Család / Életmód

Mit tegyünk a kisgyerekkel a kánikulában?

Mit tegyünk a kisgyerekkel a kánikulában?

A nagy melegben még fokozottabban kell ügyelnünk a picikre, hiszen ők még nem tudják azokat a dolgokat, amelyekre figyelni kell. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, hogy mire kell odafigyelnünk még jobban a kánikulában.

Megfelelő öltözet

Bár a picik ilyenkor legszívesebben mindent leszednének magukról, mégsem szabad hagynunk, hogy ez így történjen. Természetesen otthon akár ez is megtörténhet, ha így érzi magát a legjobban, de ha kimegyünk akár csak sétálni, akár csak egy kicsit a játszótérre, érdemes odafigyelni arra, hogy mi van a lurkón. Ami elengedhetetlen, az a kis sapka, amit sokszor nem szeretnek a nagy melegben, azonban szükséges, hogy elkerüljük a napszúrást.

Fontos, hogy könnyed ruhácskákat adjunk rájuk, ami kényelmes, nem tapad rájuk és szellős. Igyekezzünk olyan darabot választani, amelyből nem lóg ki a  vállacskájuk, hiszen azt hamar megégetheti a nap és ha mi figyelmetlenek vagyunk, akkor otthon aztán lesz sírás a leégett és fájó vállacskák miatt. Fontos, hogy olyan cipőcskét válasszunk, ami tud levegőzni, a legjobbak a kis nyári szandálok, így biztosan megteszünk mindent azért, hogy jól érezze magát a gyermek.

Otthoni pancsolás

Ha tehetjük és otthon vagyunk a csöppséggel, akkor naponta többször kerüljön elő a kis fürdőkád és pancsoljunk. Így sokkal jobban elviselhető számukra a nagy meleg és kevésbé lesznek nyűgösek, ráadásul még élvezni is fogják a vizes és hűsítő játékot. A hőségben jó ha van otthon ventilátor, azonban érdemes mindig olyan helyre tenni, ahol nem férhet hozzá a gyermek. A forgó rész mindig is nagyon érdekli a kicsiket, közelebbről is meg akarják nézni, így ha elérhetetlen helyre tesszük, akkor elkerülhetjük a kisebb otthoni baleseteket.

A szabadban vagy a strandon

A megfelelő öltözet mellett fontos más szempontokból és védenünk a gyermekünket. Ha kirándulni megyünk, mindenképpen érdemes odafigyelnünk arra, hogy távol tartsuk a gyermektől a különféle vérszívó kullancsokat és szúnyogokat. Ami pedig még fontosabb az a megfelelő naptej használata, amely megvédi kicsinket a leégéstől. A gyermekek különösen hajlamosak a leégésre, így számukra feltétlenül a magasabb faktorszámú készítmények ajánlottak, amelyek ma már számos gyermekeknek készült csomagolásban is kaphatók ezzel is fokozva a kicsit érdeklődését.

A strandon érdemes arra is odafigyelni, hogy a vízből kijövet mindig alaposan megtöröljük a gyerekeket és mindig száraz ruhácska kerüljön rájuk, hiszen így elkerülhetjük a strandon összeszedhető bacikat és fertőzéseket.

Megfelelő folyadék

Ami elengedhetetlen nem csupán a felnőttek, de a gyerekek számára is, az a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. A legjobb természetesen az, ha a cukrozott és színezett innivalók helyett valamilyen ásványvizet itatunk a gyerekekkel. Természetesen a gyerekek ettől általában ódzkodnak és inkább az édesebb üdítőket választják. Ilyenkor inkább próbálkozzunk a natúr gyümölcsökkel ízesített ásványvizekkel, amelyek kevesebb cukorral, tartósítószer nélkül, de legalább olyan finoman készülnek, így a gyerekek is élvezhetik a friss, de egészséges innivalókat.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást