Életmód / Család

Terhesség a járvány idején: elmaradt babaváró, papás szülés és nagyszülői segítség

A világjárvány mindenkit érint, kit jobban, kit kevésbé. Valaki azért izgul a legjobban, hogy ne legyen beteg, mások a munkájukat féltik, de van egy csoport, akiknek különösen szorongással teli ez az időszak, ezek pedig a kismamák.

Egy nő életében az egyik legcsodálatosabb időszak a babavárás, amit most erősen beárnyékol a koronavírus járvány. A baráti körömben van egy kismama, aki már amiatt is sokat sírt, hogy évek óta tervezgetett esküvőjét nem tarthatta meg – illetve megtartotta, két tanúval, templomi szertartás, vendégek és buli nélkül – de az, hogy a babavárás is stresszes, még jobban megviseli. Az esküvő mellett még a babaváró buliját várta nagyon, amit végül virtuálisan tartottunk meg és ugyan a körülményekhez képest jól sikerült, azért nem volt az igazi. 

Az esküvő és a babaváró buli elmaradása viszont eltörpül amellett, ami még vár rá, nevezetesen az, hogy akkor fog szülni, amikorra hazánkban a járvány tetőzését prognosztizálják. Ez a tudat egy kismamának a terhesség várakozással teli, nyugodt heteit rémálommá változtatja. Senki nem akar ilyenkor kórházba kerülni, mikor a túlterhelt intézmények tele vannak fáradt dolgozókkal és köhögő beteggel, de annak, aki hamarosan szülni fog, nincs más választása. 

Olvastad már?  15 bevált trükk, hogy kánikulában is úgy aludj, mint egy kisbaba

Már a terhesgondozás rendje sem megszokott: a kismamákat arra kérik, hogy lehetőleg egyedül érkezzenek a vizsgálatokra – az apa a helyzetre való tekintettel nem lehet jelen az ellátás alatt – és ügyelnek arra, hogy a váróban a nők egymástól kellő távolságra üljenek. A kilincseket, bútorokat fokozott figyelemmel fertőtlenítik és a védőnők távkonzultáció révén tartják a kapcsolatot a páciensekkel.

[email protected]/depositphotos.com

Hogy a szülésre mi a protokoll, az egyelőre heti szinten változik. Jelenleg Magyarországon csak akkor nem mehet be az apa a szülésre, amennyiben az anya igazoltan koronavírusos. Az intézménybe felvett várandós nőkön gyorstesztet végeznek, az apukák pedig csak teljesen beöltözve mehetnek be a szülőszobába. 

Hogy a vajúdó nőnek kell-e maszkot viselnie szülés közben, vagy hogy az apukáknak odaadják-e az újszülöttet, még vita tárgya és talán ez a bizonytalanság a legrosszabb az egész helyzetben. Egy új anyuka eleve tele van aggódással, hogy minden rendben megy-e majd a szülésnél, tud-e majd szoptatni, illetve hogy elég hamar felnő-e a feladathoz, hogy el tudja látni csecsemőjét. Most ezeken a szokásos aggodalmakon kívül meg kell birkóznia azzal is, hogy megfertőződhet, vagy hogy egyedül kell vajúdnia. Az sem segít, hogy az érzelmi támogatást nyújtó rokonok és barátok nem fognak tudni bemenni a kórházba meglátogatni őt. Megnyugtató, viszont hogy – a jelenlegi tudásunk szerint – a koronavírusos anya nem fertőzi meg a magzatot.

Olvastad már?  5 divattrend, ami a házi karanténok miatt nem tudott igazán berobbanni - Pedig nagy jövőt jósoltak nekik

Az édesanyák helyzete azonban akkor sem lesz könnyű, ha komplikáció mentesen zajlik le a szülés és egészségesen hazatérének a babával, ugyanis segítségre nagy valószínűséggel akkor sem számíthatnak.

Ebben az időszakban minden segítő kéz kincset ér, de a távolságtartás miatt erre most nincs lehetőség. Főleg a nagymamák gondoskodása fog hiányozni az újdonsült anyukáknak, de mivel az idős korosztályra a legveszélyesebb a vírus, nekik mindenképpen otthon kell maradniuk.

Ezek a kilátások ugyan nem éppen ideálisak, de az orvosok azt mondják, hogy az anyák és a babák rendkívül szívósak és egy nehéz körülmények között lebonyolított szülés erőt adó élmény is lehet. Azt tanácsolják, hogy a kismama ne azon szorongjon, amit nem tud befolyásolni, hanem koncentráljon arra a jóra, amit ki tud hozni a helyzetből és ebből merítsen erőt. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást