Te is a szüleid mintáját másolod a kapcsolataidban? Ezért vagy bajban!

Te is a szüleid mintáját másolod a kapcsolataidban? Ezért vagy bajban!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Te is a szüleid mintáját másolod a kapcsolataidban? Ezért vagy bajban!

Folyton melléfogsz azokkal a kapcsolatokkal, amik általában ígéretesnek bizonyulnak? Úgy tűnik, mindig ugyanazt a forgatókönyvet éled végig, ezért már pontosan tudod, legközelebb mi vár rád? Talán sokkal mélyebben és régebben kell keresned a kiváltó okokat, mint hinnéd…

Korábbi rossz tapasztalatok

Szerelmi életedet nagyban meghatározhatja az a tapasztalat, hogy beleélted magadat egy olyan kapcsolatba, ami aztán zátonyra futott. Minden, amiben hittél és ami boldoggá tett, csak a felszínen történt, valójában azonban megcsaltak és becsaptak.

Te ettől annyira padlóra kerültél, hogy talán még most sem heverted ki az egészet, és nem engedsz senkit közel magadhoz, mert attól félsz, megismétlődik minden.

Még rosszabb a helyzet, ha nem is egyszer fordult ez elő veled, hiszen minden egyes alkalom, amikor megismétlődik a félelmed, megerősít abban, hogy te rontasz el valamit – emiatt inkább nem is próbálkozol.

Pedig a megoldás valójában ott várakozik a háttérben, csak valószínűleg idáig rossz helyen kutakodtál

A szüleid, rokonaid példája

Óhatatlanul is kihat az életedre a szüleid példája. Az ok egyszerű: ők neveltek, tanítottak, tőlük lested el a viselkedési formákat, így azokat tartod normálisnak és elfogadhatónak.

Később két véglettel szembesülhetsz: vagy ezek a példák lesznek a mérvadók, ezek alakítják a gondolkodásmódodat és érzéseidet (ez a jellemzőbb), vagy annyira távol állnak tőled, hogy egyenesen elrettentenek, és emiatt teljesen más irányt követsz.

Sajnos egyik oldal sem túl szerencsés, azt pedig jól tudjuk, hogy teljesen hibátlan, mindig jól reagáló szülők nincsenek.

Akadnak viszont olyanok, akik néhány döntésükkel, mondatukkal alapjaiban lehetetlenítik el a felnőttkori kapcsolataidat.

Hogyan hat a felnőttkori kapcsolataidra?

Ha jobban a mélyére ásunk a kérdésnek, talán nem is lesz olyan megfoghatatlan ez az egész! Hogy egy egyszerű, és sajnos gyakori példát hozzunk fel: sok család életében fordul elő válás, márpedig ezt a nehéz helyzetet gyakran a szülők sem tudják megfelelően kezelni, nemhogy a gyerekek!

Előfordulhat, hogy te is végignézted a családod széthullását, és óhatatlanul is magadra vállaltál egy plusz szerepet – főleg, ha anyukád, vagy apukád egyedül nevelt. (Erre egyébként akkor is sor kerülhetett, ha együtt voltak a szüleid, de egyikőjüket a munkájából adódóan nagyon ritkán láttad.) Bármennyire furcsa, ebben az esetben tudat alatt magadra vállalhattad a távollévő anyukád szerepét, és ez annyira beleégett a személyiségedbe, hogy felnőttkorodban mindenhol anyukát játszol, nem pedig nőt – tehát nem önmagadat.

Fel kell tárnod a múltat

Időnek kell eltelnie ahhoz, hogy rájöjj, milyen mértékben másolod szüleid, vagy akár nagyszüleid példáját, hiszen ehhez többször el kell követned ugyanazt a hibát. Érdemes azonban ezen a lehetőségen is elgondolkoznod, ha a kapcsolataid ugyanazon okok miatt futottak zátonyra, esetleg nem találod a szerelmet, vagy irracionálisan alacsony az önbizalmad.

Ilyen esetekben már az is segíthet, ha beszélgetsz a felmenő generációkkal: ők milyenek voltak a párkapcsolataikban? Volt önbizalmuk, sikereket értek el?

Ahogy a pozitív példák sokszor akaratlanul öröklődnek, úgy igaz ez a negatív, vagy akár traumatikus élményekre is.

Szeretteid úgy ültetik el ezeket benned, hogy észre sem veszik (és te is ugyanígy adod majd őket tovább, ha nem jársz a dolgok végére).

Kérhetsz segítséget

Óriásit számít már az is, ha leülsz a szüleiddel, nagyszüleiddel beszélgetni, de az igazán komoly gondokon sajnos ez nem segít.

Ilyen esetekben is felfedezhetsz párhuzamokat, de súlyosabb problémákat érintő kérdésekben, éveken át húzódó feszültségben inkább a szakemberek tudnak támogatást nyújtani.

Nem feltétlenül mindig olyan egyszerű a helyzet, hogy „tisztára úgy viselkedsz, mint anyukád” – bár ez a felismerés sokak számára hihetetlenül rémisztő tud lenni (főleg, ha az adott példa egyáltalán nem pozitív).

Hatással lehet rád a testvéred, a nagyapád, de még a dédnagymamád is, függetlenül attól, hogy tudatosan emlékszel-e rá, vagy sem.

A szakemberek ráadásul nem csak a felismerésben segítenek, hanem abban is utat mutatnak, hogyan tudsz továbblépni a sérelmeiden.

A családállítás, avagy a Hellinger terápia

Ezzel a lehetőséggel tulajdonképpen mindenkinek élnie kellene, hiszen így elkerülhetnénk, hogy évszázadokon át másoljuk és továbbadjuk ugyanazokat a negatív mintákat.

A családállítás egy terápia, ami Bert Hellinger nevéhez fűződik, és segítségével végre te is kiléphetsz az ördögi körből. A foglalkozások lényege, hogy felfedezheted, milyen mintákat és miért másolsz, hogyan hatottak a példák a rokonaid életére, és hogyan hatnak most a tiédre. Az előny kézzel fogható: te is oda kerülsz a családban, ahol a helyed van, rendbe jönnek a kapcsolataid, és mivel megtalálod önmagadat, végre gond nélkül felépítheted a saját életedet.

További pluszpont, hogy a saját változásod a többiekre is kihat, ugyanis a Hellinger terápia főleg energetikai szinten hasznosul, ami azt eredményezi, hogy automatikusan mindenki változik körülötted.

Amikor a szülők még mindig beleszólnak

A családtagok könnyen hatással lehetnek rád úgy, hogy arról fogalmuk sincs, de lehetnek ennél jóval konkrétabbak is. Erre tökéletes példa, amikor beleszólnak a párkapcsolatodba, és megpróbálnak irányítani. Ez részben azért is lehet, mert nem csak te látod bennük a mintát, hanem ők is benned: pontosan tudják, hogy ugyanazokat a hibákat akarod elkövetni, mint ők, márpedig ezt számukra nagyon nehéz végignézni.

Ha szüleid képtelenek elengedni téged, akkor azzal feszültséget generálnak, de nem csak a párkapcsolatodban, hanem a családi életedben is. Ez szintén olyan helyzet, amit orvosolnod kell, és sajnos gyakori, hogy a szüleid hajthatatlanok ebben a dologban. Ilyenkor szintén a szakértői segítség jelenthet megoldást, ugyanis egy pszichológus, vagy egy kineziológus elérheti, hogy el tudd engedni a füled mellett a bizonygatásokat, és a mondatok valódi tartalmát lásd.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!