Kert és terasz / Otthon

Ez már szinte hihetetlen! A babérlevél szuperjó hatásai és felhasználása

Ez már szinte hihetetlen! A babérlevél szuperjó hatásai és felhasználása

A babérnak története van. Múltja, és talán újra van jelene is. Tudod hol készültek az első kozmetikumok? És hogy mi volt ezek első alapanyaga? A babér volt az alapanyag, a város pedig Aleppo, mely a mezopotámiai selyemút mellett volt. 4000 évvel ezelőtt…

A babér kozmetikai pályafutása

Az Aleppo szappan arab neve Sapun Ghar, azaz babér szappan. A keresztes lovagok hozták be ezt a szappant Európába, konkrétan Marseille-be, ahol ez a szappan lett az alapja a szappaniparnak.
A babérolaj volt az első szilárd szappan alkotóeleme, ez volt minden szappanok őse. Sajátossága volt – és az a mai napig is – ennek a szappannak, hogy az igen érzékeny bőrűek is használhatják jótékony hatása miatt.

Gyógyító pályafutása

A babért most is használják gyógyításra. Kenőcsökben használva hatékony a reumás panaszok ellen. A ficamok és rándulások gyógyulását is elősegíti. Csecsemőknél, kenőcsként külsőleg alkalmazva csökkenti a hasfájást.
A babérlevél hatóanyagai az illóolajok, a csersav és a keserű anyag. Mint minden gyógyhatású növénnyel, a babérlevéllel is óvatosan kell bánni, mert nagy mennyiségű fogyasztása esetén mámoros állapotot idézhet elő. Emiatt gyerekeknél nem ajánlott, csak külsőleg a használata.

A babér, mint gyógynövény

A babér jó köptető és köhögéscsillapító. Vizelethajtó hatása van, veseelégtelenség esetén szokták használni. Sokban segítheti mozgásunkat, mivel természetes helyi fájdalomcsillapító hatása van. Nagyon hatékony a bélgombák, a Candida gomba ellen is.
Mivel rothadás gátló hatású, puffadásra is jó. Étvágyjavító és serkenti az emésztést. Enyhe altató és nyugtató hatású, és használják fejfájás ellen is. A herpesz tüneteit is enyhíti, mert vírus, baktérium és gombaölő hatása is van.

A babér felhasználása

Illóolajként aromaterápiás célra is alkalmas. Olajkivonatával külsőleg, vékonyan az ízületekbe dörgölve hatásos. Ülőfürdőként, 10-15 percig használva nyugtató és altató hatása van. Ezt úgy érhetjük el, hogy főzetet készítünk, amit a fürdővízbe öntünk.
De teát is készíthetünk belőle. Egy liter vízben 10 gramm szárított babérlevelet megfőzünk, állni hagyjuk 10 percet, majd szűrve fogyasztjuk. Napi két csészénél többet nem ajánlott inni.

Babér a konyhában és a lakásban

Jobb, ha szárított formában használjuk, úgy vesszük, mert ebben a formában már nincs benne a keserű íz. Savanyú ételekhez, hüvelyesekhez, füstölt húsok mellé, ragukhoz, egytálételekhez, halakhoz szokták használni. De van egyéb felhasználási területe is a lakásban.
A megtördelt babérlevél alkalmas arra, hogy távol tartsa élelmiszereinktől a molyokat – de csak abban az esetben, ha elég illóolajat tartalmaz. A csótányok sem szeretik az illatát, a járatokhoz darált babérlevelet kell szórni.

A babércserjéről

A növény megnőhet akár 15 méteresre is, emiatt visszavágják, így könnyebb kezelni a növényt. Az ókorban a babér a győzelem és tehetség szimbóluma volt. Babérkoszorút viselni kiváltság volt, költők, cézárok, sportolók kiváltsága. Számos magyar népies neve is van: albertlevél, illatfa, bürbérfa, szagos levél.
A Földközi-tenger térségében mindenütt elterjedt, ám a babér Kis-Ázsiában őshonos. Ez is mutatja, hogy mennyire hasznos, sokoldalú növény, mely nem csak szépségével hódít, mint dísznövény, örökzöld cserje.

A babér termesztése

A tápanyagban gazdag talajt szereti. A szabadban a félárnyékos, szellős helyet kedveli. Teleltetni kell, hiszen a meleget kedveli. Ez azt jelenti, hogy balkon növényként kell kezelni, többször át kell ültetni.
A terasz dísze is lehet, de figyelni kell arra, hogy a cserép megfelelő nagyságú legyen. A magyar konyha elég sok mindenhez használ babérlevelet. Emiatt, és leveleinek szépsége miatt érdemes otthon termeszteni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást