Életmód / Család

TV, telefon, tablet a kicsik kezében? A mai gyerekekre már nem annyi „képernyő-bámulás” vonatkozik, mint szüleikre

Már a kései X-generációra – az 1974 és 1980 között születettekre – is azt mondták, hogy a sok tévénézés miatt gondjaik lesznek, az utánuk következő Y- és Z-generáció pedig már gyakorlatilag a digitális korszak kütyüivel nőtt fel. A számítógép, a tablet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően természetes, hogy a mai gyerekek sokkal több időt töltenek képernyő előtt, mint szüleik tették, de valóban olyan káros ez, mint azt sokan hangoztatják? A válasz az, hogy bizonyos határon túl sajnos igen, de – mint minden – mértékkel ez is lehet hasznos a gyerek számára.

Az amerikai gyermekorvosok szerint naponta maximum két óránál többet nem ajánlatos engedni a gyereknek, hogy tévét, tabletet, telefont, tehát bármilyen képernyőt nézzen. Ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, azonban ezt betartatni a csemetékkel már más kérdés. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, napjainkban a gyerekek már nemcsak játszhatnak, hanem tanulhatnak vagy kapcsolattartásra is használhatják a kütyüket, ami nemhogy káros, hanem kifejezetten hasznos személyiségfejlődésük szempontjából. 

Hogyan és mi alapján limitáljuk tehát a képernyőbámulás idejét?

Kétéves kor alatt a gyerekek jobban dolgozzák fel az információt, hogy ha élőben kapják, mintha egy videón keresztül, így ekkor még nem származik semmilyen hasznuk a kütyükből.

Kétéves kor után már jobban érzékelik a zenés mozgóképeket, történeteket, de még ilyenkor is fontos velük együtt nézni a mesét és közben kommentálni, elmagyarázni nekik a történteket, amit ő majd átültethet az életbe. A passzív mesenézés azonban nem helyettesítheti a játékot és a meseolvasást. 

A túl sok képernyő-bámulás kiskorban olyan problémákkal áll összefüggésben, mint az elhízás, alvászavarok, erőszakosság, fejletlen szociális képesség és viselkedési zavarok.

2-5 éves kor között maximum egy órát nézzen kütyüt a gyermek naponta és az is „minőségi tartalom” legyen, amit a szülővel néz. Reklámokat ne nézzen, mert még nem tudja megkülönböztetni a hirdetéseket a többi információtól. 

Olvastad már?  A túl szigorúan nevelt tinik képzetlenebb és kevésbé boldog felnőttek lesznek

fizkes/depositphotos.com

Ahogy nő a gyerek, egyre több káros dolognak lesz kitéve online, ezt szinte lehetetlen megelőzni és azt is egyre nehezebb elérni nála, hogy kevesebbet nyomkodja a kütyüjét, ezért érdemes bevezetni pár szabályt:

  • Rendszeres „offline” játékidő
  • Kütyümentes időszakok, mint pl. étkezés vagy heti egy nap
  • Egy órával lefekvés előtt már ne legyen kitéve semmilyen digitális eszköznek
  • Ne menjen a tévé „háttérzajként”
  • A gyerekszobában ne legyen digitális eszköz
  • Applikáció telepítése az eszközre, mely limitálja a használat idejét

Ezek a szabályok legyenek „kőbe vésve” és lehetőleg a szülők is tartsák be őket, hiszen a kütyümentes étkezés vagy lefekvés rájuk is ugyanolyan jó hatással van, mint a gyerkőcökre. A példamutató viselkedés a szülő részéről elengedhetetlen, hiszen ha a gyerek azt látja, hogy apa és anya állandóan a telefonján lóg, akkor egyrészt utánozni fogja, másrészt nem fogja érteni, hogy akkor neki miért nem szabad. 

A közös tévé- vagy filmnézés is hasznos, főleg ha utána a szülő és a gyerek megbeszéli és következtetéseket von le a látottakból.

Ha van a gyereknek egy kedvenc sorozata – amennyiben a korhatár alapján neki való – az is jó, de ne engedjük neki, hogy egy egész évadot nézzen meg egy hétvége alatt, inkább pár naponta töltsön le egy epizódot. 

Olvastad már?  Ahogyan segíthetsz a gyerekednek, ha mérgező barátságba keveredett

Előnyös, ha olyan tartalmat néz, amit mi már láttunk, így tudjuk, hogy neki való, illetve el is tudunk beszélgetni vele róla. A gyerek hajlamos azt a viselkedést követni, amit a filmen lát, így olyan történeteket mutassunk neki, aminek van tanulsága és olyan karaktereket amiknek jellemfejlődése példaértékű.

A filmek és sorozatok hasznosabbak, mint ha céltalanul szörfözne Youtube-on vagy TikTokon, mert ott „haszontalanul” és szinte észrevétlenül tölthet el akár órákat is.

A digitális fejlesztő játékok (nyelvtanuló, matek, logikai feladatok, stb.) vagy a táncra, mozgásra buzdító applikációk, videók szintén hasznosak, de egy egyszerű, bugyuta de vicces játék is jó szolgálatot tehet, ha a család együtt csinálja és jól érzik magukat. 

A kulcs tehát nem is feltétlenül a képernyő-bámulás hossza, hanem a minősége és az, hogy egyedül, vagy társaságban történik.