5 szuper trükk a pihe-puha bőrért

5 szuper trükk a pihe-puha bőrért

Címlap / Stílus / Arc / 5 szuper trükk a pihe-puha bőrért

A bőr kiszáradása nagyon gyakori probléma, különösen a hideg hónapokban. Félvállról venni azonban semmiképpen sem szabad, hiszen súlyos esetekben a szárazság és a berepedezés akár fertőzésekhez is vezethet! Íme pár tanács, hogy ezt mindenképp elkerüld.

Az ápolás az alap

Fontos, hogy a téli hónapokban is fokozott figyelmet fordíts a bőrápolásra természetes olajokkal és érzékeny bőrre való testápolókkal. Emellett azonban, ha száraz a bőröd, sajnos kerülnöd kell a forró fürdőt, sőt az a legjobb, ha langyos vízben gyorsan lezuhanyozol – így megelőzheted, hogy bőröd veszítsen feszességéből és megint kiszáradjon.

A radírozásról ugyanakkor nem kell lemondanod, hiszen ezzel a rutinnal eltávolítod az elhalt hámsejteket, és a használt krémek könnyebben, mélyebben fel tudnak szívódni. További extra, hogy a radírozás után még neked is egyenletes, puha lehet a bőröd. Az irritáció miatt viszont legfeljebb heti egy-két alkalommal radírozhatsz, akkor is gyengéden, finomszemcsés termékekkel.

Hogyan radírozz?

Ha a száraz bőröd nem csupán feszül és húzódik, hanem érzékeny is, így jobban jársz a természetes alapanyagokkal. Radírozáshoz dúsíthatod kristálycukorral a bőrkímélő tusfürdődet, vagy vásárolhatsz olyan szappant (pl. Yamuna mandulamagos szappan), amibe finom szemcséket rejtettek a tökéletes eredmény érdekében, miközben kizárólag a természetes alapanyagokra koncentráltak.

Fontos, hogy míg a testedre használhatsz durvább szemcséjű radírt, addig az arcodat nem szabad ilyen megterhelésnek kitenned. Emellett is lényeges, hogy durván radíroznod nem ajánlatos: inkább haladj át gyengéden háromszor ugyanazon a területen, mit egyszer, de akkor kíméletlenül.

Használj olajokat

A száraz bőrrel leginkább a természetes olajokkal tudsz csodát tenni. Bár hangzatosak a különféle reklámok, és nem is állítjuk, hogy az olajokkal dúsított termékek nem hatásosak, célzott kezelés során jobban jársz, ha a natúr kozmetikumaidat házilag turbózod fel ezekkel az alapanyagokkal. Mit is jelent ez?

Készíthetsz otthon házi, olajalapú bőrradírt (olaj+cukor, olaj+só stb.), de dúsíthatod is a tusfürdődet, vagy éppen a testápolódat ezzel a módszerrel. Ha nagyon kiszáradt a bőröd, akkor azt is megteheted, hogy egy az egyben lecseréled a krémedet az olajra – igaz, ebben az esetben a mennyiséggel nem árt vigyáznod. És hogy mit válassz? A kókusz- és az argán olajjal nem foghatsz mellé, de a jojoba és az olívaolaj is hatásos lehet.

Mit kezdj a száraz arcbőrrel?

Előfordulhat, hogy a testeden aránylag rugalmas a bőröd, az arcod azonban könnyebben kiszárad. Az egyéni adottságoktól függően állhat a háttérben az is, hogy a hidegre, és a lakásban levő száraz levegőre így reagál a bőröd. Persze ez sovány vigasz, hiszen a mínuszokat és az irodai páratartalmat is nehezen tudod befolyásolni. Akkor mit tehetsz?

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, érzékeny bőrre kifejlesztett arckrémet használj – nappalra és estére is válassz hidratálót (olyat, ami ureát és lipideket tartalmaz). Az alapozódat cseréld le BB-krémre, az arctisztítódat pedig micellás vízre, az alkoholos termékeket viszont mindenképpen kerüld.

Óvd és hidratáld

A folyadékfogyasztásra fordíts fokozott figyelmet, továbbra is igyál naponta 2-3 liter vizet. Emellett ahol megteheted, ott érdemes párásítanod is, ha pl. otthon a fűtés következtében túlságosan szárazzá vált volna a levegő, akkor tegyél a radiátorra illatos párologtatót. A szabadban mindenképpen öltözz fel alaposan, viselj sapkát, kesztyűt és sálat, hiszen hatalmas hőmérséklet-különbségnek teszed ki a bőrödet, amikor a meleg szobából kimész a mínuszokba.

Ha a száraz bőröd nem múlik el a korábbi praktikák alkalmazásával, akkor érdemes meglátogatnod a bőrgyógyászodat, aki amellett, hogy ajánlhat számodra néhány igazán hatékony krémet, elküldhet allergiavizsgálatra és felállíthatja a pontos diagnózist is.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!