Ki nem találnád: egészen más rémálmok kínozzák a mai fiatalokat – már nem a mumustól félnek

Ki nem találnád: egészen más rémálmok kínozzák a mai fiatalokat – már nem a mumustól félnek

Címlap / Életmód / Egészség / Ki nem találnád: egészen más rémálmok kínozzák a mai fiatalokat – már nem a mumustól félnek

Egészen más miatt aggódnak a mai fiatalok, mint ami minket, vagy a szüleinket aggasztotta hasonló életkorban. Ez persze érthető, hiszen minden évtizednek megvan az a specifikussága, ami megismételhetetlen hatást gyakorol a felnövekvő generációra. Azonban tévedés azt hinni, hogy csak a háborús övezetekben, a manapság is különösen sokan nélkülöző országokban álmodnának valóságos rémekről a gyermekek – a nyugati országokban is szoronganak éjjel a fiatalok. Ők nem mástól félnek, mint attól, hogy nincs békés jövőjük sőt, jövőjük se lesz, ha továbbra is ezt az életmódot folytatjuk.

A hírességeket is aggasztja a jövő

Számos híresség felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, sokan felszólalnak a nemes ügy érdekében akkor, amikor csak tudnak. Köztük rengeteg a fiatal: az egyik leghíresebb jelenleg talán Greta Thunberg, aki gyakran hangoztatja, hogy a mostani felnőttek önző módon elveszik a jövőjét a generációjának. Azonban messze nem ő az egyetlen fiatal, aki hasonló véleményen van.

Az elmúlt hónapokban, években sokan hibáztatták a kormányon lévő vezetőket és úgy általában az idősebb korosztályt ugyanezért.

Bár szinte dogmaként él a köztudatban a „mai fiatalok” monológja, gyakran éppen azok emlegetik problémásként ezt a korosztályt, akik felnevelték őket.

A felnövekvő generációk pedig alighanem joggal emelnek szót saját jövőjükért, amire az emberek nagy része vagy legyint, vagy éppen tudatosan rosszabbít. Ez a mentalitás már évtizedek óta kínozza a fiatalokat, és ahogy romlik a helyzet, úgy válik egyre súlyosabbá a szorongás. 

Vovashevchuk/depositphotos.com

Már nem csak nappal, éjjel is szoronganak a fiatalok

Egy friss felmérés rámutatott, hogy a brit gyerekek közül minden ötödiket a jövőjével kapcsolatos rémálmok kínozzák. Az Angliában készült felmérésben 2000, 8 és 16 év közötti gyereket kérdeztek meg azzal kapcsolatban, hogyan élik meg mindennapjaikat, illetve véleményük szerint milyen jövőkép elé néznek.

A felmérésből kiderült, hogy a mumusoknak és a szörnyeknek leáldozott, ezek a gyerekek az éghajlatváltozásról rettegnek: 17%-uk rosszabbul pihen és nehezebben tud elaludni a szorongásai miatt, míg 19%-ánál rémálmok formájában is gyakran jelentkezik a félelem.

Aggasztó tény, hogy a megkérdezettek 41%-a azt mondta, nem tudnak pozitívan hozzáállni a kérdéshez, nem bíznak ugyanis abban, hogy a felnőttek megfelelően tudják kezelni az előttünk álló klímaválságot, ők tehát a legrosszabb forgatókönyvekre készülnek. Még többen vannak azok, akik ugyan nem rettegnek, de tartanak attól, mi vár rájuk: a fiatalok 58%-a őszintén aggódik azért, milyen hatással lesz a klímaváltozás az életére.

Ezt a pszichológusok is alátámasztják, akik úgy nyilatkoztak, hogy a felnövekvő generáció egyértelműen aggódik a jövője miatt, és egyre többen fordulnak szakemberhez a klímaszorongásuk végett.

Sokszor a felnőtteket sem kíméli ez az élethelyzet, még ők is tehetetlennek érzik magukat – hát még a gyermekek! A fiatalok az elmúlt években milliószámra vonultak az utcákra, hogy a politikusokat változtató intézkedésekre kényszerítsék, de egyelőre nem igazán jártak sikerrel. Annak ellenére, hogy a klímaváltozás megfékezésének, mérséklésének fontosságáról a tudósok is rendszeresen tájékoztatják a világ vezető politikusait, mindmáig csak kevés országban születtek érdemi változások.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást