Találd meg a lakásodhoz illő illatot! Aromazselé készítés lépésről-lépésre házilag

Találd meg a lakásodhoz illő illatot! Aromazselé készítés lépésről-lépésre házilag

Címlap / Otthon / Hobbi / Találd meg a lakásodhoz illő illatot! Aromazselé készítés lépésről-lépésre házilag

Évszázadok óta tudjuk és ki is használjuk, hogy a különböző illatok, aromák hatással vannak a testre és a lélekre. A legtöbb, tanult illathoz személyes emlékképek kötődnek, melyek akár évtizedek múltán is előhívhatók az emlékezetből az adott buké segítségével. Vannak azonban olyan illatok is, amelyek minden emberi lényre hasonló hatással vannak. Az amigdala kulcsfontosságú ebből a szempontból, mivel elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában, azok raktározásában és csak illatok által lehet aktivizálni.

A kereskedelemben kapható illatosítók gyártói az elmúlt évtizedekben óriási hasznot húztak abból, hogy hangzatos fantázia nevekkel illetett, mesterségesen előállított illatosítókat dobtak piacra. Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet összehasonlító kutatása azonban megállapította, hogy a forgalomban lévő légfrissítők többféle mérgező anyagot bocsátanak ki a levegőbe.

A kutatás szerint egy légfrissítővel illatosított szobában több káros anyagot lélegezhetünk be, mint ha egy forgalmas utcán sétálnánk.

Ezenkívül gyakori probléma, hogy ezek a termékek csak elfedik, de nem semlegesítik a szagokat. Ezért is egészségesebb a természetes alapanyagokokból összeállított és meglepően olcsó illatosító, amit kedvedre variálhatsz. Díszes üvegben tárolva akár ajándékba is adhatod.

Hozzávalók:

• 1 liter víz

• 2 evőkanál só

• 4 zacskó zselatin

• természetes ételfesték

• poharanként 30-40 csepp illóolaj

Elkészítés:

Fél liter vizet kezdjünk el forralni a sóval, amikor forrni kezd, tegyük bele a zselatint és a maradék fél liter vizet. Kézi habverővel keverjük csomómentesre és még 1-2 percig melegítsük, majd vegyük le a tűzről. A zselatinos folyadékot öntsük üvegpoharakba, ételfestékkel színezzük és illóolajjal illatosítsuk kedvünk szerint. Akinek kedve támad, apró kavicsokkal, üveggyöngyökkel, kagylókkal, csillámporral díszítheti is a zselét. Műanyag kanállal keverjük meg óvatosan és hagyjuk hűlni egy éjszakán át. Miután megdermedt, kész is a látványos és illatos aromazselé.

Találd meg a lakásodhoz illő illatot + Aromazselé készítés lépésről-lépésre házilag

Levendula a kiegyensúlyozottságért

Néhány csepp nyugtatóan hat, de a levendulából készült aromazselét soha ne az éjjeli szekrényen tároljuk. Túlzásba vitt használata ugyanis éppen ellenkezőleg hat, álmatlanságot, nyugtalanságot okoz. Stresszcsökkentő hatása akkor is érvényesül, ha alig érezhető az illata.

A vérpezsdítő jázmin

Mámorító aromája miatt a jázmint évszázadok óta afrodiziákumnak tekintik. Nehéz, érzéki, szinte animális illata szerelemfokozó hatásában a pézsmaillathoz hasonlít. Stimulál, elűzi a rosszkedvet, és megteremti a szexhez szükséges hangulatot.

Szantálfa, az euforikus pillanatokért

A szintén pézsmaillatú szantálfa az alfa-androsztenol szagára emlékeztet, ami az emberi verítékben található férfiferomon. Szabályozza a hormonokat, és egyszerre hat a testre és a lélekre. Az aromaterápiában sokszor az impotencia kezelésére használt illat kiváló antidepresszáns, enyhe eufóriát okoz, és jó közérzetet biztosít.

Találd meg a lakásodhoz illő illatot + Aromazselé készítés lépésről-lépésre házilag Keltsd magad életre citrommal

Ha egy fárasztó munkanap vagy átbulizott éjszaka után szeretnéd frissnek érezni magad, akkor keverj természetes citrom illóolajat az aromazseléhez. Ez az illat a tisztaság, az üdeség, a nőiesség szimbóluma. A citromillat mesterségesen is előállítható, de annak hatása kevésbé érzékelhető.

A vanília megédesíti az otthonod

Van valami különleges a vanília illatban. Elég egy szippantás belőle, és máris egy kedves pékségben érezzük magunkat, körülvéve finom süteményekkel. A vanília általában boldog pillanatokat idéz fel, emiatt nagyon sokan szeretik. Hatékony antidepresszáns, sőt, a vérnyomás csökkentésében is hasznos.

A boldogság illata: rózsa

Illatos, romantikus, pozitív gondolatokat ébreszt. Az enyhe, virágos illatot legtöbben az öröm érzéséhez, boldog, örömteli pillanatokhoz társítják, természetes nyugtatóként hat. Az ideális persze az lenne, ha egy nagy csokor gyönyörű rózsa minden nap a nappaliban illatozna, ezt azonban egy finom aromazselé is egész jól képes helyettesíteni.

A fahéj motivál

Gondolatébresztő, erősíti az akaraterőt és az önuralmat. Jól hat melankólia, szomorúság és szellemi kimerültség idején is. Szintén afrodiziákum hírében áll, ugyanis gerjeszti a férfiak szenvedélyét.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!