Te is rosszul etted a sushit eddig? Egyszer és mindenkorra jegyezd meg!

Te is rosszul etted a sushit eddig? Egyszer és mindenkorra jegyezd meg!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te is rosszul etted a sushit eddig? Egyszer és mindenkorra jegyezd meg!

Azt mindenki tudja, hogy sushit készíteni lányegében művészet, amit sokan éveken keresztül fejlesztenek a tökélyig. De tudtad, hogy a sushi evésnek is megvan a maga művészete? A szakértők szerint ezeket a szabályokat kell követned, ha maximális ízélményt szeretnél!

Használd a kezedet!

Bár a legtöbb ázsiai étteremben adnak pálcikát a sushihoz, a hagyományos kultúrában egyáltalán nem meglepő, ha valaki kézzel fogja meg a sushit.

Az éttermekben éppen ezért nedves kendőt tesznek az asztalodra, amivel megtörölgetheted az ujjbegyeidet az étkezés előtt.

Ha otthon eszel sushit, akkor is nyugodtan használhatod a kezeidet, de akkor sincs baj, ha pálcikát használsz, hiszen ez önmagában az ízélményt még nem befolyásolja, ugyanakkor vannak, akik azt mondják, az étel textúrájának érzete is hozzátesz a sushifogyasztás élményéhez.

Halat a szójaszószba!

Ha nigirit eszel, mindig a halat és csakis a halat mártsd a szójaszószba – ez valóban sokkal egyszerűbb, ha nem pálcikával, hanem az ujjaiddal tartod az ételt.

Éppen csak egy pillanatig tartsd a halat a szószban, ha túl sok szójaszószt használsz például egy hagyományos étteremben, a séf előtt, akkor az akár egy sértéssel is felérhet: ez ugyanis arra utalhat, hogy azt feltételezed, hogy a hal nem friss, és nagyon sok extra szójaszószra van szükséged, hogy „feljavítsd” az ízét.

Szintén nem ajánlott a szakértők szerint az sem, hogy a wasabiból egy keveset a szójaszószba keverj. Ha szereted a csípőset, és ezzel tuningolnád a sushidat, akkor inkább magára a sushira tegyél egy kevéske wasabit.

Egy falatban, fejjel lefelé

Ha a kiszemelt sushi készen áll a fogyasztásra, akkor – természetesen – egy falatban kell a szádba venned, a sushit harapni, kettévágni tilos!

A fejjel lefelé szabály itt is érvényes: úgy tedd a sushit a szádba, hogy elsőként a hal érjen a nyelvedhez, így lesz ugyanis a legintenzívebb az ízélmény.

Ha fordítva jársz el, akkor az ízlelőbimbók elsőként a rizzsel fognak találkozni, és csak ehhez vegyül a hal, aminek az íze így már nem lesz olyan tiszta, és nem tudod a legtöbbet kihozni az élményből.

Gyömbért a falatok között

A sushi mellé adott gyömbérnek az a feladata, hogy „megtisztítsa” a nyelvedet az előző sushi ízeitől.

Így az egyik sushi íze nem fogja befolyásolni a másikat, és mindig tiszta ízélményt kapsz.

Érdemes lehet már rögtön az étkezés elején elfogyasztani egy falat gyömbért, majd minden, más jellegű sushi között ismét csipegetni belőle egy kicsit, hogy ismét tiszta lappal indulhass.

Milyen sorrendet kövess?

Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy a különféle sushikat milyen sorrendben kell enni.

Ez alól kivétel lehet, ha egy hagyományos, valódi japán étteremben eszel, ahol esetleg a séf egy bizonyos sorrendbeli fogyasztásra állította össze a sushi tálat.

Ebben az esetben természetesen érdemes az ő ajánlását követni, hiszen ő a művész, és valószínűleg azzal is számolt, hogy az egyes ízek hogyan hatnak majd egymásra – még úgy is, hogy a gyömbér az előző sushi nyomainak nagy részét eltörli.

Ha ilyen instrukció nincs, akkor a legtöbben a legenyhébb, legegyszerűbb sushitól haladnak a bonyolultabb ízek felé, de a döntés a te kezedben van.

Sushit enni egy izgalmas, kulináris kaland, és a felfedezés, a játék öröme nagy szerepet játszik ebben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást