Sztívia, az egészséges édesítő

Sztívia, az egészséges édesítő

Címlap / Életmód / Egészség / Sztívia, az egészséges édesítő

A sztívia, mint természetes édesítőszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend már nálunk is. Nem véletlen, hiszen rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely kiküszöböli a többi édesítő káros hatásait. Lássuk, miért érdemes nekünk is ezt választanunk!

A növényről

A közel fél méter magas, bokros növény főleg Paraguay és Brazília területén őshonos. Igaz, hogy a növénynek több száz változatát ismerjük, de közülük csak egy, a Stevia Rebaudiana rendelkezik a népszerűségét okozó, extrém édesítő ízzel.
A Magyarországon is kapható édesítőszerek minden típusa ennek a növénynek a felhasználásával készül.

A növény története

A szítviát már évszázadok óta használják természetes édesítésre, az indiánoknak például mindennapos alapanyag volt ételeik elkészítésében.
Néhány évtizede fedezték fel újra és vált egyre elterjedtebbé Európában és Észak-Amerikában is. A növény hatóanyagai mára már teljesen elfogadottak és sokak számára kifejezetten ajánlottak.

Cukorbetegség

A sztíviával készített ételek nem emelik meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára különösen ajánlott.
Egyes kutatások eredményei alapján a sztívia pozitívan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, rendszeres fogyasztásával a II. típusú cukorbetegségben szenvedőknél folyamatos javulás tapasztalható.

Vérnyomás

Egyre több olyan tudományos eredmény ismert, amelyek alapján a sztívia rendszeres fogyasztása képes normalizálni a magas vérnyomást.
Külön előnye, hogy csak a magas vérnyomást csökkenti, a normál értéket produkáló keringést nem befolyásolja. Vagyis a megfelelő vagy alacsony vérnyomású emberekre nincs vérnyomáscsökkentő hatása.

Fogszuvasodás

A sztívia jelentős előnye a hagyományos cukorral szemben, hogy nem roncsolja a fogakat, használata nem okoz fogszuvasodást.
Antibakteriális hatása miatt segít a szájüregben kialakuló fertőzések elleni harcban, aktív részese a szájhigiéniának. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően inkább a fogak épségét, mint azok roncsolódását biztosítja.

Gombák

A sztívia gombaölő hatásáról is ismert, kiválóan veszi fel a harcot a sajnos egyre több embert érintő Candida betegséggel szembeni küzdelemben.
Teaként fogyasztva kifejezetten jó hatása van az emésztőrendszer tisztán tartásában, így a méregtelenítő kúráknak is hasznos része lehet. Fokozott bélmozgást okoz, amely segíti a szervezet méregtelenítését, tisztulását.

Bőrápolás

Fertőtlenítő, gombaölő hatásának köszönhetem a sztíviát külsőleg is alkalmazhatjuk.
Horzsolások, vagy más hasonló felületi sérülések esetén elég néhány cseppet cseppenteni a sebre és máris garantáljuk annak tisztulását és mielőbbi gyógyulását. Belsőként alkalmazva pedig segít bőrünk szépségének, rugalmasságának és fiatalságának megőrzésében.

Fogyókúra

A sztívia nem csupán azért lehet hasznos része a fogyókúránknak, mert minimális kalóriát tartalmaz, mégis megédesíti az ételeinket.
Óriási előnye, hogy azon túl, hogy szinte kalóriabevitel nélkül csillapítja az édes íz iránti vágyunkat, hosszú távon ráadásul még csökkenti is ezt az érzetet. Vagyis a sztívia fogyasztásával nem vágyunk annyi édesség után.

Csodanövény?

A sztívia alkalmazása mellett nagyon sok érv szól, amelyeket érdemes megszívlelni. Az azonban igaz, hogy nagyon rövid az idő, amely alatt az összes hatását tudományos megfigyelések alapján pozitívnak minősíthetjük.
Állítják róla, hogy akár a függőségeket is gyengíti, vagyis alkalmazásával csökken például a nikotin utáni vágy. Hogy ez tudományos tény, vagy inkább pszichés jelenség, az döntse el mindenki, aki már kipróbálta!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!