Rossz hír a testvéreknek: a rivalizálás felnőttkorban sem múlik el

Rossz hír a testvéreknek: a rivalizálás felnőttkorban sem múlik el

Címlap / Életmód / Család / Rossz hír a testvéreknek: a rivalizálás felnőttkorban sem múlik el / 2. oldal

Szomorú, de sokan arra se veszik a fáradtságot, hogy legalább kicsit becsomagolják a szándékaikat. 20% nem rejti véka alá, miben mesterkedik, ennyien nyíltan vállalják a konfrontálódást. Ők azok, akik direkt idegesítik a testvéreiket azzal, hogy ők a kedvencek a családban.

Ugyanennyien vannak azok is, akiknek különösen fontos, mi kerül az asztalra, és a konyhában törekednek felülmúlni a testvérüket. Kisebb arányban, de verseny-színtér lett az is, ki tud menőbb helyen nyaralni, ki vezet drágább autót és ki lett végül jobb szülő.

ljubaphoto/istockphoto.com

Sok felnőtt számára ez az eredmény nem jelent újdonságot

A megkérdezettek 17%-a mondta, hogy az egész életét végigkísérte a rivalizálás és minden egyes szakaszban tapasztalta, hogy versenyeznie „kell” a testvérével. Érdekes módon jóval többen mondták azt, hogy ez a verseny minden évben fokozódik az ünnepek során, ide értve nem csak a karácsonyt, hanem pl. a születésnapot és az anyák napját. 43% jelölte, hogy érzi ezekben az időszakokban a verseny kiéleződését. 

Előnyben vannak az idősebb testvérek?

Az idősebb testvérek általában versenyképesebbnek és sikeresebbnek bizonyultak a felmérés szerint. Közülük is kiemelkedtek a nővérek, akik 15%-ban az állították, hogy a testvéri rivalizálás nem befolyásolta a teljesítményüket hátrányosan – éppen ellenkezőleg. A körülmények motiválták őket arra, hogy nagyobb célokat tűzzenek ki maguk elé a karrierjüket illetően és 23% úgy nyilatkozott, hogy a vágyott eredményt sikerült is elérnie. 

Mindent összevetve 25% mondta, hogy a versengés szerinte egészséges része egy testvéri viszonynak. Ez tehát azt jelenti, hogy 75% szerint nincs rendjén a rivalizálás. Pedig Jamie Schwartz, a NOW szóvivője szerint A testvéri rivalizálás soha nem múlik el, és sokan versenyeznek testvéreinkkel jóval azután is, hogy elhagyták a közös otthont”.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást