A szeretet és a szerelem bizonyított gyógyhatásai

A szeretet és a szerelem bizonyított gyógyhatásai

Címlap / Életmód / Egészség / A szeretet és a szerelem bizonyított gyógyhatásai

Ha szerelmesek vagyunk, azonnal ledobunk jó pár kilót, de bizonyára többen érzékeljük, hogy a romantikus kapcsolat számos más meglepő egészségügyi előnnyel is járhat.

A családunk körében jól érezzük magunkat, általában könnyebben és gyorsabban gyógyulunk otthon, mint idegen helyen, kórházban stb. Tanulmányok kimutatták, hogy partnerünk érintése kifejezetten úgy működik, mint a fájdalomcsillapító. Ilyenkor, ha megérintjük egymást, az agyi hullámaink szinkronizálódnak, és a fájdalmas stimulálást kevésbé érezzük kínzónak.

A legújabb felfedezés pedig az, hogy már önmagában a szeretteink körében lenni is fájdalomcsillapító hatással bír.

Az érintés ereje

Azok a gyerekek, akik érintés nélkül nőnek fel, komoly fejlődési rendellenességekkel küzdenek, problémáik vannak a kapcsolódással. Az érintés az agy speciális területeit aktiválja, ami hatással van a gondolkodásunkra és a reakcióinkra.

A jelentőségteljes érintés hatására az agyunknak az a része aktiválódik, amely a tanulásért, a döntéshozatalért, az érzelmi és szociális viselkedésünkért felel.

Bizonyos tapasztalatok azt mutatják, hogy a romantikus együttlét, a csókolózás fontos eszköz – különösen a nők számára – a partnerválasztáshoz. A leendő partner nyálában található, csak rá jellemző kémiai koktél (a nyál kémiai összeállítása) fontos információkat hordoz, amely az agy számára a fiziológiai összeférhetőségről vagy összeférhetetlenségről árulkodik.

Az érintés szintén lehet nyugtató, biztató hatással, hiszen empátiáról és támogatásról biztosítja a partnert. A szorongó, nyugtalan gyermek simogatása, megölelése nyugtató hatással bír. Az érintés terápiás jellegű is lehet, egy biztató vállveregetés, egy ölelés is sokat jelent annak, aki épp szomorú vagy csalódott.

Érintés nélkül is működhet a fájdalomcsillapító hatás

Korábbi kutatások igazolják tehát, hogy a fájdalmat sokkal könnyebben viseljük el, ha egy általunk szeretett személy fogja a kezünket. De újabban az is beigazolódott, hogy önmagában a szeretett személy jelenléte is képes csökkenteni a fájdalmunkat.

Egy szobában lenni azzal, akit szeretünk, növeli a toleranciaszintünket, még akkor is, ha nem fogjuk egymás kezét, másképp sem érintkezünk, vagy nem kapunk szóbeli támogatást sem. 

A legfrissebb felmérést az ausztriai Egészségtudományi, Orvosinformatikai és Technológiai Egyetem, illetve a spanyol Baleár Szigetek Egyetemének kutatói végezték a témában. Ahhoz, hogy megismerjük, hogyan tudjuk egyénenként szabályozni a fájdalomtűrési küszöbünket, fontos tudnunk, hogy ebben szeretteink jelenléte is segíthet.

Kiválasztottak 48 heteroszexuális párt, akik 25 és 40 év közöttiek, illetve legalább 3 éve együtt vannak. Ahhoz, hogy a partnerek empátiás készségét értékeljék, még a fájdalomvizsgálatok elvégzése előtt, kitöltettek velük egy kérdőívet. Aztán a fájdalomra való reakciójukat tesztelték: egyszer úgy, hogy egyedül voltak, és egyszer úgy, hogy a partnerük velük volt. Amikor a partnerük is jelen volt, noha ő teljesen passzív maradt, nem beszélt és nem érintette meg a párját, a férfiak és a nők is ellenállóbbak voltak a fájdalommal szemben, mint mikor egyedül kellett elviselniük a fájdalmat.

Azt is megfigyelték, hogy minél nagyobb empátiás készséggel rendelkezett a partner, a párja annál jobban tolerálta a fájdalmat.

Prof. Stefan Duschek, a kutatás egyik vezetője elismeri, hogy a vizsgálat alatt az is közrejátszhatott, amely tényező miatt esetlegesen jobban tűrték a résztvevők a fájdalmat partnerük jelenlétében, hogy egyszerűen elterelték a párjuk figyelmét a fájdalomról. Mégis, bizton állítható, hogy a szeretteink puszta jelenlétének fájdalomcsillapító hatása jelentős és vitathatatlan, valamint a partner empatikus készségének magasabb szintje hatására ez a ráhatás nő.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!