Háztartás / Otthon

5 takarítószer, amit az emberek többsége rosszul használ

5 takarítószer, amit az emberek többsége rosszul használ

1. Hipó és ammónia

Noha ezt a két tisztítószert találod meg leggyakrabban a háztartásokban, attól még nagyon is veszélyesek lehetnek! Az elsőszámú hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem figyelnek a szoba levegőzésére, és olyan helyiségben használják őket, ahol nincs nyitva ablak.

Ez azért problémás, mert a hipó és az ammónia olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek belélegezve irritációt okoznak, ráadásul fejfájást és allergiás reakciót válthatnak ki a testedből.

A másik nagyon veszélyes hiba, ha ezt a két tisztítószert kombinálod egymással. A hipó és az ammónia ugyanis egymással keverve olyan gázt hoz létre, ami nagyobb mennyiségben akár halálos is lehet, de kisebb mértékben is elég ahhoz, hogy komoly problémák alakuljanak ki nálad. Szintén oda kell figyelni arra, hogy ezeket a szereket nem lehet mindenhol használni!

Sokan azt hiszik, a hipóval a fürdőszoba bármely részét ki lehet fertőtleníteni, de valójában a fémet korrodálja, így minden, ami ebből az anyagból készült, tönkre mehet tőle: ilyen a csap, a zuhanyfej, de még a lefolyó is. Ezeket csakis alkohol- és ammóniamentes tisztítószerekkel lehet takarítani!

2. Univerzális tisztítószerek

Anyagilag és tárolás szempontjából is hasznos megoldásnak tűnhet olyan tisztítószert venni, ami univerzális, így bármilyen felületet letakaríthatsz vele. De szakértők szerint valójában nem túl reális, hogy egy termékkel mindent le lehetne tisztítani. Még akkor sem, ha pusztán csak víz van benne!

Egészen más hatóanyagokra van szüksége egy márvány pultnak, mint a fapadlónak vagy a fürdőszobai tükörnek, ha viszont mindenhova ugyanazt használod, előbb-utóbb valami károsodni fog.

Hosszú távon (anyagilag is) jobban jársz, ha nem univerzális tisztítószerrel takarítasz, hanem inkább utánajársz, mit mivel kellene lemosni.

Univerzális tisztítószer
RgStudio/istockphoto.com

3. Egy kis víz

Bizony, még a vizet sem használjuk úgy takarításhoz, ahogy kellene! Hiszen bár azt gondolnánk, ebben aztán tényleg nincs semmi, ami káros lenne a lakás különböző pontjaira, a fapadló nem tartozik ebbe a kategóriába. Ha felmosásnál nem vagy elég óvatos, és több vizet használsz a kelleténél, a fa elkezdi magába szívni.

Először nem lesz semmi gond, de ha többször is elköveted ezt a hibát, sérülni fog, és az egész padló megvetemedik.

Szerencsére a boltokban kapható kifejezetten fa ápolására kifejlesztett tisztítószer, ami megóvja az anyagot a sérülésektől.

Padló felmosása
istockphoto

4. Fürdőszobai tisztítószerek

Mindannyian instant eredményre vágyunk, de a fürdőszoba esetében van egy szabály, amit sokan elfelejtenek. A legtöbb tisztítószert ugyanis legalább 5-10 percig állni kell hagyni az adott felületen, de van, amelyiknél fél-egy órát kell várnod, hogy biztosan kifejthesse hatásait.

Sokan ezt elfelejtik elolvasni a címkén, és túl gyorsan lemossák a vegyszert, ami miatt még fertőtleníteni sem lehet megfelelően.

Ugyanez az antibakteriális törlőkendőkre is igaz: ha megnézed, a hátulján fel van tüntetve, hogy hány percet kell várnod, mielőtt letörölheted a felületről!

5. Ablakmosó folyadék

Az ablakmosó folyadékoknál is van egy gyakori hiba, amit sokan elkövetnek takarításkor. Bár azt gondolnánk, minél többet használunk belőle, annál fényesebb lesz a felület, valójában ezzel csak megnehezíted a helyzetedet.

Alapjáraton az üveget és a tükröt könnyű megtisztítani, de ha sok folyadékot használsz hozzá, folyamatosan csíkos marad.

Néha ezt az okozza, hogy maga a törölgetőruha koszos, de az esetek többségében a túlzásba vitt ablakmosó a hibás. Míg sok más tisztítószernél a „több fújás, nagyobb tisztaság” elve igaz, addig az üvegnél ennek ellentéte igaz!

Ablaktisztítás tisztítószerrel
istockphoto

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást