Ezért nagyobb az IQ-ja az idősebb szülők gyerekeinek

Ezért nagyobb az IQ-ja az idősebb szülők gyerekeinek

Címlap / Életmód / Család / Ezért nagyobb az IQ-ja az idősebb szülők gyerekeinek

Az igazoltan legidősebb nő, aki szült, 74 éves volt, a legidősebb apa pedig 96 – áll a Bright Side egyik cikkében. Bár ez a két újdonsült szülő mindenekelőtt a szélsőségeket képviseli, a tanulmányok kimutatták, hogy a szülők átlagos életkora az elmúlt években jelentősen nőtt.

Míg a szülés késése az anyagi felkészültségnek és a karrier növekedésének vágyának tulajdonítható, a szakértők felfedezték, hogy a gyermek IQ-ja pusztán azzal is befolyásolható, ha a szülők érettebbek, mikor megszületik a gyermekük.

A szülők nagy szerepet játszanak gyermekeik intelligenciájában

Az ember intelligenciájának egy része valójában örökletes, a kutatók 20-40% közé teszik ezt az arányt. Talán nem túl meglepő következtetés, de két intelligens szülőnek nagyobb esélye van arra, hogy intelligens lesz a gyermeke, ám ezért nem csupán a genetikát tehetjük felelőssé.

A szülők korának hatása a gyerekre
South_agency/istockphoto.com

Készítettek olyan kutatást, ami igazolta, hogy ha az apa az átlagnál lényegesen idősebb volt (50 éven felüli), akkor a sikertelenségnek és az alacsonyabb iskolai végzettségnek a kockázata fokozottan kisebb volt. Hasonlót figyeltek meg akkor is, amikor az anyák voltak idősebbek. Ebben az esetben is nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magas intellektuális képességekkel és bírtak jobb iskolai teljesítménnyel a gyermekek.

Érdekesség, de az alacsonyabb IQ-ról kiderült, hogy az idősebb férfiaknál előforduló genetikai mutációk lehetséges eredményei. A magas IQ-ról megtudták, hogy gyakran a karrierjében sikeres és tapasztaltabb anya az, aki pozitív módon tudja befolyásolni, stimulálni gyermekei képességét. Márpedig ezek a feltételek jóval nagyobb eséllyel adottak akkor, ha az anya néhány évvel idősebb, mint az átlagos szülő.

Az ideális körülmények és kor csak tényleg ritkán adatik meg

Több tanulmány kimutatta, hogy az idősebb szülők okozhatják gyermekeik egészségügyi kockázatait és genetikai mutációit, például koraszüléseket és fejlődési rendellenességeket. Bár ez a kutatás riasztónak tűnhet, de hasonló eredményeket találtak a 25 év alatti fiatal anyáknál is.

Ehhez képest főleg különösen érdekes, hogy az idősebb szülőktől született gyermekek nagyobb valószínűséggel élnek hosszabb és egészségesebb életet. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy olyan mutációik lehetnek, amelyek megvédik a DNS-üket.

Mindezek ellenére nem mehetünk el szó nélkül az aggodalom mellett, ami szerint az idősebb szülők gyermekei nagyobb eséllyel és valószínűleg korábban kénytelen szembenézni nevelőik halálával. Bármennyire megdöbbentő, szintén kutatásokkal támasztották alá, hogy az ilyenformán elszenvedett szülői veszteség jótékony hatással lehet a mentális egészségre.

Ennek oka a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy az idősebb szülők nagyobb valószínűséggel rendelkeznek jelentősebb stabilitással az életükben, és gyermekeik ugyanebben a stabilitásban nőnek fel.

Ez pedig hosszútávon azt jelenti, hogy kevesebb mentálhigiénés problémával kell szembenézniük, valamint könnyebben tudják kezelni a komolyabb válságokat is.

Akár azért, mert felkészültebben tudnak eléjük állni, akár azért, mert összeköttetéseik, anyagi jólétük miatt könnyebben és gyorsabban tudják szakértők segítségét kérni a feldolgozáshoz. 

Szülés 40 felett
eclipse_images/istockphoto.com

A gyerekek mentális egészségére is kihat a szülők kora

Bár azt gondolnánk, fiatalon szülni egészséges és jó dolog, ez abszolút az adott élethelyzettől függ. A felmérések alapján a szülők fiatal kora negatív hatással lehet a gyermek mentális egészségére. Ezek a szülők ugyanis általában még nem rendelkeznek megfelelő háttérrel.

A sok munka, a nehezebb életkörülmények miatt kevesebb minőségi időt töltenek gyermekeikkel, ami egyaránt hatást gyakorol a családi életre, valamint a gyermek érzelmeire. 

Feltételezhetjük azt is, hogy az idősebb szülők gyermekei sűrűn kerülnek társadalmilag kényelmetlen helyzetekbe, azonban a tanulmányok mást mondanak. Ezek szerint az idősebb szülők gyermekei jobban viselkednek, és kevesebb „problémát” okoznak, mint kortársaik.

A kutatások azt is sugallják, hogy az érettebb szülőktől született gyermekek kisebb eséllyel lesznek dacosak, szabálysértők, vagy éppen fizikailag agresszívek. 

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy minden idős szülő gyermeke mintagyerek lesz és minden fiatal szülő gyermeke dacos, problémás, vagy éppen hiperaktív. Ugyanakkor számos kutatás megerősíti, nagyon sokat nyom a gyermeknevelés tekintetében az anyagi háttér, a szülők egzisztenciája, türelme, intelligenciája és érettsége. Ezekben a tényezőkben pedig (már csak korukból adódóan) is többnyire jobbak azok, akik idősebb korban döntenek a gyermekvállalás mellett. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást