Család / Életmód

Terhesség a járvány idején: elmaradt babaváró, papás szülés és nagyszülői segítség

Terhesség a járvány idején: elmaradt babaváró, papás szülés és nagyszülői segítség

A világjárvány mindenkit érint, kit jobban, kit kevésbé. Valaki azért izgul a legjobban, hogy ne legyen beteg, mások a munkájukat féltik, de van egy csoport, akiknek különösen szorongással teli ez az időszak, ezek pedig a kismamák.

Egy nő életében az egyik legcsodálatosabb időszak a babavárás, amit most erősen beárnyékol a koronavírus járvány. A baráti körömben van egy kismama, aki már amiatt is sokat sírt, hogy évek óta tervezgetett esküvőjét nem tarthatta meg – illetve megtartotta, két tanúval, templomi szertartás, vendégek és buli nélkül – de az, hogy a babavárás is stresszes, még jobban megviseli. Az esküvő mellett még a babaváró buliját várta nagyon, amit végül virtuálisan tartottunk meg és ugyan a körülményekhez képest jól sikerült, azért nem volt az igazi. 

Az esküvő és a babaváró buli elmaradása viszont eltörpül amellett, ami még vár rá, nevezetesen az, hogy akkor fog szülni, amikorra hazánkban a járvány tetőzését prognosztizálják. Ez a tudat egy kismamának a terhesség várakozással teli, nyugodt heteit rémálommá változtatja. Senki nem akar ilyenkor kórházba kerülni, mikor a túlterhelt intézmények tele vannak fáradt dolgozókkal és köhögő beteggel, de annak, aki hamarosan szülni fog, nincs más választása. 

Már a terhesgondozás rendje sem megszokott: a kismamákat arra kérik, hogy lehetőleg egyedül érkezzenek a vizsgálatokra – az apa a helyzetre való tekintettel nem lehet jelen az ellátás alatt – és ügyelnek arra, hogy a váróban a nők egymástól kellő távolságra üljenek. A kilincseket, bútorokat fokozott figyelemmel fertőtlenítik és a védőnők távkonzultáció révén tartják a kapcsolatot a páciensekkel.

[email protected]/depositphotos.com

Hogy a szülésre mi a protokoll, az egyelőre heti szinten változik. Jelenleg Magyarországon csak akkor nem mehet be az apa a szülésre, amennyiben az anya igazoltan koronavírusos. Az intézménybe felvett várandós nőkön gyorstesztet végeznek, az apukák pedig csak teljesen beöltözve mehetnek be a szülőszobába. 

Hogy a vajúdó nőnek kell-e maszkot viselnie szülés közben, vagy hogy az apukáknak odaadják-e az újszülöttet, még vita tárgya és talán ez a bizonytalanság a legrosszabb az egész helyzetben. Egy új anyuka eleve tele van aggódással, hogy minden rendben megy-e majd a szülésnél, tud-e majd szoptatni, illetve hogy elég hamar felnő-e a feladathoz, hogy el tudja látni csecsemőjét. Most ezeken a szokásos aggodalmakon kívül meg kell birkóznia azzal is, hogy megfertőződhet, vagy hogy egyedül kell vajúdnia. Az sem segít, hogy az érzelmi támogatást nyújtó rokonok és barátok nem fognak tudni bemenni a kórházba meglátogatni őt. Megnyugtató, viszont hogy – a jelenlegi tudásunk szerint – a koronavírusos anya nem fertőzi meg a magzatot.

Az édesanyák helyzete azonban akkor sem lesz könnyű, ha komplikáció mentesen zajlik le a szülés és egészségesen hazatérének a babával, ugyanis segítségre nagy valószínűséggel akkor sem számíthatnak.

Ebben az időszakban minden segítő kéz kincset ér, de a távolságtartás miatt erre most nincs lehetőség. Főleg a nagymamák gondoskodása fog hiányozni az újdonsült anyukáknak, de mivel az idős korosztályra a legveszélyesebb a vírus, nekik mindenképpen otthon kell maradniuk.

Ezek a kilátások ugyan nem éppen ideálisak, de az orvosok azt mondják, hogy az anyák és a babák rendkívül szívósak és egy nehéz körülmények között lebonyolított szülés erőt adó élmény is lehet. Azt tanácsolják, hogy a kismama ne azon szorongjon, amit nem tud befolyásolni, hanem koncentráljon arra a jóra, amit ki tud hozni a helyzetből és ebből merítsen erőt. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást