Ez a torta minden tavaszi hétvégére telitalálat – így készítsd el

Ez a torta minden tavaszi hétvégére telitalálat – így készítsd el

Címlap / Életmód / Receptek / Ez a torta minden tavaszi hétvégére telitalálat – így készítsd el

Igaz, hogy az időjárás még csalóka, és az igazi tavaszi meleg még várat magára, ez azonban aligha veheti el a kedvünk attól, hogy készítsünk egy finom, az évszakhoz illő süteményt. Ha pedig egy olyan finomságot keresel, ami könnyen elkészül, de mégis különleges, akkor próbáld ki a kesudiós répatortát. Garantáltan mindenkit lenyűgözhetsz vele, közben pedig még az egészségeteknek is kedvezhetsz vele.

Miért olyan egészséges?

A répatortát gyakran alapvetően is egészségesebbnek tartják,  mint sok más hagyományos süteményt, már csak azért is, mert nagyobb mennyiségű sárgarépa található a tésztájában, ami pedig közismerten jó vitamin- ásványi anyag- és rostforrás. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek megóvni a szervezetünket a sejtkárosodástól. Ami pedig talán a legnépszerűbb tulajdonsága, hogy A-vitaminban is gazdag, amely a látásunk egészségét is segít megőrizni.

Bár rengeteg változata létezik, a legjobban akkor kedvezhetsz vele a szervezetednek, ha a többi összetevőjét is tudatosan válogatod meg. Ezért például érdemes kipróbálnod tönkölyliszttel, és bár tehéntejjel is finom lehet, növényi tejjel, például mandulatejjel is bátran készítsd el – így ráadásul tejérzékenyeket is nyugodtan megkínálhatsz vele, (persze ha más tejtermék sem kerül bele). Közben pedig természetesen a túl sok cukor, vaj vagy olaj használatát is jobb, ha kerülöd. Ez a kesudiós répatorta pedig pont ilyen.

merc67/depositphotos.com

Hogyan készítheted el?

Ebben a kesudiós répatortában nemcsak az a jó, hogy ínycsiklandóan finom, de viszonylag gyorsan el is készül, így nem kell attól tartanod, hogy akár egy fél napot is eltölthetsz vele a konyhában. Csak nézz körül otthon, hogy van-e hozzá minden alapanyag. Ha szükséges, szerezd be, ami még hiányzik, és indulhat is a móka. Tulajdonképpen egy piskótát és egy mázat kell készítened, és bár nem kevés az összetevő, tényleg hamar elkészülhetsz vele.

A piskóta hozzávalói:

  • 260 g tönkölyliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 125 g almaszósz
  • 150 ml mandulatej (kókusz-, zab- vagy rizstej is lehet)
  • 225 gramm nádcukor
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 240 g sárgarépa

A cukormáz hozzávalói:

  • 130 g kesudió (legalább 4 óráig áztasd vízbe, mielőtt felhasználnád)
  • 60 ml mandulatej (kókusz-, zab- vagy rizstej is lehet)
  • 6 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • fél citrom leve
  • vanília aroma
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Keverd össze egy tálban a tönkölylisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Ezután egy másik tálban keverd össze az almaszószt, a mandulatejet, a nádcukrot és az olvasztott kókuszolajat. Ezután a két keveréket öntsd össze egy tálba.
  2. Hámozd meg és reszeld finom kis darabkákra a sárgarépát, majd add hozzá a tésztához, és keverd habverővel sima tésztává.
  3. Tedd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt formába (kivajazott is lehet), majd süsd nagyjából 180°C-on 40 percig.
  4. Végezz tűpróbát, és ha megsült, hagyd kihűlni.
  5. A cukormázhoz tedd egy turmixgépbe a kesudiót, a mandulatejet, a juharszirupot, a kókuszolajat, a vanília aromát, a citromlevet és a sót. 
  6. Turmixold össze az egészet, és várj, amíg a máz sűrű nem lesz. 
  7. Kend meg a kihűlt piskótát cukormázzal, és tedd a hűtőbe.
  8. Ízlés szerint természetesen egyéb olajos magvakkal, gyümölcsökkel vagy egyéb finomságokkal is díszítheted a torta tetejét.

Forrás: elle.de, cakere.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!