Család / Életmód

A háziállatoddal vagy a szobanövényeiddel beszélgetsz? Van egy jó hírünk

A háziállatoddal vagy a szobanövényeiddel beszélgetsz? Van egy jó hírünk

Komplett tudományág épült az említett jelenségre: antropomorfizálásnak hívjuk azt, amikor egy tárgyat, vagy egy állatot, egy növényt emberi tulajdonságokkal ruházunk fel. A Chicagói Egyetemen közelebbről is foglalkozni kezdtek a témával, ami egyébként már az 1700-as évektől kezdve aktívan érdekelte az embereket. Ezúttal azt vizsgálták, milyen pszichológiai tényezők állhatnak a háttérben, mire utalhat az, ha valaki antropomorfizálja a háziállatát. 

Leszámítva azokat, akik rendszeresen űzik ezt a tevékenységet, az antropomorfizálás nem számít túlságosan elfogadott dolognak. Ezt jól tükrözi az is, hogy a legtöbb ember próbál inkább otthon társalogni a kutyájával, macskájával, nem a kutyafuttatóban fejtegeti a kedvencének, hogyan telt a napja – legalábbis nem általában.

Korábban deviáns viselkedésnek tartották, ha valaki élettelen tárgyakhoz, állatokhoz beszélt, mágiának, vagy elmebajnak értékelték ezt a magatartásformát.

Szerencsére napjainkban már teljesen más a helyzet…

Miért antropomorfizálunk másokat?

A Chicagói Egyetemen végzett kutatás Nicholas Epley vezetésével zajlott. A kutatómunka sorána szakértők úgy találták, három fő oka lehet annak, amiért antropomorfizálunk egy állatot, egy növényt, vagy egy tárgyat.

Az első ok, hogy a vonásai között felfedezzük az emberi arcra emlékeztető vonásokat, aminek köszönhetően automatikusan elkezdünk másként tekinteni rá.

A második ok, hogy nyitni szeretnénk az adott dolog, élőlény felé, mintegy barátkozni akarunk vele. Ez teljesen normális dolog mondjuk egy házi kedvenc esetében, de ugyanez figyelhető meg akkor is, amikor a gyerekek a babáikkal, vagy a plüsseikkel játszanak. Ők is ugyanúgy emberi tulajdonságokkal ruházzák fel őket, játszani, barátkozni akarnak velük (és ennek köszönhetően szociális képességeket tanulnak, történéseket dolgoznak fel).

Oldalak: 1 2 3

2 hozzászólás

 • Avatar
  Háry László
  2021.01.02., 12:42

  Némely politikussal is “beszélgetek” képét, a róla szóló újságcikket vagy tévétudósítást meglátva…Igaz-ami igaz: kutyámmal szívesebben! Ő nem ver át!

  Válasz
 • Avatar
  Antalbaba
  2021.01.02., 13:24

  A kutya is csak olyan, mint egy kisgyerek – nem süket, nem hülye, csak nem válaszol (szavakkal). Egész másképp viselkedik a kutya, ha azt mondom: sietek, mindjárt jövök!, mint ha nyugodtan közlöm, hogy pápá, MAJD egyszer jövök. Utóbbi esetben elballag aludni, míg ha csak lemegyek mondjuk kenyérért, akkor ott csóvál az ajtóban;-)

  Válasz

Írj egy hozzászólást