Szobanövények gyökereztetése: kipróbáltunk 3 módszert, ez vált be

Szobanövények gyökereztetése: kipróbáltunk 3 módszert, ez vált be

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Szobanövények gyökereztetése: kipróbáltunk 3 módszert, ez vált be

Egyes növények könnyebben szaporíthatók, mint mások, és a különböző módszerek sikeressége is növényfüggő. A kiválasztott technika függ a szaporítani kívánt növény típusától, valamint attól, hogy mennyi időt és erőfeszítést kívánsz ráfordítani.

Szaporítási módszerek

Szárvágások

Gazdaságos, mert nagyon kevés pénzből és költség nélkül tudjuk növelni növénygyűjteményünket és nagyon jó nézni az új növények növekedését. A technikát általában a szobanövények szaporítására használják, de számos kültéri kerti növény esetében is működik.

Hideg éghajlaton a zsenge kerti növények dugványait bent lehet gyökereztetni, cserepekbe ültetni, és felnőtt példányokká növeszteni, amelyek a következő tavasszal a szabadba vihetők. A technika akkor sikeresebb, ha a növény még nem virágzik teljes egészében. A hajtásokból sok leveles növényt lehet gyökereztetni.

Mindig győződj meg róla, hogy nem öntözted túl a növényeket, a hajtások aktív növekedési csomókkal rendelkeznek, és hogy nem éri őket közvetlen napsütés vagy hideg huzat. Különösen nehéz növények esetén próbálj meg egy fűtött növényi szőnyeget az edény alá rakni, hogy ez ösztönözze az új gyökérnövekedést.

Növényszaporítás szárvágások segítségével
FreshSplash/istockphoto.com

Tőosztás

A durva felosztás abból áll, hogy éles ásóval vagy baltával vágják át az olyan növények nagy csomóit, mint a flox, a rebarbara és sok cserje. Ezután a darabokat kiássák, és azonnal újratelepítik. A finomabb gyakorlatok közé tartozik a csomók ásása és szétszakítása kézzel vagy ujjakkal. Számos növény szaporítható tőosztással.

A karógyökérrel rendelkező növényeket azonban általában dugványokkal vagy magról szaporítjuk, nem pedig tőosztással. A tő felosztása után rázzuk le a felesleges földet, majd távolítsuk el az elhalt növényi részeket. Az újraültetés előtt érdemes lehet visszametszeni a növényt. Ez segít csökkenteni a tőosztás és az átültetés okozta sokkot.

Az új töveket ültessük egy hasonló helyre, vagy megfelelő méretű cserepekbe. A legtöbb növény esetén a tőosztást érdemes kora tavasszal vagy ősszel elvégezni, bár néhány növény esetében (ilyen például a sásliliom) a tőosztást bármikor el lehet végezni. Alapvetően, a tavasszal és nyáron virágzó növények tövét ősszel válasszuk szét, míg a többiét tavasszal. 

Növényszaporítás tőosztás segítségével
SbytovaMN/istockphoto.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást