Szilveszteri szokások külföldön

Szilveszteri szokások külföldön

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szilveszteri szokások külföldön

Mindenki ugyanazt kívánja az új évre: egészséget, gazdagságot, boldogságot, de a megünneplésében vannak eltérések az egyes földrészek, országok között. Nézzük, hogy mások milyen hagyományokat, szokásokat követnek, hogy bebiztosítsák a következő évi szerencséjüket az élet minden területén:

Hollandia

A hollandok rendeget kör alakú süteményt esznek Szilveszterkor. Linzereket, fánkokat és bármi más kör alakú süteményt szereznek be, hogy ezzel jelezzék, hogy a következő évre sok pénzt várnak.
A szilveszteri asztalra annyi ilyet tesznek, amennyit csak lehet, hogy ezzel biztosítsák maguknak a várt gazdagságot. 

Olaszország

Az olaszok nem hazudtolják meg messze földön híres temperamentumukat, hiszen Szilveszterkor egyszerűen kidobálják a régi holmikat a lakásból, ráadásul mindezt általában az ablakon át teszik.
Ezzel úgy tartják, hogy helyet csinálnak a következő évben várható szép, új dolgoknak, amikből várhatóan nagyon sok fog érkezni a kidobáltak helyére. 

Németország

A németországi Tirolban nagyon népszerű szokás, hogy éjfélkor a férfiak kimennek a kertbe és megráznak egy almafát. Ráadásul mindezt meztelenül teszik, hiszen a tettük célja az, hogy a következő évre biztosítsanak maguknak elég férfiasságot.
Mivel azonban ehhez táplálék is szükségeltetik, ezért a farázás után azonnal esznek néhány tiroli rétest is. 

Spanyolország

A spanyolok nem csak az év egészéről szeretnék Szilveszterkor megtudni, hogy vajon szerencsés lesz vagy sem, hanem az egyes hónapokra lebontva is szeretnének tisztában lenni a kilátásaikkal.
Ezért éjfélkor 12 szőlőszemet esznek meg, mindegyikhez egy-egy hónapot rendelve. Amelyik édes ízű, az szerencsés hónapnak ígérkezik. Hasonló szokásokat követnek Mexikóban, Peruban és Kubában is. 

Görögország

A görögök a szerencséjüket próbálgatják lemérni Szilveszterkor. A vacsora mellé szerencsesüteményeket, tésztákat készítenek, néhányukba pedig pénzdarabokat rejtenek.
Aki a pénzt tartalmazó darabot választja, az szerencsére számíthat a következő évben. 

Törökország

Törökországban Szilveszterkor általában minden család eszik egy gránát almát. A gyümölcs színe és a magok formája egyaránt a pénzt és a gazdagságot jelképezik, amellett a törökök komoly szerencsehozó jelentést is tulajdonítanak a gránátalmának.
Ha a gyümölcs sérült vagy rohadt, akkor viszont a törökök valami komolyabb bajra számítanak. 

Távol-Kelet

A Távol-Keleten, főleg Japánban és Kínában elterjedt szilveszteri szokás, hogy a hosszú életet szimbolizáló, sokszor akár több méter hosszú tésztát főznek, és próbálják azt egyben megenni.
A hagyomány úgy tartja, hogy ha sikerül szakadás nélkül beszippantaniuk egy hosszú tésztaszálat, akkor hosszú élet vár rájuk. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást