4 szuper könyv, amit tényleg érdemes beszerezni, ha kisgyermeket nevelsz

4 szuper könyv, amit tényleg érdemes beszerezni, ha kisgyermeket nevelsz

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4 szuper könyv, amit tényleg érdemes beszerezni, ha kisgyermeket nevelsz

A gyerekek sajnos nem használati útmutatóval jönnek a világra, és mivel nincs is két egyforma ember, így kisgyermek vagy baba sem, tehát biztos, mindenkinél beváló módszerek sem a gyermeknevelésre. A kulcsszó végső soron így is, úgy is a szeretet, a figyelem és a türelem – de ezek mellett az alábbi könyvek is jó szolgálatot tehetnek, hogy jobban megértsd csemetéd fejlődését, és mindig meg tudd adni neki azt, amire szüksége van.

Selma H. Fraiberg: Varázsos évek – Hogyan értsük meg és miként kezeljük a korai gyerekkor problémáit

Azt a pszichológia már régóta tudja, és diplomás kutatónak sem kell lenni hozzá, hogy magunk is belássuk, hogy egy ember legelső életévei mennyire nagy hatással vannak kibontakozó személyiségére, arra, hogy milyennek ismeri, tapasztalja meg a világot. Ha kicsit jobban elmélyedünk ennek a korszaknak a megértésében, még izgalmasabb dolgok derülnek ki: a gyermek ezekben az években ugyanis tulajdonképpen „varázsló”. A világról szerzett fogalmai mágikusak: azt képzeli, hogy cselekedetei, sőt gondolatai is események közvetlen okozói lehetnek.

Az amerikai gyermekpszichológus könyve az első öt életév személyiségfejlődéséről szól, leírja, és gyakorlati szemszögből megmagyarázza a különböző fejlődési fokokkal összefüggő tipikus problémákat.

Titkos főzetet vagy varázspálcát persze nem mellékelnek ezeknek a problémáknak a megoldásához, a szerző azonban hisz benne, hogy ha egy szerető, gondoskodó szülő még a szükséges tudást is megkapja ahhoz, hogy megértse, mi zajlik éppen a gyermeke fejében, és mi váltja ki a konfliktusokat, akkor ösztönösen is kezelni tudja majd az időnként rázósabb helyzeteket.

Pamela Druckerman: Nem harap a spenót – Gyereknevelés francia módra

Pamela Druckerman újságírónő Párizsban töltött évei alatt sem tervezte, hogy „francia anya” lesz belőle, hiszen ez a fogalom addig nem is létezett, sőt a francia anyák maguk sem gondolták, hogy másképpen tennének valamit, mint a világ többi részén. Druckerman mégis azt tapasztalta, hogy az anyák élete a gyerek mellett teljesen más Párizsban, mint mondjuk az USA valamelyik városában.  Az anyaság teljesen más Franciaországban. Nincsenek szerepmodellek, követendő szuperanyák, mint Amerikában, a francia nők pedig nem gondolják, hogy 24 órás szolgálat az anyaság, hanem mindig szakítanak időt magukra is.

Van tekintélyük a gyermekek előtt és irigylésre méltóan nyugodtak – állítja az írónő.

A Nem harap a spenót persze nem egy szentírás, amelynek minden egyes sorát követni kell, de gondolatvilága, szemlélete sokat segíthet, amikor valaki egy olyan világban próbál boldog anyuka lenni, ahol egyetlen magára szánt percért is rásütik a „rossz anya” bélyegét. A francia módszer segít, hogy emlékeztesd magadat: attól, hogy anya vagy, semmi rossz nincs abban, ha önmagad is szeretnél maradni.

Joel Muniz/unsplash.com

Őrzők – Egészségügyi alapellátók gyakorlatközpontú kézikönyve

Ugyan a könyv nem szülőknek, hanem a gyermekellátó rendszerben dolgozó szakembereknek – védőnőknek, csecsemőgondozóknak, pedagógusoknak, fejlesztőknek – készült, mégis hasznos lehet, ha van belőle egy példány, hiszen így te is jobban tudod követni kisbabád fejlődését.

A könyv életkorokra bontva tárgyalja a különböző fejlődési szakaszokat, és természetesen nem helyettesíti a védőnővel, gyermekorvossal való rendszeres konzultálást, segíthet neked is észrevenni, ha valamiben esetleg a babád lassabban fejlődik, és rögtön gyakorlati tippeket is ad, milyen játékokkal tudsz segíteni neki.

Nem utolsó sorban pedig a könyv forgatása hatalmas elégedettség-érzést is ad: gyakorló szülőként mondhatom, hogy kisgyermekkorban a gyerekek fejlődése olyan gyors és intenzív, hogy egy-egy új jelenségről sokszor nem is vesszük észre, mekkora jelentőséggel bír. Nekem a könyvet forgatva sokszor volt „tényleg, hiszen már ezt is tudja!” élményem, ami pedig olyan pozitív visszacsatolás, amire minden szülőnek szüksége van időről időre.

Alison Gopnik – Patricia K. Kuhl – Andrew N. Meltzoff: Bölcsek a bölcsőben – Hogyan gondolkodnak a kisbabák?

Létezik-e fantasztikusabb elme egy kisbaba elméjénél, aki megfigyelések, kutatások és kísérletek útján ismeri meg a világot, a nyelvet, a közösségek szabályait és működését? A mű központi tézise szerint a csecsemő veleszületett elméletalkotó képességgel jön a világra, melynek segítségével a világ különböző területeiről szerzett tapasztalatait koherens rendszerekbe, úgynevezett „naiv elméletekbe” szervezi.

Ez az ösztönös elméletalkotó aktivitás pedig erősen emlékeztet a felnőtt kutatók tudatos tevékenységére.

Ez a könyv nem annyira a gyermeknevelés kérdéseivel foglalkozik, mint inkább segít megérteni, hogy hogyan is „működik” egy kisbaba, de miközben első sorból figyelheted egy apró ember rácsodálkozását a világra, ez a könyv segít, hogy még jobban megértsd, mi is történik a kicsi fejekben, és még jobban lenyűgözzön a babák gondolkodása. Ha érdekel a tudományos irodalom, akkor ezt a könyvet is szeretni fogod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást