Téged is megihletnek! Ők a leghíresebb szerelmes párok

Téged is megihletnek! Ők a leghíresebb szerelmes párok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Téged is megihletnek! Ők a leghíresebb szerelmes párok

A világirodalom telis-tele van olyan gyönyörű szerelmes történetekkel, melyek hol lelkesítők, hol szomorúak, de mindenképpen el kell őket olvasni, mert valóban felejthetetlenek. A következő irodalmi alakok pedig akár az örök szerelem szimbólumai is lehetnének.

Ozirisz és Ízisz

Az egyiptomi mitológia két legfőbb istenalakja Ozirisz és Ízisz. Szerelmük a mondákban sokszor visszaköszön, és megtudhatjuk belőlük, hogy bizony nagyon sok mindenre hajlandóak voltak a másikért, és a közös szerelmükért.

Egyik gyermekük, Hórusz, például kicsit sem szokványos körülmények között fogant. Ozirisz meghalt egy Széth-el vívott csata során. A gyilkosa darabokra vágta a testét és szétszórta azt a világban. Ám Íziszt ez nem tartotta vissza, megkereste a darabokat, és összeillesztette azokat, új életet adva ezzel Ozirisznek.

Ám előtte, amikor rálelt az isten férfiúi ékére, azzal megtermékenyítette magát. Így fogant meg Hórusz, a sólyomfejű isten.

Csongor és Tünde

Csongor a boldogságot keresi, mint oly sok más világirodalmi alak is. Ő viszont sokkal szerencsésebb, mint egyesek, hiszen a csodafánál rálel egyetlen igaz szerelmére, Tündére. Sajnos azonban a történet nem lehet ilyen könnyű, mivel a párt elszakítja Mirigy, így a fiú Tündérlak keresésére indul.

Utazása során jó néhányszor bizonyítania kell rátermettségét, és végül elnyerhesse Tünde kezét.

Anyegin és Tatjána

Kép forrása: operavilag.net

Anyegin, az életunt orosz ifjú sok dologba belekóstol, míg önmagát keresi. Tudós, földesúr és művész is akar lenni, ám egyik sem jelenti a végleges életútját. A cselekmény közben találkozik Tatjánával, aki olthatatlan szerelemre lobban a fiú iránt, ám az nem viszonozza az érzéseit.

A szerelmesek sorsa tragikus, mivel mire Anyegin felismeri, hogy mégis szereti a lányt, az már férjhez ment, és bár szereti a fiút, nem hagyja el érte az urát. Kettejük levelezését az irodalom egyik legszebb szerelmes szóváltásának tartják.

Trisztán és Izolda

A szerelmi bájital is komoly szerepet kap ebben az eredetileg kelta történetben. Trisztán lovag Írországba utazik, hogy elkísérje királya, Márk választott hitvesét, az ír hercegnőt, Izoldát. Az út során véletlenül szerelmi bájitalt fogyasztanak, ami három évre egymásba bolondítja őket, így viszonyt kezdenek.

Amikor a hatás elmúlik, eldönthetik, hogy megtartják bűnös kapcsolatukat, vagy elengedik egymást.

A legtöbb filmes feldolgozásban egy másik híres szerelmespár, Rómeó és Júlia történetéhez közelítik az eseményeket.

Rómeó és Júlia

Kép forrása: www.henry4school.fr

Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné a világirodalom vitathatatlanul leghíresebb szerelmes párját. A történet szerint a két fiatal annak ellenére egymásba szeret, hogy családjaik ősi ellenségek.

A viharos szerelem rövid életű, mivel Rómeó öngyilkosságba menekül, mikor kedvesét halottnak hiszi, és mikor Júlia meglátja a halott fiút, szintén véget vet az életének. Az eredeti Shakespeare-i drámát napjainkra számtalanszor feldolgozta a filmipar, de színházban is időről időre színpadra állítják.

János vitéz és Iluska

Petőfi Sándor felejthetetlen elbeszélő költeménye, melyben a fiatal és nincstelen Jancsiból igazi vitéz lesz, miközben egyetlen szerelméért küzd, Iluskáért. A lányt azonban tiltja tőle a gonosz boszorkány mostohaanyja, és Jancsit is elkergetik hazulról, végül a fiúnak csatákat kell megjárnia, és Meseországon kell magát végigküzdenie, hogy visszakaphassa a kedvesét.

Orpheusz és Eurüdiké

Orpheusz a görög mitológia egy tragikus sorsú alakja, a fiú dalnok volt, mind között a legjobb, és ezt nem is vitatta senki, hiszen amikor Odüsszeusz és az argonauták elhaladtak a szirének mellett, az ö zenéje volt az egyedüli, ami elterelhette a figyelmüket.

Sajnos azonban szerelme, Eurüdiké meghalt, de Orpheusz ezt nem hagyta annyiban. Leszállt érte az alvilágba és zenéjének segítségével meglágyította Hádész és Perszephoné szívét, így azok visszaengedték kedvesével a földre azzal a feltétellel, hogy nem néz vissza a kifelé vezető úton.

Itt elkísérte őket Hermész is, de Orpheusz nem tudta megállni és hátrapillantott. Ezután kénytelen volt végignézni, ahogyan kedvesét Hermész visszakíséri az alvilági lelkekhez, és ő kénytelen lemondani róla a saját bűne miatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást