Szuperemberré tesz bennünket az mRNS oltás?

Szuperemberré tesz bennünket az mRNS oltás?

Címlap / Életmód / Egészség / Szuperemberré tesz bennünket az mRNS oltás?

A Covid-19 világjárvány miatt sokan hallottak – és kaptak is – az mRNS-oltásról, például a Pfizer-BioNTechtől és a Modernától. De még akkor is, amikor Anna Blakney, aki adjunktus a British Columbia Egyetemen, 2016-ban elkezdte doktori tanulmányait a londoni Imperial College-ban, sokan szkeptikusak voltak afelől, hogy ez az oltás valaha is működhet-e. Most a kutató azt mondja, „az mRNS-sel kapcsolatos minden terület robbanásszerű fejlődésnek indult. Ez nagy változás az orvostudományban”.

Az mRNS annyira megváltoztatja a terepet, hogy nagyon nagy, izgalmas kérdéseket is felvetett: vajon az mRNS-oltások képesek-e gyógyítani a rákot, a HIV-et, a trópusi betegségeket, és akár emberfeletti immunitást is biztosíthatnak?

A hírvivő ribonukleinsav vagy röviden mRNS egy egyszálú molekula, amely genetikai kódot visz a DNS-ből a sejt fehérjekészítő gépezetébe. Az mRNS nélkül a genetikai kódot nem használná fel, nem képződnének fehérjék, és nem működne a szervezeted. Ha a DNS a bankkártya, akkor az mRNS a kártyaolvasó.

Amint egy vírus a sejtjeinkben van, felszabadítja saját RNS-ét, és ráveszi az eltérített sejtjeinket, hogy a vírus másolatait nyomják ki – vírusfehérjék formájában –, amelyek veszélyeztetik immunrendszerünket. A hagyományos vakcinák antigéneknek nevezett inaktivált vírusfehérjék befecskendezésével fejtik ki hatásukat, amelyek arra serkentik a szervezet immunrendszerét, hogy felismerje a vírust, amikor újra megjelenik.

Természetes védelem a vírusok ellen és további előnyök

Az mRNS-vakcinák zsenialitása abban rejlik, hogy nem kell magát az antigént beadni. Ehelyett ezek a vakcinák az mRNS-sé lefordított antigén genetikai szekvenciáját vagy „kódját” használják. Ez tulajdonképpen a szellem szelleme, ami megtéveszti a testet, hogy nagyon valódi antitesteket hozzon létre. Ezután maga a mesterséges mRNS eltűnik, leépül a szervezet természetes védekező rendszerével, beleértve az azt lebontó enzimeket is, így csak az antitestek maradnak meg.

Ezért biztonságosabb, gyorsabban és olcsóbban előállítani, mint a hagyományos vakcinák. Nincs többé szükség hatalmas biológiailag biztonságos laboratóriumokra, amelyek halálos vírusokat tenyésztenek több millió csirketojásban.

Ehelyett egyetlen labor képes szekvenálni az antigén fehérjéit, és e-mailben elküldi a világ minden tájára.

Ezzel az információval egy laboratórium „egymillió adag mRNS-t készíthet egyetlen 100 ml-es kémcsőben” – mondja Blakney.

Spencer Davis/unsplash.com

Sok szempontból fontos mérföldkő

A világjárvány alatt valós időben láthattuk, ahogy ez a folyamat lejátszódik. 2020. január 10-én Zhang Yongzhen, a pekingi Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ professzora szekvenálta a Covid-19 genomját, és másnap publikálta az eredményeit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én világjárványnak nyilvánította a Covid-19-et. Március 16-án, Zhang szekvenciáját használva, megkezdődött az első mRNS vakcina első fázisú klinikai vizsgálata.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága 2020. december 11-én jóváhagyta a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinát, amely nemcsak az első ember számára engedélyezett mRNS-vakcinaként írt be magát történelmet, hanem az elsőként is, amely klinikai vizsgálatok során 95%-os hatékonysággal rendelkezik. Nem sokkal később, december 18-án a Moderna mRNS vakcina jóváhagyása következett. A valaha volt leggyorsabb vakcina, a mumpsz elleni oltás kifejlesztése 4 évig tartott.

A Moderna és a Pfizer–BioNTech vakcinája mindössze 11 hónap alatt elkészült.

Az mRNS-vakcina mögött álló elméletet a Pennsylvaniai Egyetem tudósai, Karikó Katalin és Drew Weissman vezették be, akik a közelmúltban mindketten megkapták a 2021-es Lasker-díjat, Amerika legfontosabb orvosbiológiai kutatási díját. Kutatók pedig most abban bíznak, hogy az ajtókkal, amiket az mRNS oltás kinyitott, más súlyos betegségek is leküzdhetővé válnak, és az emberiség szervezete ellenállóvá válhat egy sor olyan kórral szemben, amivel szembena mostani ember még védtelennek bizonyul.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást