Tele lehet a babaétel káros anyagokkal – Ahogyan elkerülheted

Tele lehet a babaétel káros anyagokkal – Ahogyan elkerülheted

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tele lehet a babaétel káros anyagokkal – Ahogyan elkerülheted

Szerencsére egyre többen figyelünk oda arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe: egészséges, valódi tápanyagokban gazdag ételeket eszünk, amelyeket gyakran saját magunk készítünk teljesen alapanyagokból, figyelünk a folyadékbevitelre, és arra is, hogy minél kevesebb mesterséges anyagot adjunk a szervezetnek. De amikor a babaételek vannak terítéken, már sokkal kevésbé gondolkodunk előre, mert legtöbben azt hisszük, hogy ezekben csak egészséges hozzávalók vannak – pedig az igazság ettől sajnos nagyon távol áll.

A Healthline egy fogyasztói csoportot idéz, amely szerint nagyjából az összes bébiételben találtak olyan anyagot, ami mérgező vegyületnek minősül. A kutatás az Egyesült Államokban készült, és azt vizsgálta, hogy mennyire egészségesek tulajdonképpen az annak kikiáltott babaeledelek, az eredmény pedig sokkoló volt: a megvizsgált termékek 95 százalékában találtak egy, vagy több komolyan mérgező anyagot, bár szerencsére az esetek többségében kis adagban, ami nem árthat a babának. 

Összesen 168 bébiételt tesztelt a kutatócsoport, ebből négyből egyben volt meg mind a négy nehézfém egyszerre – olvasható az Egészséges Bébik Ragyogó Jövőjéért (Healthy Babies Bright Futures, HBBF) csoport jelentésében.

Bár a mennyiség tényleg elenyésző volt szinte minden mérgező anyag esetében, a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy nem érdemes fellélegezni, és azt mondani, hogy akkor úgyis mindegy, egye csak a gyerek: a nehézfémek ugyanis hosszú idő alatt felhalmozódnak az ember szervezetében, és lassan fejtik ki a hatásukat, így egyáltalán nem jó, ha sokáig etetjük ilyen ételekkel a gyereket. A nehézfémek például súlyos neurológiai károsodást okoznak – minél több található meg a szervezetben, annál nagyobbat.

Néhány esetben a mérgező anyagoknak természetes forrásaik voltak: 7-ből 4 rizst tartalmazó ételben például sokkal magasabb volt az arzén szintje, mint a megengedett, és mindez a rizs alapnak volt köszönhető.

oksun70/depositphotos.com

A rizs ugyanis természetesen felveszi és magában tartja a talajból felszívott arzént, ami az étellel a szervezetbe kerül. A szülők első lépése tehát az kellene, hogy legyen, hogy a rizsalapú babaételeket egyáltalán nem eteti többet a gyerekkel. A szakértők szerint ezzel már 80 százalékkal is csökkentheti a mérgező anyagok bevitelét.

A kutatók arra ösztönzik a szülőket, hogy minden esetben kerüljék a rizsalapú ételeket, és inkább térjenek át a zabalapú táplálásra, ami ugyanolyan egészséges, csak nem tartalmaz ennyi káros anyagot. Érdemes arra is figyelni, hogy a gyerek sokszínűen étkezzen, és egyen elég zöldséget és gyümölcsöt. A változatos étrend ráadásul azt is biztosítja, hogy a gyerek ne egyen túl sok toxikus ételt, és ezek a mérgek ne halmozódjanak fel a testében.

A rizshez hasonló helyzetben lehetnek a gyökérzöldségek is, amelyek szintén érintkeznek nehézfémekkel a földben, így ezeket is érdemes kerülni, főleg akkor, ha sokat szokott belőle enni a gyerek.

A legegyszerűbb módja mégis annak, hogy a gyerek egészségesen étkezhessen, az az, ha az anya minél inkább természetes termesztésű zöldségekből és gyümölcsökből maga készíti el a napi élelmiszereket, így szinte biztosan tudhatja, hogy mi van abban, amit a kisgyerek szervezete megkap. Persze a biotermékekben is lehetnek ilyen káros toxinok, de az biztos, hogy a változatos étrenddel nem gyűlik fel annyi a gyerek szervezetében, hogy komoly baja legyen tőle.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást