Párkapcsolat / Szerelem

Ha valaki elmondta volna nekem ezt az 4 fontos dolgot, a kapcsolatom talán kiállta volna a távolság próbáját

Ha valaki elmondta volna nekem ezt az 4 fontos dolgot, a kapcsolatom talán kiállta volna a távolság próbáját

Közös hobbi, mégis külön

Szakértők egyetértenek abban, hogy egy közös hobbi milyen sokat számít a kötődés kialakításában. Persze ha egymástól távol laktok, ennek gondolata valószínűleg meg sem fordult a fejetekben, noha igenis megoldható lenne a dolog! Írjatok bakancslistát azokról a filmekről vagy sorozatokról, amiket meg akartok együtt nézni, és egyszerre indítsátok el őket a lejátszóban.

Kezdjetek el futni, úszni, játszani a neten, kertészkedni, festeni vagy akár fotózni; bármi tökéletes, amit nem együtt, de egymással párhuzamosan tudtok csinálni, majd utána beszélgetni róla. A közös érdeklődési kör az egyik legfontosabb dolog (nem csak) a távkapcsolatokban, mert így nem csak arról tudtok társalogni, hogy kivel mi történt aznap – ami sajnos tapasztalatból mondom, pár hónap után már nem ad sok lehetőséget a beszélgetésre -, hanem a hobbijaitokról is!

Veszekedtetek? Max 24 órátok van!

Nehéz dolog, amikor úgy vitatkoztok, hogy nem ültök épp egymás mellett. Teljesen mindegy, hogy cseteltek vagy videokamerán beszélgettek, a fizikai közelség hiánya egy újabb akadályt görget elétek. Arról ne is beszéljünk, hogy könnyebb egyszerűen csak eltűnni a netről, és mérgelődni pár napot magatokban. Csakhogy minél több idő telik el anélkül, hogy rendeznétek a konfliktust, annál komolyabb sebeket ejt ez a kapcsolatotokon.

Szakértők ezért tanácsolják azt, hogy ha veszekedtek valamin, csakis és kizárólag 24 órát hagyjatok magatoknak arra, hogy haragudjatok egymásra, gondolkodjatok a helyzeten, és megoldást találjatok. Ez a maximum.

Ennél több ideig ne legyen köztetek konfliktus, különben annál nehezebb lesz megoldást találni! Az én esetemben többször is volt példa arra, hogy napokig tartott egy-egy kisebb vita, aminek a végén hiába egyeztünk meg abban, hogy lépjünk tovább, nincs harag, hosszú időbe telt, mire ismét sikerült úgy beszélgetnünk, mint előtte. A feszültség még jó darabig tapintható volt minden üzenetváltás mögött!

A távoli céljaitok

A távkapcsolatokban általában az a legrosszabb, hogy fogalmatok sincs, meddig fog tartani. Még akkor is bizonytalan a jövő, ha tudod, hogy egy év múlva ilyenkor már hazaköltözik, hát még akkor, ha nincs konkrét dátum! Hogy úgy érezzétek, van miért kitartani, muszáj szóba hoznotok azt, hogy mit terveztek majd együtt. Elképzelhető, hogy egy nap te költözz ki hozzá külföldre? Vagy ő biztos abban, hogy haza fog jönni? Esetleg az ország két távoli pontján éltek, és valahol félúton telepednétek le? Először ezt kell eldöntenetek, utána viszont jöhetnek a tervek!

Beszélgetni kell arról, hogy merre képzelitek el a jövőtöket, szeretnétek-e kutyát, vagy inkább cicát, merre akartok majd együtt nyaralni később, és hogy fogjátok tölteni az esős hétvégéket otthon. Minden apróság izgatottabbá tesz titeket, és ha van mit várni, könnyebben eltelnek a hónapok. Az exemmel sosem beszélgettünk ilyen dolgokról, maximum arról, hogy majd nyár végén hazautazik egy hétre, és ennek fényében azon kaptuk magunkat, hogy egyre kevésbé vagyunk lelkesek a kapcsolatunk miatt. Végül mi a szakítás mellett döntöttünk, ami ennyi év elteltével már jó ötletnek látszik, de akkor nagyon rosszul viseltem nemcsak magát a kapcsolat lezárását, hanem az ezt megelőző heteket, amelyek már érezhető feszültségben teltek. 

A távkapcsolat hatalmas próbatétel, még a legszerelmesebb pároknak is, ezért mielőtt belevágnátok, alaposan át kell gondolni, mi a fontosabb nektek. Elméletileg pár hónapot külön tölteni nem hangzik olyan problémásnak, de előtte érdemes lehet próbaidőszakot tartani, és egy hetet végigcsinálni személyes találkozó nélkül. Természetesen nem lehetetlen végigcsinálni, de sosem szabad elfelejtenetek, hogy ehhez mindkét félnek maximális energiabefektetésre lesz szüksége!

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást