Kutatások szerint nem nagy baj, ha a negyvenes éveinkben szülünk

Kutatások szerint nem nagy baj, ha a negyvenes éveinkben szülünk

Címlap / Életmód / Család / Kutatások szerint nem nagy baj, ha a negyvenes éveinkben szülünk

Az igazoltan legidősebb nő, aki szült, 74 éves volt, a legidősebb apa pedig 96 – áll a Bright Side egyik cikkében. Bár ez a két újdonsült szülő mindenekelőtt a szélsőségeket képviseli, a tanulmányok kimutatták, hogy a szülők átlagos életkora az elmúlt években jelentősen nőtt.

Míg a szülés késése az anyagi felkészültségnek és a karrier növekedésének vágyának tulajdonítható, a szakértők felfedezték, hogy a gyermek IQ-ja pusztán azzal is befolyásolható, ha a szülők érettebbek, mikor megszületik a gyermekük.

A szülők nagy szerepet játszanak gyermekeik intelligenciájában

Az ember intelligenciájának egy része valójában örökletes, a kutatók 20-40% közé teszik ezt az arányt. Talán nem túl meglepő következtetés, de két intelligens szülőnek nagyobb esélye van arra, hogy intelligens lesz a gyermeke, ám ezért nem csupán a genetikát tehetjük felelőssé.

A szülők korának hatása a gyerekre
South_agency/istockphoto.com

Készítettek olyan kutatást, ami igazolta, hogy ha az apa az átlagnál lényegesen idősebb volt (50 éven felüli), akkor a sikertelenségnek és az alacsonyabb iskolai végzettségnek a kockázata fokozottan kisebb volt. Hasonlót figyeltek meg akkor is, amikor az anyák voltak idősebbek. Ebben az esetben is nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magas intellektuális képességekkel és bírtak jobb iskolai teljesítménnyel a gyermekek.

Érdekesség, de az alacsonyabb IQ-ról kiderült, hogy az idősebb férfiaknál előforduló genetikai mutációk lehetséges eredményei. A magas IQ-ról megtudták, hogy gyakran a karrierjében sikeres és tapasztaltabb anya az, aki pozitív módon tudja befolyásolni, stimulálni gyermekei képességét. Márpedig ezek a feltételek jóval nagyobb eséllyel adottak akkor, ha az anya néhány évvel idősebb, mint az átlagos szülő.

Az ideális körülmények és kor csak tényleg ritkán adatik meg

Több tanulmány kimutatta, hogy az idősebb szülők okozhatják gyermekeik egészségügyi kockázatait és genetikai mutációit, például koraszüléseket és fejlődési rendellenességeket. Bár ez a kutatás riasztónak tűnhet, de hasonló eredményeket találtak a 25 év alatti fiatal anyáknál is.

Ehhez képest főleg különösen érdekes, hogy az idősebb szülőktől született gyermekek nagyobb valószínűséggel élnek hosszabb és egészségesebb életet. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy olyan mutációik lehetnek, amelyek megvédik a DNS-üket.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást