Életmód / Egészség / Lélek

Tekints kicsit vissza az elmúlt hetekre: a pszichológusok szerint ezért vágtuk puccba az otthonunkat

A karantén idején nem kezdtem őrült pakolásba. Na, nem azért, mert nem fordult meg a fejemben, hogy végre tényleg itt lenne a lehetőség egy igazi nagytakarításra, hanem mert egyszerűen nem volt rá időm. Sok helyen láttam kommentek, cikkek között, hogy rengeteg adták a fejüket korábban soha nem látott rendszerezésre, gondos takarításra, szelektálásra. De vajon miért érezték ennyien életbevágóan fontosnak, hogy – a praktikumon túl – sort kerítsenek a projektre? A pszichológusok erre a kérdésre is választ adtak.

Kézben tartott fertőtlenítés

A stresszes időszakokra jellemző a takarítás, a rendrakás, nem véletlen, hogy számos kényszerbetegség éppen valamilyen trauma, az élethelyzetünk komoly megváltozása végett alakul ki. Azonban a mostani karantén-időszakban más oka is volt annak, hogy olyan sokan nyúltak a takarítás adta megnyugváshoz: úgy éreztük, így legalább tehetünk valamit a vírus ellen. Mindenhonnan azt hallottuk, hogy a vírus terjedése ellen a rendszeres fertőtlenítés és a szociális távolságtartás a legjobb döntés. Nos, utóbbinak eleget tettünk azzal, hogy otthon maradtunk, előbbinek pedig azzal, hogy gondosan takarítani kezdtünk.

Márpedig a takarítás akkor ér valamit, ha előtte rendet rakunk, szelektálunk.

Részben azért, mert a kevesebb holmit eleve könnyebb rendben tartani, részben pedig azért, mert minél kevesebb tárgy, használati eszköz van elöl, annál alaposabban lehet fertőtleníteni a felületeket. Sokaknak megnyugvást jelentett a takarítás, hiszen úgy érezhették, ezzel mindent megtettek, ami tőlük telik, odafigyelve, gondosan védekeztek a vírus, a fertőzés terjedése ellen.

Gyógyír a tehetetlenség ellen

A karantén sokakat teljesen új élethelyzetbe kényszerített, ami miatt sokan úgy vélték, hogy tehetetlenek, nem urai az életüknek. Nincs is ezen csodálkoznivaló: azok feje fölött most alaposan összecsaptak a hullámok, akik a home office mellett még teljes gyermekfelügyeletet is vállaltak. De nem csak a szülők kerültek nehéz helyzetbe, hiszen az egyedülállók, vagy éppen a gyermektelen párok is nagy arányban szembesültek azzal, hogy munkanélkülivé váltak, és aktuálisan nincs is lehetőségük arra, hogy ezen változtassanak.

Ideig-óráig pihentető tud lenni az állandó sorozatnézés, az olvasás, a pizzarendelés és az otthon kényelme, de egy idő után már sem a léleknek, sem a testnek nem kielégítő a lustálkodás.

Voltak, akik az otthoni edzésben vezették le a felgyülemlett feszültséget, mások viszont egyéb, hasznos teendők után néztek. A takarítás megfelel a kritériumoknak: van értelme, célja, és aktuálisan remek figyelemelterelő. Általa azt érezhettük, urai vagyunk a helyzetnek, és ez az érzés nagyon hiányzott azoknak, akik pánikba estek, vagy teljesen elbizonytalanodtak a világjárvány hatására. 

AllaSerebrina/depositphotos.com

Mit mondanak a szakértők?

A pszichológusok szerint a takarításnak azért volt (és van) gyógyító ereje, mert egyfajta rutinszerű program, aminek van eleje és vége, olyasvalami, amit magunk irányíthatunk. Segít az aggodalom legyőzésében, és tervezhetőségének köszönhetően – még ha csak látszólag is, de – visszaadja az emberek kezébe az irányítást. A takarítás miatt újra azt érezhettük, hogy kezünkben a kontroll, hatásunk van a saját kis életünkre, az egészségünkre. Ennek köszönhetően a takarítás remek szorongásoldó, mert mint egy keretbe foglalt rendszer, nyugalmat biztosít. Emellett a takarítás még testmozgásnak sem elvetendő ötlet, főleg nem az ablakpucolás, a szőnyegmosás, vagy éppen a méretes dobozok pakolása a pincében. Márpedig, ha valamiről, akkor a mozgásról tudjuk, hogy remek stresszoldó, hiszen boldogsághormont termel a szervezetünkben.

Amikor ez az érzés párosul a korábban említett pozitívumokkal, valamint azzal, hogy hasznosnak érezzük általuk magunkat, akkor máris elértük, hogy a takarítás örömteli élmény legyen a karantén idején. 

Ugyanakkor a szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a túlzásba vitt takarítás könnyen átcsaphat kényszerességbe, főleg akkor, ha most, a karantén végével sem tudsz szép lassan elbúcsúzni tőle. Bár pozitív előnyei akadnak a nehéz időszakok átvészelése során éppúgy, mint a higiénikus és esztétikus otthont illetően, most már ideje az életünk más területein is rendet raknunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást