Szőrtelenítés piros pöttyök és irritáció nélkül

Szőrtelenítés piros pöttyök és irritáció nélkül

Címlap / Stílus / Test / Szőrtelenítés piros pöttyök és irritáció nélkül

A fürdőruha szezonjában ismét szembe kell nézni az örök problémával: hogyan szőrtelenítsünk úgy egy teljes évszakon keresztül, hogy megússzuk borosta, pirosodás és pörsenések nélkül? Cikkünkből megismerheted a szőrtelenítés aranyszabályait.

Előkészületek

Szőrtelenítés előtt úgy 12 órával már ne használj olyan anyagokat, amik irritálhatnak, például illatosított testápolót vagy alkohol tartalmú testpermetet. A borotvával az egészen rövid szőrszálaktól is megszabadulhatsz, de a szőrtelenítés ebben az esetben is kíméletesebb, ha a szőrszálak már nagyobbak, mint a borosta.
Bármilyen szőrtelenítő eljárást választasz is, egy bőrradír segíthet megakadályozni a szőrtüszőgyulladás kialakulását, így ugyanis biztosan nem fordulnak be a szőrszálak a felső bőrréteg alá.

Fő a higiénia!

Az eldobható borotvákat nem véletlenül hívják így: a pengéken megtelepedő kosz fertőzéseket, irritációt okozhat, hiszen a következő használat során könnyen bekerülhet a felsértett bőr alá.
Ha mégis többször használsz egy borotvát, fokozottan ügyelj a higiéniára: használat után forró vízzel öblítsd el, és hagyd megszáradni, mielőtt vissza teszed rá a védőkupakot.
Fontos, hogy senkivel ne használj közös borotvát, még a párodét se nyúld le, hiszen az idegen bőrsejtek szintén komoly irritációt, gyulladást is okozhatnak.

Ne feszülj rá!

A borotváláshoz a legjobb, ha valamilyen habot vagy zselét használsz, ami megkönnyíti a penge siklását, és így minimálisra csökkenti a bőr irritációját. Az is segít, ha forró zuhany alatt végzed a szőrtelenítést, mert így a bőröd megpuhul. Különösen a lágy részek, hajlatok borotválásánál gyakori, hogy kifeszítjük a bőrt.
Erre szükség is van, ha ne akarjuk megvágni magunkat, de vigyázz, mert ha túl feszesen tartod a bőrödet, akkor a borotva túl mélyen vágja el a szőrszálakat. Ha pedig a vágás nem a szőr bőrfelszín fölötti részén történik, akkor a szálak könnyen befelé kezdenek nőni, ez okozza a jól ismert piros pöttyöket is.

Hagyd pihenni!

Akár borotvával, akár gyantával vagy más módszerrel szőrtelenítesz, fontos, hogy hagyd pihenni a bőrödet. Mivel nem csak a szőrszálakat, de a hámréteg egy részét is eltávolítod ilyenkor, kerüld a különböző allergéneket, mert még a kedvenc testápolód is irritációt okozhat ilyenkor.
Ha szőrtelenítés után a bőröd kipirosodik, használhatsz drogériákban kapható nyugtató krémeket, de te is készíthetsz házi kenőcsöt jojobaolajból és méhviaszból, amit kifejezetten ajánlanak a szőrtelenítés utáni érzékeny bőrre.

Várj a strandolással!

Ésszerűnek tűnhet, hogy közvetlenül strandolás előtt szőrtelenítsünk, de ha már előre tudod, hogy fürdőbe mész, jobb, ha egy nappal korábban intézed a szépészeti beavatkozást. A közvetlen napfény és a klóros víz ugyanis egyaránt irritációt okozhatnak, így ezeket a borotválás vagy gyantázás utáni 12 órában jobb elkerülni.
Ha előző nap szabadulsz meg a borostától, a strandon még mindig tökéletesen sima lesz a bőröd, de már nem kell aggódnod a csúnya kis piros pöttyök miatt.

Ha mégis megjelennek a pöttyök

Ha már megjelentek a pöttyök, vagy minden óvintézkedés ellenére is kialakulnak a gyulladások, kenegesd őket valamilyen természetes, nyugtató hatású krémmel, például körömvirág kenőccsel.
Ha különösen érzékeny a bőröd, akkor használj szőrtelenítés után valamilyen babáknak ajánlott hámosító krémet, ha pedig az irritáció emellett is jelentkezik, érdemes elgondolkodni valamilyen más szőrtelenítési technika kipróbálásán, például a cukorgyantáén, vagy akár a lézeres szőrtelenítésén.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást