sem a betegségek

Tény, hogy a forró víz nem kedvező közeg a hímivarsejtek számára, s néhány másodpercen belül elpusztulnak, ha belekerülnek. Amennyiben viszont ilyen helyszínen támad kedved a légyottra, számolj vele, hogy a védekezés elmulasztása esetén nem biztos, hogy a spermiumok kikerülnek a testedből – ne vedd biztosra, hogy a gravitációnak köszönhetően kifolynak!
Ahhoz pedig a nagyjából százfokos víz lenne elég forró, hogy a kórokozókkal is leszámolj – márpedig ennyire egyetlen fürdő sem gőzölög… Te találkoztál már olyan gyakori női egészségügyi tévhittel, aminek tudomásod szerint semmi alapja nincsen? Várjuk kommentben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást