Miért olyan egészséges?
A répatortát gyakran alapvetően is egészségesebbnek tartják, mint sok más hagyományos süteményt, már csak azért is, mert nagyobb mennyiségű sárgarépa található a tésztájában, ami pedig közismerten jó vitamin- ásványi anyag- és rostforrás. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek megóvni a szervezetünket a sejtkárosodástól. Ami pedig talán a legnépszerűbb tulajdonsága, hogy A-vitaminban is gazdag, amely a látásunk egészségét is segít megőrizni.
Bár rengeteg változata létezik, a legjobban akkor kedvezhetsz vele a szervezetednek, ha a többi összetevőjét is tudatosan válogatod meg. Ezért például érdemes kipróbálnod tönkölyliszttel, és bár tehéntejjel is finom lehet, növényi tejjel, például mandulatejjel is bátran készítsd el – így ráadásul tejérzékenyeket is nyugodtan megkínálhatsz vele, (persze ha más tejtermék sem kerül bele). Közben pedig természetesen a túl sok cukor, vaj vagy olaj használatát is jobb, ha kerülöd. Ez a kesudiós répatorta pedig pont ilyen.
Hogyan készítheted el?
Ebben a kesudiós répatortában nemcsak az a jó, hogy ínycsiklandóan finom, de viszonylag gyorsan el is készül, így nem kell attól tartanod, hogy akár egy fél napot is eltölthetsz vele a konyhában.
Csak nézz körül otthon, hogy van-e hozzá minden alapanyag. Ha szükséges, szerezd be, ami még hiányzik, és indulhat is a móka. Tulajdonképpen egy piskótát és egy mázat kell készítened, és bár nem kevés az összetevő, tényleg hamar elkészülhetsz vele.A piskóta hozzávalói:
- 260 g tönkölyliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só
- 125 g almaszósz
- 150 ml mandulatej (kókusz-, zab- vagy rizstej is lehet)
- 225 gramm nádcukor
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 240 g sárgarépa
A cukormáz hozzávalói:
- 130 g kesudió (legalább 4 óráig áztasd vízbe, mielőtt felhasználnád)
- 60 ml mandulatej (kókusz-, zab- vagy rizstej is lehet)
- 6 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál kókuszolaj
- fél citrom leve
- vanília aroma
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Keverd össze egy tálban a tönkölylisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Ezután egy másik tálban keverd össze az almaszószt, a mandulatejet, a nádcukrot és az olvasztott kókuszolajat. Ezután a két keveréket öntsd össze egy tálba.
- Hámozd meg és reszeld finom kis darabkákra a sárgarépát, majd add hozzá a tésztához, és keverd habverővel sima tésztává.
- Tedd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt formába (kivajazott is lehet), majd süsd nagyjából 180°C-on 40 percig.
- Végezz tűpróbát, és ha megsült, hagyd kihűlni.
- A cukormázhoz tedd egy turmixgépbe a kesudiót, a mandulatejet, a juharszirupot, a kókuszolajat, a vanília aromát, a citromlevet és a sót.
- Turmixold össze az egészet, és várj, amíg a máz sűrű nem lesz.
- Kend meg a kihűlt piskótát cukormázzal, és tedd a hűtőbe.
- Ízlés szerint természetesen egyéb olajos magvakkal, gyümölcsökkel vagy egyéb finomságokkal is díszítheted a torta tetejét.
Forrás: elle.de, cakere.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!