A terhesség alatti dohányzás a gyerek elhízását okozza

A terhesség alatti dohányzás a gyerek elhízását okozza

Címlap / Életmód / Egészség / A terhesség alatti dohányzás a gyerek elhízását okozza

Egy tanulmány szerint, a terhesség ideje alatt dohányzó nők gyermekei hajlamosak elhízni tinédzser éveikben.

Azoknak a tinédzsereknek, akiknek édesanyja cigarettázott a terhesség alatt, sokkal több az esélyük ártalmas kilókat felhalmozniuk, mint azon társaiknak akik az anyaméhben nem voltak kitéve ezen káros szenvedélynek.

A kutatók kimutatták, hogy azok akik az anyaméhben ki voltak téve a cigaretta füstnek, jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt halmoztak fel magukon, mint nemdohányzó mamájú társaik.

A tanulmány szerint, a cigaretta füstnek kitett tinédzserek belső szervei körül egyharmaddal több, bőrük alatt pedig 26%-kal több zsír volt.

Tehát, még egy ok, hogy a dohányzó nők legalább terhességük alatt abbahagyják ezt a káros aktivitást, hiszen hatással van az elhízásra való hajlam bekódolásában még a magzati állapotban. Továbbá, a nikotin megtelepszik a baba testében és jóval nagyobb mennyiségben meg is marad ott, ráadásul hosszabb ideig, mint az anyában.

Az állatokkal való kísérletek szerint, a születés előtt beadott nikotin befolyásolja az agy egyes részeit, beleértve azokat, amelyek kontrollálják, hogy miből mennyit eszünk és milyen jól égetjük el a kalóriákat.

A tudósok több, mint ötszáz 12 és 18 év közötti kamaszt tanulmányoztak. A tinédzserek fele születése előtt ki volt téve a cigaretta füstnek. Azon kamaszok, akiknek édesanyja dohányzott a terhessége alatt, 300 grammal kevesebbet nyomtak, mint társaik és kevesebb ideig szoptatták őket.

A tinédzserekről MRI készült, továbbá egy táplálkozástudós faggatta őket napi energiabevitelükről, valamint kérdőíveket kellett kitölteniük fizikai aktivitásaikról. A késő pubertáskorban jelentős különbség volt a zsír elraktározásában. Ez a vizsgálat fontos, hiszen a felnőttkori betegségek már ebben a korban kialakulhatnak.

Ez volt az első tanulmány, mely a méhen belül elszenvedett dohányzás következményeként a hastájékon felhalmozott zsírpárnákat említi.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást