Sütés-főzés teával: 7 különleges recept, amit imádni fogsz

Sütés-főzés teával: 7 különleges recept, amit imádni fogsz

Címlap / Életmód / Receptek / Sütés-főzés teával: 7 különleges recept, amit imádni fogsz

A sokszínű és gazdag választékkal csábító tea az egyik legegészségesebb ital a világon, azonban könnyen főszerephez juttathatjuk gasztronómiai alkotásokban is. Próbáld ki, hogy milyen süteményekben, desszertekben, esetleg hogy tetszene főételekben, vagy egy finom leves ízesítőjeként!

A tea az antioxidánsok méregtelenítő hatása révén segíti a sejtek regenerálódását és gyógyulását, tisztán tartja a belső szerveket, elősegíti a salakanyagok kiürülését. Fluoridtartalma hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez. Polifenoljai révén csökkenti a degeneratív betegségek kockázatát, védi az agy tanulásért és emlékezetért felelős részeit. Élénkít, éberebbé tesz, gyorsítja a gondolkodást, fokozza az agy alfahullám- kibocsátását.

Koffeintartalma egyenletesen, elhúzódóan szívódik fel, ezért hosszabb ideig frissen tart, mint a kávé.

Javítja az izmok teljesítményét, fokozza a fizikai erőnlétet, kedélyjavító és feszültségoldó hatása is van.

Nézzünk most néhány izgalmas teás teceptet!

1/7. Brokkolileves zöld teával

Hámozz meg két közepes burgonyát és vágd kisebb darabokra. Egy 500 g- os brokkolit szedj kisebb rózsákra, a szárát is hámozd meg és darabold fel. Mindkettőt párold meg, enyhén sózva és fűszerezve, némi fűszerköményt feltétlenül tegyél hozzá. Egy evőkanál citrusos ízű zöld teát forrázz le kb. másfél liter vízzel, egy perc múlva szűrd át és turmixold össze a zöldségeket a szűrlettel. 

2/7. Zöld teában főtt gesztenye

Két teáskanál zöld teát forrázz le 200 ml vízzel, szűrd le néhány perc múlva. 200 g hámozott gesztenyét tegyél egy lábasba, öntsd rá a teát illetve még annyi vizet, hogy ellepje. Alacsony lángon főzd készre, akkor jó, amikor egy tűvel át lehet szúrni. Adj hozzá 4 evőkanál cukrot és 1 kanál szójaszószt. Párold még néhány percig, majd forrón tálald.

 

3/7. Earl grey teás csokitorta

100- 100 g búzalisztet és törökmogyoró lisztet keverj össze, adj hozzá 50 g finom szemcséjű cukrot, 2 evőkanál porrá őrölt Earl grey teát és morzsolj el benne 80 g kókuszzsírt. Adj hozzá egy kevés vizet, hogy összeálljon gombóccá.

Nagy lyukú reszelővel reszeld egy kibélelt vagy kikent tortaformába, és nyomkodd le szépen, egyenletesen.  Előmelegített sütőben süsd aranysárgára, 160 °C-on kb. 10 perc alatt. 300 g (60%-os) étcsokoládét vágj egészen apró darabokra (használhatsz cseppeket is) és tedd egy hőálló keverőtálba. 300 ml kókuszkrémet forrósíts fel (de ne forrald), tegyél bele 5 Earl grey teafiltert és áztasd 5 percen keresztül.

Távolítsd el a filtereket, melegíts rá a krémre és öntsd rá a csokidarabokra, várj 2-3 percet, majd keverd simára az egészet és habosítsd fel. Mikor langyosra hűlt, öntsd a tésztára, simogasd el, majd hűtőszekrényben dermeszd 2-3 órán át. Hints a tetejére kakaóport tálalás előtt. 

 

4/7. Aszalt gyümölcsös- teás csigabigák

400 g búzalisztet és 100 g gesztenyelisztet szitálj át egy nagyobb keverőtálba. Keverj hozzá 1,5 evőkanál porrá őrölt teát Earl grey, egy tasak élesztőt, 60 g nádcukrot, 100 ml olvasztott kókuszolajat, és kb. 250 ml meleg vizet.

Gyúrd össze és tedd félre, amíg megkel. Nyújtsd ki a tésztát 1 cm vastagra, szórj rá 1 evőkanál Earl grey teaport és gazdagon hintsd meg gyümölcsökkel (mazsola, apró darabokra vágott aszalt sárgabarack, vörösáfonya és füge keveréke). Tekerd fel, és vágj belőle 3- 4 cm széles szeleteket.

Egy tapadásmenetes formában helyezd el őket úgy, hogy a találkozási pontokat kicsit megolajozod, mert így könnyebben szétválnak majd a sütést követően. Pihentetés után süsd 180 °C-os sütőben kb. 20 percig.

 

5/7. Zöld keksz

150 g vajat keverj habosra 150 g finom szemcséjű kristálycukorral és másfél evőkanál matcha porral. Adagolj hozzá fokozatosan 220 g lisztet és keverd el alaposan. Végül 3 tojássárgája következik, amiket egyenként adj a masszához, és addig dolgozd, amíg homogén lesz. Tedd hűtőszekrénybe fél órára lefóliázva.

Nyújtsd el 1 cm- nél kicsit vastagabbra, és szúrj ki tetszőleges formákat a tésztából, majd cukorba forgatva tedd sütőlapra a kekszeket. 160 °C- ra előmelegített sütőben 12- 14 percig süsd. 

 

6/7. Tiramisu matcha- val

6 tojásfehérjét verj habbá 150 g cukorral, adj hozzá 6 sárgáját. 120 g lisztbe szitálj bele 2 evőkanál zöldteaport és ezt óvatosan forgasd össze a tojáshabbal. Tapadásmentes tepsiben süsd 180 °C-on 12 percig. Válassz szét 4 tojást, a sárgáját keverd habosra 120 g cukorral, 2 tasak vaníliás cukorral és keverj hozzá 750 g mascarpone-t.

Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét forgasd bele óvatosan. 30 g cukrot olvassz fel 150 ml meleg vízben, hagyd hűlni és adj hozzá 6 evőkanál amarettot. Már csak az összeállítás van hátra: a tészta felét áztasd szirupba és rendezd el egy üvegtálban, erre simítsd rá a krém felét, és szórd meg kb. 2 evőkanál matcha porral. Készíts el még egy ilyen kombinációt, a tetejére is természetesen a zöldteapor kerül. 

 

Japán „jádepor”

A matcha egy vibráló színű japán zöld tea. Harsogó színét annak köszönheti, hogy a szedés előtti hetekben a növényeket mesterségesen árnyékolják, aminek hatására fokozódik a klorofilltermelődés. A liszt finomságú őrlemény az egész levelet tartalmazza, miáltal megnövekszik annak egészségtámogató hatása. A matcha rengeteg antioxidánst tartalmaz, energizál, felpörgeti az anyagcserét, segít a méregtelenítésben, és erősíti az immunrendszert. 

Dél- Afrika vörös aranya

A rooibosban már több mint 200 hatóanyagot azonosítottak, tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, viszont csersavat és koffeint nem. A nap bármely szakaszában fogyasztható, reggel élénkítőként, napközben finoman hidratál, este hozzásegít a nyugodt alváshoz. Gyulladásgátló hatású és fokozza a vérellátást.

Különösen hasznos fejfájás, alvászavarok, depresszió, allergiás tünetek és gasztrointesztinális panaszok esetén. Zöld, kevésbé erőteljes ízű, fermentálástól mentes változata is beszerezhető. Ha a hagyományost nem kedveled túlzottan, érdemes tenned egy próbát ezzel, mivel lágyabb ízű és még a fermentáltnál is több antioxidánst tartalmaz.

Azok, akik nem igazán jeleskednek a gasztronómiában, gyakran mondják magukról ironikusan, hogy csak teát tudnak főzni. Igazából már egy jó tea elkészítése is művészet, és ha adunk még hozzá egy kis kreativitás, csipetnyi bátorságot és néhány egyéb hozzávalót, rendkívül izgalmas dolgokat tudunk megalkotni.

7/7. Keksz zöld rooibos teával

Egy tálban keverj habosra 1 tojást 100 g porcukorral, adj hozzá 2 evőkanál rooibos- t, 1 teáskanál sütőporral elkevert 250 g lisztet és kézzel morzsolgasd össze. Tegyél hozzá 125 g vajat és gyúrd egynemű tésztává. A gombócot fóliába csomagolva pihentesd 1 órán keresztül a hűtőszekrényben. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagra, szaggass ki tetszőleges formákat. Egy szilikonlappal fedett tepsire ültetve, süsd 8- 10 percig, majd rácsra téve hűtsd ki a kekszeket. 

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!