Tényleg a pusztulásunkat hozza a mesterséges intelligencia?

Tényleg a pusztulásunkat hozza a mesterséges intelligencia?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tényleg a pusztulásunkat hozza a mesterséges intelligencia?

Az emberiség nagy része nem született intelligensnek, és csak a gond van ezekkel az emberekkel – mondjuk. Ezt azok mondják, akik intelligensnek gondolják magukat. Mindenki tudja, hogy a tudományok adatainak birtoklása még nem intelligencia.  Az ember nagyravágyó. Úgy tűnik, azon van minden erejével, hogy intelligens lényt alkosson…

Potenciális veszély, de miért?

Az önállóan tanuló gépeket nem lehet egy bizonyos ponton túl kontroll alatt tartani. Ugyanis, exponenciális lesz a növekedés tanulásában.

Nem lesz olyan gyors számítógép, olyan technológia, ami ezt a rengeteg adatot fel tudná dolgozni, előre tudna kalkulálni – azaz kontrollt tudna gyakorolni.

Ha pedig kicsúszik az irányítás az emberiség kezéből, az komoly problémát jelenthet.

Nem azért, mert a gépek „abszolút gonoszak” lesznek, hanem mert, ha gondolkoznak, akkor saját érdeküket előrébb helyezik az ember érdekeinél.

Ez pedig az emberiség, az emberi civilizáció pusztulásához vezethet.

A nagyravágyás

Az emberiség pusztulását a nagyravágyás fogja előidézni.

Istennek, teremtőnek hisszük magunkat, pedig még arra sem vagyunk képesek, hogy saját élőhelyünket megóvjuk a pusztulástól, kicsiny életünk millió problémáit is képtelenek vagyunk megoldani, embertársainkról is képtelenek vagyunk gondoskodni, legalább csak annyira, hogy ne pusztuljanak tömegesen éhen.

Gondot okoz még egy apró konfliktus is, a szomszéddal.

Ennek tükrében a mesterséges intelligenciának semmi értelme nincs, csak annyi, hogy megmutassuk, milyen okosak vagyunk, mire vagyunk képesek, mint ember.

Szerencsére még…

Szerencsére még nem tartunk ott, hogy a valóban(!) tanulni képes mesterséges intelligencia megszülessen, mármint az a fajta, ami az emberi intelligenciához hasonló.

Ám fontos megjegyezni, hogy ezek a kutatások azok, melyek a legjobban fejlődnek. Sok pénz megy el erre, hiszen verseny van. Versengenek a különböző fejlesztő cégek.

Miért ne tennék, hiszen ez egy olyan áttörés, ami az örökké valóság könyvébe vési majd azok nevét, akik képesek lesznek megalkotni a „tökéletes” azaz intelligens „gépet”.

Most még csak – többek között – a sofőr nélküli autók technológiáját fejlesztik, és az emberi agy memóriafejlesztési folyamatait kutatják…

Az okosok szerint…

Stephen Hawking így nyilatkozik: „A mesterséges intelligencia az emberiség legnagyobb találmánya lehetne, valószínűleg az utolsó is lesz egyben.”

Elon Musk, SpaceX alapítója szerint: „Mint minden démonidézős sztoriban, itt is vannak a fickók, akik azt hiszik, hogy egy pentagrammával meg némi szentelt vízzel irányítani tudják majd a gonoszt, aztán mégsem.”

Huw Price, a Cambridge-i Egyetem filozófiaprofesszora szerint: „Ésszerű jóslatnak tűnik a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, hogy a mostani vagy a következő században az intelligencia elszakad a biológiai léttől.” 

Azt is mondta, hogy nem mi leszünk a legintelligensebb létformák, így a „gépektől” fogunk függeni, akik nem ellenségesek lesznek, hanem közömbösek – méghozzá irántunk!

Mire vágyik valójában az emberiség?

Egyre-másra alakulnak az olyan közösségek, melyek az önellátást tűzték ki célul. Bio ételeket esznek, védik környezetüket, építik „lelküket” és a közösséget, háztartásukból egyre több civilizációs terméket űznek ki végleg.

A függést akarják megszüntetni, hiszen bármennyire is demokrácia és jólét van, az emberek nagy része rabnak, kiszolgáltatottnak érzi magát a függés által. Tehát, az emberek nem technológiai csodára, hanem lelki békére, boldog életre vágynak.

A mesterséges intelligencia olyan függést hozna létre, ami már megszüntethetetlen lenne, mert nincs eszközünk, amivel kontrollt gyakorolhatnánk…

Inkább a körülöttünk lévő világot kellene „intelligensebbé” nevelni, nem újabb veszélyes, „intelligensnek” titulált gépeket kifejleszteni.

Ugyanis a gépek intelligenciája egy dolgot nem fog magába foglalni: a tapasztalásokon alapuló, generációról generációra átadott erkölcsöt, melynek határait semmi körülmények között nem szabad átlépni, hiszen akkor a társadalom egésze meginog.

Márpedig ez maga a pusztulás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást