Társadalmi betegséggé vált az ételintolerancia – Divat vagy valós megoldás a „mindenmentes”?

Társadalmi betegséggé vált az ételintolerancia – Divat vagy valós megoldás a „mindenmentes”?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Társadalmi betegséggé vált az ételintolerancia – Divat vagy valós megoldás a „mindenmentes”?

A minap hazánk egyik fitneszguruja sokakat megosztó posztot tett közzé. Azt írta, szerinte egyszerű divat a mindenmentes élet sőt, egyenesen káros lehet, ha az ember ezen alapelvek szerint étkezik. Vajon igaza van? És egyáltalán miért indult el ez az új mánia?

Változnak az étkezési szokásaink – jó irányba!

Ami biztos, hogy változás van az étkezési szokásokat illetően, és ez a változás jelenleg egyértelműen pozitívnak titulálható. Az emberek próbálnak egyre tudatosabban, gondosabban étkezni.

A probléma az, hogy iszonyúan nehéz eligazodni a különféle kutatások eredményei, a fitneszedzők eltérő tippjei, és saját lisztjeiket, termékeiket kínáló eladók között. Mindenki azt állítja, neki van igaza, az ő étele a legjobb, az ő felmérése a legbiztosabb.

Az átlagember pedig próbálja megtalálni az arany középutat, legalábbis általában.

Rosszabb esetben fejvesztve követ egy életmódot, pláne akkor, ha a várva várt fogyás beindult – ugyanis a legtöbben még mindig e fontos szempont miatt döntenek a változtatás mellett.

Ami megóv az allergénektől, a mindenmentes

Ami napjainkban az újdonság erejével hat, hogy az emberek immáron nem csak fogyni akarnak, legalábbis nem mindenki. Egyre jobban háttérbe szorulnak a csodadiéták, a gyors súlyvesztést elősegítő tabletták, porok – ha megfigyeled, minduntalan többet reklámozzák őket, ami részben azért van, mert csökken irántuk az érdeklődés.

Népszerűvé váltak a szénhidrátcsökkentett termékek, amikkel kézenfekvőnek tűnik a fogyás. Mégis, a legtöbb kutatás (hosszútávon) nem kizárólag ezek fogyasztását minősíti a legegészségesebbnek és legkönnyebben fenntarthatónak.

De mi a helyzet azokkal a feltörekvő termékgyártókkal, akik mindenmentes ételeket kínálnak? Vajon nekik van igazuk? Vagy tényleg butaság megóvni magunkat a laktóztól, a gluténtól, a szójától, a tartósítószerektől, vagy éppen az élesztőtől?

Szinte észrevétlen tünetek

Sok szakértő egyetért abban, hogy nem kell gluténmentesen étkeznie annak, aki nem allergiás rá. Mások úgy vélik, a glutén ekkora mennyiségben méreg, és senkinek sem lenne szabad rendszeresen fogyasztania. Sajnos nem tudunk köztük igazságot tenni.

Ami viszont biztos és igaz minden egyes alapanyagra, hogy észrevétlenül is okozhat panaszokat – legalábbis egyelőre. A legtöbb allergia ugyanis nem egyik napról a másikra alakul ki. Kell hozzá hajlam, ez tény, de az intoleranciát általában megelőzi az érzékenység, ami még nem okoz kezelhetetlen, vagy éppen veszélyes tüneteket.

Pl. sokan ráfogják a kávéra, hogy vécére kell menniük, pedig könnyen lehet, hogy a szervezetük nem tolerálja jól a tejfehérjét. Bizony az is megeshet, hogy a bőrproblémák nem a kamaszkorral járnak, hanem ételérzékenységre utalnak.

De miért mindenmentes?

A mindenmentes ételek nem csak azért nagyszerűek, mert segítségükkel azok is élhetnek teljes életet, akik komoly allergiákkal küzdenek, és számukra akár halálos kimenetelű is lehet, ha „szennyezett” ételt esznek. Pont a magas minőségük az, ami miatt népszerűvé váltak.

Az embereknek manapság már nem csak az a fontos, hogy vékonyak legyenek, hanem az is, hogy egészségesek.

Ráadásul egyre jobban szeretnék tudni, honnan származik az ételük, legyen az valamilyen liszt, készétel, hús, vagy éppen tojás.

A mindenmentes ételek tehát alapvetően allergiásoknak készültek, de nem csak azok fogyaszthatják őket, akik egyszerűen nem ehetnek mást, hanem azok is, akik minden egyes alapanyagról tudni szeretnék az információkat.

Vega és vegán életmódok

A másik két „divatéletmód”, ami mostanság kezd elterjedni az emberek között, az a vega és a vegán. Az idézőjel akár dupla is lehetne, ugyanis ezek az irányzatok jelenleg a legegészségesebbnek tűnnek mindközül.

Erre több tudományos kutatás is rávilágított az utóbbi időben. Felnőtteknek nem ajánlott sem a tej (az erjesztett tejtermékek igen), sem általában a fehérje nagyobb mennyiségben, ugyanis lebontása megterheli a májat.

Nem beszélve arról, hogy manapság nagyon sok állati eredetű alapanyag borzasztó tartáskörülmények között élő állatoktól származik, ami bizony a minőségben is alaposan megmutatkozik. Szóval a vega és vegán életmód nem csupán humbukk, hanem komoly elhatározás és megfontolt döntés a tudatosan táplálkozók világában.

A laboreredmények bizonyítják

Persze senki nem mondhatja meg, mit egyél, vagy mit ne egyél, kitől vegyél ételt és kitől ne. Már az is jó, ha foglalkozol ezzel a témakörrel, hiszen ez a változtatás első lépése! Mindenesetre – számomra – szimpatikus az a hozzáállás, amit az egyik népszerű, mindenmentes ételek gyártója hirdet: mindenki ellenőriztesse laborban az eredményeit.

Tényleg ennyire egyszerű! Ha egy adott életmód, étrend számodra megfelelő, akkor annak feketén fehéren ott lesz az eredménye a papíron, és ugyanígy az is, ha eredménytelen a próbálkozás.

Nem vagyunk egyformák, ami a legjobb barátnődnek bejött, neked nem biztos, hogy működik. Ezen felül pedig érdemes elmenned egy ételintolerancia tesztre, ahol az is kiderülhet, mire vagy allergiás, illetve mire csak érzékeny.

Így sokkal könnyebben dönthetsz arról, érdemes-e mindenmentes alapanyagokra költened.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!